Ρομπότ-δικηγόρος αναλαμβάνει την πρώτη του δικαστική υπόθεση

Ο κατηγορούμενος θα λαμβάνει νομικές συμβουλές από ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, μέσω μιας εφαρμογής για smartphone.

Αίσθηση προκαλεί η είδηση ότι τον ερχόμενο Φεβρουάριο, ένα ρομποτικό σύστημα τεχνητής νοημοσύνης θα αναλάβει την υπεράσπιση ενός κατηγορουμένου σε μια δίκη που θα λάβει χώρα στις ΗΠΑ.

Το σύστημα αυτό ανέπτυξε η εταιρεία DoNotPay, την οποία ίδρυσε ο Τζόσουα Μπράουντερ, ένας φοιτητής του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, το 2015. Αρχικά, το σύστημα αναπτύχθηκε για την άσκηση έφεσης κατά των κλήσεων στάθμευσης.

Το δικαστήριο, οι κατηγορίες και το όνομα του κατηγορουμένου δεν έχουν αποκαλυφθεί, σύμφωνα με το «New Scientist». Ο Μπράουντερ ανέπτυξε αρχικά το σύστημα για να ασκήσει έφεση κατά των κλήσεων στάθμευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά έκτοτε το έχει επεκτείνει και στις ΗΠΑ.

Η τεχνολογία αυτή σχεδιάστηκε με τη μορφή συνομιλίας, με το ρομπότ να κάνει ερωτήσεις για να μάθει τις λεπτομέρειες της υπόθεσης και στη συνέχεια να αναλύει τις απαντήσεις και να αποφασίζει αν το άτομο πληροί τις προϋποθέσεις για έφεση.

Στη δικαστική υπόθεση του Φεβρουαρίου θα χρησιμοποιηθεί μια παρόμοια μορφή του συστήματος. Ο κατηγορούμενος θα έχει το κινητό του τηλέφωνο σε ανοιχτή ακρόαση, ώστε ο ψηφιακός συνήγορος να ακούει την όλη διαδικασία και να συμβουλεύει τον πελάτη του σχετικά με το τι πρέπει να πει στη συνέχεια.

Η τεχνητή νοημοσύνη, ωστόσο, εκπαιδεύτηκε σε πραγματικές δηλώσεις για να «ελαχιστοποιήσει τη νομική ευθύνη», δήλωσε ο Μπράουντερ στο New Scientist.

Σύμφωνα με την DoNotPay, η τεχνολογία της μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για να νικήσει τη γραφειοκρατία, να βρει κρυμμένα χρήματα και να μηνύσει οποιονδήποτε. Το ρομποτικό σύστημα έχει ήδη μάθει τους νόμους σχετικά με τις ακυρωμένες και καθυστερημένες πτήσεις και την ασφάλεια προστασίας πληρωμών.

Η DoNotPay παρέχει επίσης συμβουλές για τα δικαιώματα των καταναλωτών και των εργαζομένων στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένης της παρενόχλησης στην εργασία ή των παραπλανητικών διαφημίσεων.

Η Κίνα ήταν η πρώτη χώρα που χρησιμοποίησε τεχνητή νοημοσύνη στη δικαστική αίθουσα. Τον περασμένο Ιούλιο, αποκαλύφθηκε ότι η Κίνα χρησιμοποιεί την τεχνολογία για να «βελτιώσει» το δικαστικό της σύστημα, συνιστώντας νόμους, συντάσσοντας έγγραφα και προειδοποιώντας για «αντιληπτά ανθρώπινα λάθη» στις αποφάσεις.

Όπως αναφέρει η Daily Mail, η οποία επικαλείται ανακοίνωση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Πεκίνου,  οι δικαστές πρέπει πλέον να συμβουλεύονται την Τεχνητή Νοημοσύνη για κάθε υπόθεση βάσει νόμου. Η Κίνα αναπτύσσει ένα σύστημα «έξυπνου» δικαστηρίου τουλάχιστον από το 2016, όταν ο επικεφαλής δικαστής Qiang Zhou κάλεσε την τεχνολογία να βελτιώσει τη «δικαιοσύνη, την αποτελεσματικότητα και την αξιοπιστία» του δικαστικού συστήματος.

Αυτό σήμαινε την εισαγωγή ρομπότ υποδοχής που προσφέρουν διαδικτυακή νομική βοήθεια, αυτόματες συσκευές καταγραφής φωνής στις αίθουσες δικαστηρίων που εξαλείφουν την ανάγκη απομαγνητοφώνησης, καθώς και εικονικές αίθουσες δικαστηρίων όπου οι υποθέσεις μπορούν να εκδικάζονται διαδικτυακά.

Η Κίνα εισήγαγε ακόμη και ένα άκρως εξειδικευμένο δικαστήριο που ασχολείται αποκλειστικά με υποθέσεις που σχετίζονται με τον εικονικό κόσμο – όπως διαδικτυακά δάνεια, διαφωνίες για ονόματα τομέων και θέματα πνευματικών δικαιωμάτων.

 

Δείτε και αυτά