Δείκτης Ανθρώπινης Ελευθερίας 2022: Πόσο ελεύθερη είναι η Ελλάδα;

Οι διεθνείς συνεργάτες του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών στον Καναδά, το Cato και το Fraser Institute, δημοσιεύουν όπως κάθε χρόνο, έναν από τους σημαντικότερους Δείκτες που αντικατοπτρίζει τη συνολική εικόνα της παγκόσμιας ελευθερίας, τον Δείκτη Ανθρώπινης Ελευθερίας 2021.

Ο Δείκτης Ανθρώπινης Ελευθερίας, στην όγδοη έκδοσή του, μετράει τη συνολική ανθρώπινη ελευθερία μέσα από 83 ενδείκτες που αφορούν την ατομική και την οικονομική ελευθερία. Τα βασικά πεδία της ανθρώπινης ελευθερίας που μετράει ο δείκτης είναι: η νομοκρατία, η ασφάλεια και η προστασία, η ελευθερία της μετακίνησης, η θρησκευτική ελευθερία, η πρόσβαση στο δικαίωμα του συνέρχεσθαι, του συνεταιρίζεσθαι και στην Κοινωνία των πολιτών, η ελευθερία της έκφρασης και της πληροφόρησης, οι ανθρώπινες σχέσεις, το μέγεθος του κράτους, τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα, η πρόσβαση σε ισχυρό νόμισμα, η ελευθερία στο διεθνές εμπόριο και το ρυθμιστικό περιβάλλον στην τραπεζική πίστη, τα εργασιακά και η επιχειρηματικότητα.

Συγκεντρώσαμε και παρουσιάζουμε συνοπτικά τα δεδομένα που αφορούν την κατάταξη και τις κυριότερες μεταβολές που αφορούν τη χώρα μας, η οποία καταλαμβάνει την 57η θέση παγκοσμίως στον Δείκτη για το 2022, ανάμεσα σε 165 χώρες.

Τα δεδομένα της φετινής έκδοσης αφορούν στοιχεία του 2020, όπου γίνεται εμφανές ότι ο αντίκτυπος της πανδημίας του Covid-19 και των αποφάσεων που ελήφθησαν για τον περιορισμό της επηρέασαν σημαντικά τις ελευθερίες παγκοσμίως.

Ελλάδα: Βασικά Συμπεράσματα

Η Ελλάδα, 57η ανάμεσα σε 165 χώρες του Δείκτη, βρίσκεται ανάμεσα στο Περού και τη Ναμίμπια, έχοντας χειρότερη επίδοση από χώρες όπως η Μογγολία, η Αλβανία, και η Γεωργία στον Δείκτη Ανθρώπινης Ελευθερίας 2022.   
Συνολικά στον Δείκτη Ανθρώπινης Ελευθερίας 2022, η χώρα μας καταλαμβάνει την 26η θέση ανάμεσα στις 27 χώρες της ΕΕ, ξεπερνώντας μόνο την Ουγγαρία.

Διαβάστε περισσότερα στο :

Δείτε και αυτά