Τα μηνύματα για τα έσοδα του Δημοσίου και τα σενάρια για προεκλογικές παροχές

«Δεν εξαντλείται ο δημοσιονομικός χώρος, που είναι πιθανόν να προκύψει στη διάρκεια του έτους. Ωστόσο, για λόγους συντηρητικής αντιμετώπισης των εξελίξεων, επιλέγουμε να υπάρχει μια εφεδρεία για αντιξοότητες, οι οποίες μπορεί να προκύψουν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα». Η φράση αυτή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Θόδωρου Σκυλακάκη, κατά τη χθεσινή εξειδίκευση του νέου πακέτου μέτρων, συνολικού ύψους 800 εκατ. ευρώ, επανάφερε στο προσκήνιο εκτιμήσεις και για νέες παροχές ενόψει βέβαια και των εθνικών εκλογών.

Τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για τον Ιανουάριο που ανακοινώθηκαν σήμερα ενισχύουν ακόμη περισσότερα αυτές τις εκτιμήσεις. Και αυτό διότι τα έσοδα από φόρους ήταν αυξημένα κατά 14,1% ή 620 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου του προϋπολογισμού. Αν αφαιρεθούν οι επιπλέον επιστροφές εσόδων που ήταν αυξημένες κατά 184 εκατ. ευρώ έναντι του αντίστοιχου στόχου, προκύπτει ένα επιπλέον έσοδο της τάξης των 450 εκατ. ευρώ για τον Ιανουάριο.

Αν και ακόμη δεν υπάρχουν τα τελικά στοιχεία, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εκτιμούν πως τουλάχιστον τα μισά από αυτά έσοδα προέρχονται από τον ΦΠΑ και τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης, το οποίο σημαίνει πως η εικόνα του Φεβρουαρίου θα είναι αντίστοιχη.

Το υπόλοιπο των μέτρων
Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείονται και νέα μέτρα όπως η έκτακτη ενίσχυση σε χαμηλόμισθους, εν είδη δώρου Πάσχα. Ένας τρίτος γύρος δηλαδή επιταγής ακρίβειας. Στο τραπέζι βρίσκεται και η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών  κατά 0,6 μονάδες δηλαδή το υπόλοιπο της προεκλογικής δέσμευσης του 2019 που αρκετά στελέχη της κυβέρνησης δεν κλείνουν το παράθυρο για να προχωρήσει το μέτρο προεκλογικά.

«Συντηρητική πολιτική»
Από την άλλη μεριά, ανώτατα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών έσπευσαν σήμερα να διευκρινίσουν πως η λογική της διατήρησης του πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου που ανέφερε χθες ο κ. Σκυλακάκης είναι η συντηρητική πολιτική σε ένα οικονομικό κλίμα που διεθνώς βελτιώνεται αλλά η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή. Σε αυτό το πλαίσιο εκτίμησαν πως δεν θα υπάρξουν νέα «γενικευμένα μέτρα», μετά και από το επίδομα στους συνταξιούχους που δεν είδαν αυξήσεις στις συντάξεις, τη νέα ρύθμιση χρεών στο Δημόσιο και τα υπόλοιπα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες. «Δεν θέλουμε να μπούμε στην προεκλογική λογική που ανακοινώνονται μέτρα και οι πόροι εξασφαλίζονται μετά. Εμείς πρώτα εξασφαλίζουμε τα χρήματα και μετά προχωράμε σε μέτρα και επιδοτήσεις», ανέφερε ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Από πού γεμίζουν τα ταμεία
Ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος που δημιουργείται το 2023 προκύπτει από τους εξής παράγοντες:

1) Καλύτερες προβλέψεις για την οικονομία εφέτος. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της για την ελληνική οικονομία τη φετινή χρονιά (ανάπτυξη: 1,2% και υποχώρηση πληθωρισμού στο 4,5%), πράγμα που σημαίνει πως η ελληνική οικονομία «πατάει» πιο σίγουρα και ίσως ξεπεραστεί και ο στόχος του προϋπολογισμού, ο οποίος πιθανότατα θα αναθεωρηθεί και αυτός προς τα πάνω.

2) Πορεία των τιμών του φυσικού αερίου. Οι τιμές του φυσικού αερίου σταθεροποιούνται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που είχαν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό  του 2023. Οι υπολογισμοί είχαν γίνει με περίπου 120 ευρώ την μεγαβατώρα και εδώ και έναν μήνα βρίσκονται στα 55-60 ευρώ τη μεγαβατώρα. Η εξέλιξη αυτή μειώνει κατά πολύ το ενεργειακό κόστος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και κατά συνέπεια τις ανάγκες επιδότησης αυτού του ενεργειακού κόστους, αλλά και το ίδιο το ενεργειακό κόστος του Δημοσίου. Αν υπολογίζονται πως κοντά στα 600 εκατ. ευρώ από τον ειδικό αποθεματικό για την ενέργεια, θα μπορούν να διατεθούν σε άλλες παρεμβάσεις

3) Δημοσιονομικά έσοδα. Αν και το οικονομικό επιτελείο δεν έχει ακόμη  ολόκληρη την εικόνα για το 2022 καθώς πρέπει να τελειώσει και ο Φεβρουάριος, όπου λαμβάνονται τα τελευταία έσοδα της προηγούμενης χρονιάς, από  τα στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης (Ιανουάριος 2023) προκύπτει καλύτερο αποτέλεσμα, σε σχέση με τα προβλεπόμενα στον προϋπολογισμό και κατά συνέπεια μεταφερόμενος δημοσιονομικός χώρος από το 2022 στο 2023.

Δείτε και αυτά