WTTC: Ποιες ευρωπαϊκές πόλεις παρουσίασαν τη μεγαλύτερη ανάκαμψη

Ισχυρές ενδείξεις ανάκαμψης του οικονομικού αντίκτυπου από τα ταξίδια και τον τουρισμό πέντε πόλεων της Δυτικής Ευρώπης, αποκάλυψε νέα έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC).

Η έκθεση Cities Economic Impact Report, που χρηματοδοτήθηκε από τη Visa και ερευνήθηκε σε συνεργασία με την Oxford Economics, ανέλυσε βασικούς δείκτες όπως η συμβολή του τομέα Ταξίδια και Τουρισμός στο ΑΕΠ, την απασχόληση και τις δαπάνες ταξιδιωτών.

Η μελέτη εξέτασε τον αντίκτυπο του κλάδου στο Λονδίνο, το Παρίσι, το Βερολίνο, τη Ρώμη και τη Μαδρίτη.

Η έκθεση του παγκόσμιου οργανισμού τουρισμού δείχνει ότι το 2019, ο τομέας Ταξιδιών και Τουρισμού συνεισέφερε πάνω από 83,5 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ στις οικονομίες των πέντε ευρωπαϊκών πρωτευουσών και πέρυσι ήταν μόλις 15% κάτω από το 2019 με σχεδόν 71 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το Παρίσι παρουσίασε την ισχυρότερη ανάκαμψη από τις πέντε πρωτεύουσες με τις άλλες τέσσερις να είναι 18% έως 30% κάτω από το 2019, καταδεικνύοντας ελαφρώς πιο αργές ανακάμψεις από τη γαλλική πρωτεύουσα.

Στο Παρίσι, η συνεισφορά του κλάδου στο ΑΕΠ ήταν 38 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το 2019, αλλά το 2022 ανέκαμψε μόλις κατά 6% κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα σε περίπου 35,7 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.

Αν και η συνεισφορά του κλάδου στο ΑΕΠ στο Λονδίνο ήταν αξίας σχεδόν 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022, είναι ελαφρώς πίσω από το Βερολίνο όσον αφορά την ανάκαμψη στα επίπεδα του 2019. Η συνεισφορά της γερμανικής πρωτεύουσας στην οικονομία της πόλης ήταν αξίας άνω των 7,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ το 2022, 18% χαμηλότερα από το 2019.

Η συνεισφορά της Μαδρίτης στο ΑΕΠ ήταν πάνω από 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το 2022, 24% κάτω από το 2019, ωστόσο η Ρώμη σημειώνει την πιο αργή ανάκαμψη – 30% κάτω από τα επίπεδα του 2019 με συνεισφορά κλάδου σχεδόν 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Julia Simpson, Πρόεδρος & Διευθύνουσα Σύμβουλος του WTTC, δήλωσε: «Οι ταξιδιώτες συρρέουν πίσω στο Παρίσι, το Λονδίνο, το Βερολίνο, τη Μαδρίτη και τη Ρώμη. Τα επαγγελματικά ταξίδια αυξάνονται σταθερά. Και η επαναλειτουργία της Κίνας φέρνει ευπρόσδεκτους επισκέπτες σε πόλεις σε όλη την Ευρώπη. Οι τουρίστες παρέχουν τεράστια ώθηση τόσο στην οικονομία όσο και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

«Είναι ζωτικής σημασίας οι εθνικές και τοπικές κυβερνήσεις να συνεχίσουν να αναγνωρίζουν τη σημασία των Ταξιδιών και του Τουρισμού για τις τοπικές και εθνικές οικονομίες, τις θέσεις εργασίας και τις επιχειρήσεις».

Οι θέσεις εργασίας σε άνοδο

Λίγο πριν από την πανδημία υπήρχαν πάνω από 976.000 θέσεις εργασίας στον Τουρισμό και στις πέντε πόλεις. Το 2020, οι αριθμοί θέσεων εργασίας στις πέντε πρωτεύουσες μειώθηκαν κατά 41% σε λίγο περισσότερες από 580.000 θέσεις εργασίας.

Το επόμενο έτος, οι αριθμοί θέσεων εργασίας αυξήθηκαν κατά 13% σε 654.000, και πέρυσι οι αριθμοί θέσεων εργασίας αυξήθηκαν και πάλι κατά 23% φτάνοντας τις 807.000, μόλις 17% κάτω από το συνδυασμένο σύνολο το 2019.

Το Παρίσι έχει αυτή τη στιγμή τη μεγαλύτερη αγορά εργασίας στον τομέα Ταξιδιών και Τουρισμού από τις πέντε πρωτεύουσες με σχεδόν 322.000 θέσεις εργασίας.

Δείτε και αυτά