Κυριακή, 05-Μαρ-2023 του Δημήτρη Γκάτσιου
Η βαριά σκιά που έχει απλωθεί στη χώρα, μετά το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, παγώνει τον χρόνο και γύρω από πολιτικό σκηνικό. Για την κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου τα εικοσιτετράωρα που πέρασαν, μέσα σε κλίμα φορτισμένο, προείχε η στήριξη των συγγενών των θυμάτων και η περίθαλψη των τραυματιών, με τη σύσταση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την εύρεση των ακριβών αιτιών για την εθνική τραγωδία να έρχεται στον απόηχο των κατευθυντήρων γραμμών του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον Γιώργο Γεραπετρίτη, που ανέλαβε και τα καθήκοντα του υπουργού Μεταφορών και Υποδομών, μετά την παραίτηση του Κώστα Αχ. Καραμανλή.
Οι κατευθύνσεις
Η επιτροπή, που ανακοινώθηκε την Παρασκευή, είναι τριμελής και συμμετέχουν ο Γιάννης-Κωνσταντίνος Χαλκιάς (επίτιμος πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους), ο Θανάσης Ζηλιασκόπουλος, καθηγητής Μεταφορών και Παραγωγής στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, (σ.σ. ο οποίος παραιτήθηκε χθες και αντικαταστάθηκε από τον Χρίστος Πυργίδης, καθηγητής σιδηροδρομικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) και ο Βασίλης Προφυλλίδης (καθηγητής της Συγκοινωνιακής Τεχνικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης). Τα μέλη της επιτροπής θα καλέσουν τεχνικό προσωπικό, εμπειρογνώμονες ή όποιο άλλο πρόσωπο κρίνουν απαραίτητο, προκειμένου να συνδράμουν το έργο τους.
«Οι ευθύνες θα αποδοθούν. Η πολιτεία θα σταθεί δίπλα στις οικογένειες των θυμάτων. Θα πενθήσουμε τα παιδιά μας, τα αδέρφια μας, τους φίλους μας. Θα μείνουμε ενωμένοι και σε αυτήν την τραγωδία. Και, μετά, θα σκύψουμε το κεφάλι και θα σφίξουμε τα δόντια. Θα δουλέψουμε ώστε αυτό το «ποτέ ξανά” που άκουσα στη Λάρισα να μη μείνει λόγος κενός», είναι το σήμα που εξέπεμψε ο πρωθυπουργός, με τις κυβερνητικές κινήσεις να στρέφονται προς τρεις κατευθύνσεις:
-Τη διερεύνηση των αιτιών του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών.
-Την εξασφάλιση των διαδικασιών εκσυγχρονισμού υποδομών, οι οποίες έχουν ήδη δρομολογηθεί, ώστε να μην υπάρχει καμία καθυστέρηση στα τρέχοντα έργα.
-Τις άμεσες ενέργειες για την αποκατάσταση της ασφάλειας των σιδηροδρομικών μετακινήσεων.
Βαριά η σκιά
Μέσα σε αυτό το σκηνικό της οδύνης, στο οποίο έχει βυθιστεί το πανελλήνιο, με τον χαμό νέων, κατά κύριο λόγο, παιδιών, είναι εμφανές ότι τίποτα από εδώ και στο εξής δεν θα είναι το ίδιο τόσο για το πολιτικό, όσο και για το όποιο προεκλογικό γίγνεσθαι. Η διαιρετική τομή στο χρόνο γίνεται σαφής στις δημόσιες τοποθετήσεις, την ίδια στιγμή που η Ηρώδου Αττικού 19 δεν μπαίνει σε καμία συζήτηση πολιτικού περιεχομένου, όπως είναι, για παράδειγμα, ο χρόνος της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης του 2023. Τα ερωτήματα πέριξ του το μέλλει γενέσθαι, βέβαια, είναι υπαρκτά, ωστόσο όλα δείχνουν ότι οι όποιες εξελίξεις θα έρθουν στο προσκήνιο μετά τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.
«Το μόνο μας μέλημα είναι τι κάνουμε με τους ανθρώπους που έχουν χάσει δικούς τους… Πώς θα σταθούμε στο πλάι τους και πώς θα τους υποστηρίξουμε… Το μόνο μας μέλημα είναι τι κάνουμε με τους τραυματίες και την περίθαλψή τους… Δεν έχει κανένα νόημα να συζητήσουμε τίποτα άλλο», αναφέρουν στελέχη, αποτυπώνοντας το κλίμα που επικρατεί εντός του «γαλάζιου» οικοσυστήματος. Σε κάθε περίπτωση και επειδή τα περιθώρια, έτσι κι αλλιώς… στενεύουν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κληθεί να λάβει αποφάσεις. Όχι μόνο για το πότε τελικά θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία ήταν προγραμματισμένη για το πρωί της Παρασκευής, με αιχμή τις ανακοινώσεις για τη νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό. Αυτή, κατά πάσα πιθανότητα θα λάβει χώρα μετά τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας. Το θέμα που θα κυριαρχήσει στο…τραπέζι θα είναι αυτό του εκλογικού momentum. Και στο πεδίο αυτό, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, με τα σενάρια να…δίνουν και να παίρνουν από όσους επιχειρούν να…διαβάσουν τις πρωθυπουργικές σκέψεις.
«Η όποια συζήτηση για αποφάσεις και το τονίζουμε αυτό, η όποια συζήτηση θα γίνει από τα μέσα της εβδομάδας και μετά. Τώρα προέχουν άλλα», σχολιάζουν κυβερνητικοί παράγοντες.
Τα σενάρια
Τα δεδομένα που ανοίγονται στον… ορίζοντα του Μεγάρου Μαξίμου και της οδού Πειραιώς είναι συγκεκριμένα:
–Το πρώτο σενάριο θέλει τον πρωθυπουργό να προχωρεί με βάση το, κατά πολλούς, επικρατέστερο σκηνικό, που ήθελε η κάλπη της απλής αναλογικής να στήνεται την 9η Απριλίου. Την Κυριακή των Βαΐων. Σε μία τέτοια περίπτωση και, εφόσον ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφασίσει να πάει σε εκλογές σε εκείνο το χρονικό ορόσημο, η Βουλή αναμένεται να διαλυθεί στις 17 Μαρτίου, προκειμένου να έχει προηγηθεί η ψήφιση των τελευταίων κυβερνητικών νομοσχεδίων. Ένας ανασταλτικός παράγοντας, πάντως, που ενδέχεται να βαρύνει στην όποια απόφαση για την 9η Απριλίου είναι ότι εκείνη την ημέρα θα συμπληρώνονται 40 ημέρες από τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη.
–Το δεύτερο σενάριο θέλει τις κάλπες της απλής αναλογικής να έρχονται πιο κοντά στις τελευταίες ημέρες του Απριλίου. Σε μία τέτοια περίπτωση, η 23η ημέρα του μήνα φαίνεται να κερδίζει πόντους, υπό την αίρεση ότι οι επόμενες κάλπες της ενισχυμένης αναλογικής (εφόσον δεν προκύψει κυβέρνηση) συμπίπτουν χρονικά με την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων. Εκτός εάν ο χρόνος ανάμεσα στις δύο αναμετρήσεις συντμηθεί και οι δεύτερες εκλογές οριστούν για την 28η Μαΐου. Ένας ακόμα παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψιν, πάντως, όσον αφορά στην υλοποίηση του συγκεκριμένου σεναρίου είναι ότι η προεκλογική εκστρατεία θα πρέπει να πραγματοποιηθεί και μέσα στις εορταστικές ημέρες του Πάσχα. Στοιχείο που, για ορισμένους, θεωρείται ανασταλτικό.
–Το τρίτο σενάριο θέλει τη μετάθεση της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης είτε για την 14η Μαΐου, είτε για την 21η Μαΐου. Σε μία τέτοια περίπτωση, οι κάλπες της ενισχυμένης αναλογικής θα τοποθετούνταν χρονικά για τον Ιούλιο. Και, κατά πάσα πιθανότητα, για τη δεύτερη ημέρα του θερινού μήνα.
Σε κάθε περίπτωση, από τα μέσα της εβδομάδας ο κ. Μητσοτάκης θα κληθεί να θέσει επί τάπητος άπαντα τα δεδομένα και να λάβει τις τελικές αποφάσεις του.
* Αναδημοσίευση από το «Κεφάλαιο» που κυκλοφορεί
- Πηγή: capital.gr