Τέσσερα σημαντικά ραντεβού για την ελληνική οικονομία τον Μάρτιο

Δευτέρα 6/03/2023, ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΑΚΡΙΒΟΥ

Μια σειρά σημαντικών αποτελεσμάτων και αποφάσεων όχι μόνο για την ελληνική οικονομία αλλά για το σύνολο της Ευρώπης ξεκινούν από αύριο.

Τα ελληνικά ραντεβού

Το οικονομικό επιτελείο έχει στραμμένο το βλέμμα του στην αυριανή ημέρα οπότε θα ανακοινωθούν από την ΕΛΣΤΑΤ τα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας το 2022. Για το σύνολο της περιόδου Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2022, έως τώρα ο πραγματικός ρυθμός μεγέθυνσης ανήλθε στο 5,9%

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις ο ρυθμός ανάπτυξης για το σύνολο της χρονιάς αναμένεται πλέον στο 6%. Με βάση αυτές τις προβλέψεις, το ΑΕΠ,το 2023 αναμένεται να υπερβεί τα 224 δισ. ευρώ, δηλαδή θα είναι υψηλότερο κατά 45 δισ. ευρώ, ή κατά 25% από το 2018 .

Στην συνέχεια στις 10 Μαρτίου τη σκυτάλη παίρνει ο οίκος αξιολόγησης DBRS καθώς θα ανακοινώσει το αποτέλεσμα της προγραμματισμένης αξιολόγησής της, με τον οίκο να έχει κατατάξει τη χώρα ένα σκαλοπάτι χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα.

Η αξιολόγηση αυτή θα αποτελέσει και το πραγματικό crash test για το ελληνικό αξιόχρεο. Εάν η DBRS δεν προβεί στην αναβάθμιση, κάτι που πολλοί βέβαια αναμένουν καθώς εκτιμούν πως ο οίκος δεν θα προχωρήσει σε αναβάθμιση πριν τις εκλογές ένα δεύτερο «παράθυρο» υπάρχει στις 17 Μαρτίου όταν η Moody’s θα ανακοινώσει το δικό της αποτέλεσμα της προγραμματισμένη αξιολόγησής της. Στις 21 Απριλίου παίρνει σειρά η S&P.

Τα ευρωπαϊκά ραντεβού

Στις 13 και 14 Μαρτίου είναι προγραμματισμένα τόσο το Eurogroup όσο και το Ecofin.Δύο σημαντικές συνεδριάσεις καθώς θα παρθούν αποφάσεις για το νέο σύμφωνο σταθερότητας και τους δημοσιονομικούς κανόνες του 2024

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιον,το Συμβούλιο θα επιδιώξει να συμφωνήσει σε συμπεράσματα σχετικά με την αναθεώρηση της οικονομικής διακυβέρνησης. Οι υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τις οικονομικές και χρηματοοικονομικές επιπτώσεις της επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, εστιάζοντας σε πτυχές της χρηματοπιστωτικής αγοράς που σχετίζονται με την ενέργεια. Το Συμβούλιο θα επιδιώξει να εγκρίνει συμπεράσματα σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές για τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2024.

Το επόμενο ραντεβού είναι στις 16 Μαρτίου ημέρα κατά την οποία συνεδριάζει η ΕΚΤ. Αυτό που φαίνεται πως προβληματίζει περισσότερο είναι ότι ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των νωπών τροφίμων, καθώς αυξήθηκε στο επίπεδο – ρεκόρ του 7,4% από 7,1% τον Ιανουάριο.

Η ΕΚΤ αναμένεται να αυξήσει τα βασικά επιτόκιά της κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, όπως είχε προαναγγελθεί στην τελευταία συνεδρίασή της στις αρχές Φεβρουαρίου. Το επιτόκιο καταθέσεων, το οποίο έχει αυξηθεί ήδη κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες από τον περασμένο Ιούλιο, θα φθάσει επομένως στο 3% και στο 3,5% το επιτόκιο δανεισμού.

Δείτε και αυτά