Δευτέρα 13/03/2023 ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΑΚΡΙΒΟΥ
Τέλος στα έκτακτα μέτρα στήριξης των πολιτών βάζει η Κομισιόν από το 2024, καθώς όλες οι χώρες-μέλη θα πρέπει να ακολουθούν μια «κλειδωμένη» πορεία σε ό,τι αφορά τις κρατικές δαπάνες. Σημαντικό διήμερο επαφών για τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών, με δεδομένο ότι σήμερα και αύριο θα συζητήσουν τις νέες κατευθυντήριες γραμμές του 2024 για τη δημοσιονομική πολιτική, καθώς τελειώνει η ρήτρα διαφυγής αλλά θα γίνει προσπάθεια να βρεθεί κοινός τόπος για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας που θα ισχύσει τα επόμενα χρόνια.
Για κάθε χώρα θα υπάρξουν νέοι ποσοτικοί κανόνες, ανάλογα βέβαια και με τις ιδιαιτερότητες του χρέους της, οι οποίοι θα πρέπει να είναι κάτω από την ομπρέλα των βασικών κανόνων για έλλειμα μικρότερο του 3% και χρέος έως 60% του ΑΕΠ.
Από ελληνικής πλευράς, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα βρεθεί στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin.
Για το θέμα των κατευθύνσεων για την άσκηση και τον συντονισμό της δημοσιονομικής πολιτικής το 2024 αναμένεται επίσης να εκδοθεί σχετική δήλωση.
Η Επιτροπή δηλώνει έτοιμη να προτείνει ειδικές ανά χώρα συστάσεις σχετικά με τη δημοσιονομική πολιτική για το 2024, οι οποίες θα:
1) Είναι σύμφωνες με τους δημοσιονομικούς στόχους που θέτουν τα κράτη-μέλη στα προγράμματά τους σταθερότητας και σύγκλισης, εφόσον οι στόχοι αυτοί συνάδουν με τη διασφάλιση ότι ο δείκτης δημόσιου χρέους τίθεται σε καθοδική πορεία ή παραμένει σε συνετό επίπεδο και ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα είναι χαμηλότερο από την τιμή αναφοράς του 3% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα.
2) Ποσοτικοποιούνται και διαφοροποιούνται με βάση τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα κράτη μέλη όσον αφορά το δημόσιο χρέος.
3) Διαμορφώνονται με βάση τις καθαρές πρωτογενείς δαπάνες.
Στις 13-14 Μαρτίου οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν για τις αλλαγές του Συμφώνου Σταθερότητας, παρόλα αυτά όπως τονίζεται από την Κομισιόν παραμένουν οι παλαιοί κανόνες για έλλειμμα και χρέος. Με άλλα λόγια, δεν θα υπάρχει η ομοιόμορφη υποχρέωση μείωσης του χρέους κατά 5% της υπέρβασης από τον στόχο του 60%, αλλά θα υπάρχει ευελιξία για να ασκεί κάθε εθνική κυβέρνηση την πολιτική της. Ακόμη και εάν το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας που θα αποφασιστεί, θα ισχύσει από το 2025 και μετά, η Κομισιόν έχει ανακοινώσει πως από το 2024 εισάγεται ένας νέος δείκτης παρακολούθησης των κρατικών δαπανών.
Για την Ελλάδα, έτσι, επιστρέφουν ξανά οι στόχοι για πλεόνασμα τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ, που είχε θεωρηθεί ότι θα διασφάλιζε τη βιωσιμότητα του χρέους, παρόλα αυτά σε αυτό το επίπεδο θα υπάρξουν διαβουλεύσεις και διαπραγματεύσεις. Βέβαια, η επίτευξη των πλεονασμάτων θα γίνεται μέσω της παρακολούθησης των πρωτογενών κρατικών δαπανών. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να κλειδώσουν μια οροφή δαπανών, θα υπάρχει δηλαδή μια συμφωνημένη πορεία των καθαρών δαπανών για μια τετραετία. Αυτό σημαίνει πως οποιοσδήποτε δημοσιονομικός χώρος που θα δημιουργείται κατά την εκτέλεση του προϋπολογισμού, δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε έκτακτα μέτρα στήριξης για την κοινωνία καθώς δεν θα έχουν συμπεριληφθεί στην «κλειδωμένη» πορεία των δαπανών.
Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει τα κράτη-μέλη να καταθέσουν εθνικά σχέδια που θα οδηγούν στη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους και την ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης. Τα σχέδια αυτά θα είναι διαφορετικά ανά χώρα, ανάλογα με τους κινδύνους που έχει να αντιμετωπίσει μια οικονομία αλλά και το ύψος του χρέους της. Τα σχέδια θα ενσωματώνουν δημοσιονομικούς, μεταρρυθμιστικούς και επενδυτικούς στόχους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων για την αντιμετώπιση μακροοικονομικών ανισορροπιών όπου χρειάζεται.
- Πηγή: moneyreview.gr