Γράφει ο Γιώργος Ευγενίδης
Η πρώτη εξόρμηση του Κυριάκου Μητσοτάκη εκτός Μεγάρου Μαξίμου μετά την τραγωδία στα Τέμπη έχει προγραμματιστεί για σήμερα το πρωί. Γύρω στις 11:00, ο πρωθυπουργός έχει δώσει ραντεβού με τους πολίτες σε καφέ στο Μαρούσι, έναν από τους μεγαλύτερους δήμους της βόρειας Αττικής, όπου η ΝΔ διατηρεί παραδοσιακά δυνάμεις. Θα είναι ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα των κινήσεων εξωστρέφειας που επιχειρεί η κυβέρνηση τις τελευταίες μέρες, σε μια προσπάθεια να αλλάξει το κλίμα.
Η κινητοποίηση στις «γαλάζιες» τάξεις είναι μεγάλη για τη σημερινή συνάντηση, ενώ ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να κάνει και μια βόλτα στην περιοχή, συνομιλώντας και με άλλους πολίτες. Αρμόδια πηγή εκτιμά ότι η σημερινή εκδήλωση θα είναι πολυπληθής, καθώς προοδευτικά ενεργοποιούνται και τα κομματικά αντανακλαστικά παραδοσιακών ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι αντιλαμβάνονται τις ευθύνες του κυβερνώντος κόμματος, αλλά δεν θέλουν να είναι συμμέτοχοι και σε ένα…διαρκές «αυτομαστίγωμα».
Ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί, άλλωστε, και στην επανασυσπείρωση της γαλάζιας βάσης, συστηματοποιώντας το αφήγημα για τη μάχη απέναντι στο «βαθύ και αναποτελεσματικό κράτος» που αναμένεται να είναι ένα από τα κεντρικά αφηγήματα του στην προεκλογική μάχη. Το «τώρα ή ποτέ» που ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης ως επωδό στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο καθίσταται για τον ίδιο κεντρικό διακύβευμα, το οποίο «περνά» στη βάση της ΝΔ. Για το πρωθυπουργικό επιτελείο, είναι κρίσιμο η κομματική βάση να είναι συμπαγής, ενώ η εκτίμηση, με βάση και την ανάλυση των δημοσκοπήσεων που αποτυπώνουν φθορά της ΝΔ, αλλά όχι ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ ή του ΠΑΣΟΚ, είναι ότι το κυβερνών κόμμα μπορεί συν τω χρόνω και το με το κατάλληλο αφήγημα να «ξαναμιλήσει» με πολίτες που απομακρύνονται, αλλά κατευθύνονται στη ζώνη των αναποφάσιστων.
Ο κατώτατος μισθός
Ένα επιπρόσθετο εργαλείο του κ. Μητσοτάκη σε αυτή την προσπάθεια αναθέρμανσης της επαφής του, τόσο με τη βάση της ΝΔ όσο και με το κοινό, στο οποίο απευθύνεται ο ίδιος, είναι η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού. Μια αύξηση που ξεπέρασε τις προσδοκίες και των κοινωνικών εταίρων, οι οποίοι περίμεναν τον νέο κατώτατο να διαμορφωθεί πέριξ των 765-770 ευρώ.
Η αύξηση κατά 9,4% έρχεται μεν σε ένα περιβάλλον ακρίβειας, είναι όμως η τρίτη αύξηση τα τελευταία χρόνια, με τον κατώτατο μισθό να αυξάνεται από τα 650 στα 780 ευρώ. Και, όπως επισημαίνουν από μέρους της κυβέρνησης, αυτό γίνεται γιατί το επιτρέπει η ανάπτυξη της οικονομίας και η απόφαση δεν λαμβάνεται καταχρηστικά, εις βάρος των εργοδοτών. Και ο κ. Μητσοτάκης, πάντως, πέταξε το «μπαλάκι» στους εργοδότες, υπογραμμίζοντας ότι η νέα αύξηση είναι εντός του πλαισίου δυνατοτήτων τους, μιας και οι επιχειρήσεις στηρίχθηκαν ιδιαίτερα την περίοδο της πανδημίας.
Στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο και χωρίς να παραγνωρίζει κανείς την επίδραση της τραγωδίας των Τεμπών, τα διακυβεύματα της κάλπης θα είναι λίγο έως πολύ όμοια με αυτά που ήταν σημαντικά και πριν το γεγονός. Με αυτό το δεδομένο, η οικονομία και η ακρίβεια είναι στην κορυφή των προτεραιοτήτων, εξ ου και ο κ. Μητσοτάκης επιμένει στην ανάγκη για καλύτερους μισθούς, ως κεντρικό επιχείρημα για μια δεύτερη τετραετία.
Και ξαφνικά… Πολάκης
Την ώρα, πάντως, που ο κ. Μητσοτάκης θα επιχειρήσει ένα restart με επιχειρηματολογία που εδράζεται, μεταξύ άλλων, στον κατώτατο μισθό και στην ανάπτυξη της οικονομίας, ο Παύλος Πολάκης με την απολογητική επιστολή προς τον Αλέξη Τσίπρα προκάλεσε έκπληξη ακόμα και στο Μέγαρο Μαξίμου με το μειλίχιο ύφος του. Η αντιπαραβολή είναι αναπόφευκτη, αν και τώρα στο κυβερνητικό στρατόπεδο περιμένουν να δουν την στάση του Αλέξη Τσίπρα και αν το «κεντρώο προφίλ» που λάνσαρε, ιδίως με τη συνέντευξη στο Mega, θα διατηρηθεί ή αν ο Χανιώτης πολιτικός θα γίνει δεκτός και πάλι στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ, έστω και ως μετανοημένος.
- Πηγή: protothema.gr