Ποιος ευρωπαϊκός προορισμός περιορίζει τον οικονομικό τουρισμό

Οι διακοπές στη Μαγιόρκα πρόκειται να γίνουν κατά ένα τρίτο ακριβότερες, καθώς το νησί προσπαθεί να περιορίσει τους «οικονομικούς τουρίστες από το Ηνωμένο Βασίλειο».

Οι ηλιόλουστες Βαλεαρίδες είναι δημοφιλής προορισμός για οικονομικό τουρισμό με ξεφάντωμα και πάρτι.

Όμως οι τιμές πλέον αυξάνονται σταθερά. Και θα συνεχίσουν να αυξάνονται στο άμεσο μέλλον, δήλωσε ο Juan Ferrer, πρόεδρος της Palma Beach Quality Offensive.

«Οι διακοπές θα είναι περίπου 33% πιο ακριβές το 2023 από ό,τι το προηγούμενο έτος», είπε.

Η αύξηση δεν έρχεται μόνο από κρίση του κόστους ζωής, αλλά και από το γεγονός ότι οι τουριστικές αρχές στην Μαγιόρκα προσπαθούν να περιορίσουν τον οικονομικό τουρισμό.

Τον Νοέμβριο, η Διευθύντρια Τουρισμού Lucia Escribano είπε ότι το νησί «δεν ενδιαφέρεται να έχει τους οικονομικούς τουρίστες από το Ηνωμένο Βασίλειο».

Η καταστολή συμπίπτει με παρόμοιες πρωτοβουλίες από άλλα ισπανικά hotspot διακοπών.
Την περασμένη εβδομάδα, η Λανθαρότε ανακοίνωσε ότι είναι «περιοχή κορεσμένη από τουρίστες» καθώς και τα σχέδια της να περιορίσει τον αριθμό των επισκεπτών στο Ηνωμένο Βασίλειο που δέχεται.

Πώς περιορίζει η Μαγιόρκα τον οικονομικό τουρισμό

Η Μαγιόρκα επιδιώκει να περιορίσει τον αριθμό κλινών στα ξενοδοχεία για τουρίστες ώστε να καταπολεμήσει το overcrowding, όπως ανακοίνωσαν πέρυσι οι αρχές του νησιού.

Το σχέδιο είναι να οριστεί ανώτατο όριο 430.000 τουριστικών κλινών σε όλο το νησί. Η Catalina Cladera, πρόεδρος του τουριστικού συμβουλίου της Μαγιόρκα, κάνει λόγο για  «τουρισμό μεγαλύτερης αξίας και μικρότερου όγκου», στο μέλλον.

Η επιστροφή του overtourism

Μετά την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών COVID-19, το νησί γνώρισε πρωτοφανή αριθμό επισκεπτών το περασμένο καλοκαίρι. Οι τουρίστες γέμισαν γρήγορα δωμάτια σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα καταλύματα.
Η Catalina Cladera παραδέχεται ότι «η επαναλαμβανόμενη συζήτηση για τον overtourism επέστρεψε».

«Δεν θα το αρνηθώ, υπήρξε υπερτουρισμός αυτό το καλοκαίρι, τόνισε. Ωστόσο, μόνο σε ορισμένα μέρη και σε ορισμένες ώρες.»

Οι αρχές στην Μαγιόρκα θα επανεκτιμήσουν το τουριστικό τους σχέδιο με στόχο να μειώσουν τον αριθμό των επισκεπτών στο νησί.

Θα υπάρξει περιορισμός στον αριθμό των ξενοδοχειακών κλινών και στον τρόπο με τον οποίο προωθούνται στην αγορά.
Ανακοινώθηκε επίσης η αύξηση του αριθμού των επιθεωρητών τουρισμού για τη διενέργεια ελέγχων στις παράνομες τουριστικές μισθώσεις.

Στόχος οι μεθυσμένοι τουρίστες

Σε όλες τις Βαλεαρίδες Νήσους, οι αρχές εισήγαγαν φέτος μια σειρά από αυστηρούς κανονισμούς σε μια προσπάθεια να μειώσουν τον υπερπληθυσμό.

Οι μεθυσμένοι τουρίστες που προηγουμένως συνωστίζονταν στους δρόμους αποτέλεσαν ιδιαίτερο στόχο των νέων κανόνων.

Σε πολλά all inclusive θέρετρα στο Μαγκαλούφ, το Ελ Αρενάλ και το νησί της Ίμπιζα έχουν επιβληθεί όρια αλκοόλ.
Οι τουρίστες σε ορισμένες τοποθεσίες έχουν περιοριστεί σε τρία ποτά στο δείπνο και τρία ποτά στο μεσημεριανό γεύμα. Τυχόν περαιτέρω αλκοολούχα ποτά πρέπει να αγοραστούν ξεχωριστά.

Η νομοθεσία απαγόρευσε επίσης τα happy hours, τα pub crawls, τις προσφορές ποτών δύο προς ένα, την πώληση αλκοόλ σε καταστήματα μεταξύ 9:30 μ.μ. και 8 π.μ. και τη διαφήμιση σκαφών για πάρτι σε ορισμένες περιοχές.

Φέτος το καλοκαίρι, ένα από τα πιο δημοφιλή θέρετρα διασκέδασης της Μαγιόρκα, η Playa de Palma, απαγόρευσε την είσοδο στα εστιατόρια σε άτομα που φορούσαν ποδοσφαιρικές φανέλες.

Οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων ενώθηκαν για να δημιουργήσουν έναν ενδυματολογικό κώδικα με στόχο τη μείωση της θορυβώδους συμπεριφοράς.

Η Ίμπιζα ειδικότερα προσπαθεί να απομακρυνθεί από τη φήμη της ως προορισμού μεθυσμένων και πάρτι.

Οι τοπικές αρχές ελπίζουν να επικεντρωθούν σε πιο βιώσιμο τουρισμό, όπως τα πολυάριθμα κέντρα ευεξίας και οικολογικά θέρετρα του νησιού.

Δείτε και αυτά