Υποτονικές οι μέχρι στιγμής κρατήσεις για την 25η Μαρτίου.
Οι κρατήσεις τις τελευταίες στιγμής θα επικρατήσουν το τριήμερο με τις πληρότητες να μη ξεπερνούν το 70%.
Η ακρίβεια, η αύξηση στις τιμές καυσίμων αλλά και το κόστος μετακίνησης που έχει εκτοξευθεί στα ύψη, έχουν οδηγήσει σε μειωμένες κρατήσεις, σε αντίθεση με το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας όπου έκανε την έκπληξη την φετινή χειμερινή σεζόν.
“Ό,τι κρατήσεις προκύψουν θα είναι «last minute» και εκτιμούμε ότι δεν θα ξεπεράσουμε το 60% με 70%” ανέφερε ο Άγγελος Καλλίας, μέλος του ΔΣ της Π.Ο.Ξ., πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας και επικεφαλής της ομάδας ξενοδόχων των ορεινών και ημιορεινών προορισμών.
Σύμφωνα με τον κ. Καλλία στο σύνολό της η χειμερινή σεζόν κινήθηκε μεσοσταθμικά στο 50% του 2019, με τις πληρότητες να κυμαίνονται μεταξύ 40% με 60% ανάλογα τον προορισμό και την όποια κίνηση να αφορά κατά κύριο λόγο επισκέπτες Σαββατοκύριακου.
Στα θετικά ωστόσο συμπεριλαμβάνεται η παράταση του χειμερινού καιρού και τον Μάρτιο, η οποία επιμήκυνε για μερικές ακόμα εβδομάδες την σεζόν, φέρνοντας κόσμο στους ορεινούς προορισμούς που είναι συνδεδεμένοι με τα χιονοδρομικά κέντρα.
Πώς κινήθηκε η χειμερινή σεζόν
Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με το «Πάνελ για τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας», του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) για το χειμερινό τρίμηνο Δεκέμβριου 2021 – Φεβρουαρίου 22, η μέση πληρότητα στα ανοιχτά ξενοδοχεία έφτασε το 28,2%, ποσοστό που με αναγωγή στο σύνολο των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας, πέφτει στο 21,3%.
Αναλυτικότερα, τον Δεκέμβριο του 2021 η πληρότητα στα ανοιχτά ξενοδοχεία έφτασε το 31,8% ενώ με αναγωγή στο σύνολο του ξενοδοχειακού δυναμικού κινήθηκε στο 24,8%. Αντίστοιχα τον Ιανουάριο κινήθηκε στο 22,7% – 16,3% (ανοιχτά – σύνολο) ενώ τον Φεβρουάριο έφτασε στο 30% – 22,7%.
Την προαναφερθείσα περίοδο, που αποτελεί και την υψηλότερη περίοδο από πλευράς κίνησης για τα ξενοδοχεία του ορεινού όγκου, ήταν ανοιχτό το 79,3% των ξενοδοχείων, ενώ 1 στα 5 δεν λειτούργησε, επιλέγοντας να παραμείνουν κλειστά.
Ειδικότερα τα ποσοστά ανοιχτών 79,2% και τον Φεβρουάριος 2022 στο 78,1%. Όσο για την εξέλιξη της μέσης τιμής ενός δίκλινου δωματίου κινήθηκε στα 53 ευρώ τον Δεκέμβριο, στα 45 ευρώ τον Ιανουάριο και στα 47 ευρώ τον Φεβρουάριο.
Η αγωνία και οι προβληματισμοί για την συνέχεια
Προβληματισμό για την συνέχεια προκαλεί και ο πόλεμος στην Ουκρανία ο οποίος αν συνεχιστεί σύμφωνα με τον κ. Καλλία θα έχει δύο βασικές επιπτώσεις. Αρχικά, «θα εκτοξεύσει τα λειτουργικά έξοδα των επιχειρήσεων.
Για παράδειγμα το ενεργειακό κόστος είναι ήδη τριπλάσιο σε σχέση με το 2019 παρότι οι χαμηλές πληρότητες οδηγούν σε λιγότερη κατανάλωση. Την ίδια στιγμή έχουν αυξηθεί και οι τιμές των προϊόντων που προμηθευόμαστε χωρίς να έχει αυξηθεί η μέση τιμή δωματίου για παράδειγμα». Αυτό σε συνδυασμό με την χαμηλή κίνηση όλο το προηγούμενο διάστημα έχει ως αποτέλεσμα τα ξενοδοχεία ορεινού όγκου να παραμένουν αντιμέτωπα με συσσωρευμένες οφειλές.
«Έχουμε συσσωρευμένες οφειλές από δύο χρόνια χωρίς τζίρους, τις οποίες φέτος υπολογίζαμε να αρχίσουμε να αποπληρώνουμε. Υπό φυσιολογικές συνθήκες αυτό θα ήταν κάτι εφικτό. Ωστόσο έτσι όπως εξελίχθηκε η σεζόν με μειωμένες πληρότητες και αυξημένα λειτουργικά κόστη, ουσιαστικά δουλέψαμε για να πληρώσουμε τα τρέχοντα κι όχι να κλείσουμε τις τρύπες που δημιουργήθηκαν τα δύο προηγούμενα χρόνια».
Αντίστοιχα φόβοι εκφράζονται και για την μείωση των ροών από το εξωτερικό εξαιτίας του πολέμου, και κυρίως των ταξιδιωτών που επέλεγαν τις ειδικές μορφές τουρισμού, οι οποίοι παραδοσιακά έχουν υψηλότερη Μέση Δαπάνη. Κι αυτό γιατί σε ένα κλίμα γενικότερης ανασφάλειας, οικονομικής, γεωπολιτικής κλπ, οι τουρίστες θα περιορίσουν τις όποιες τουριστικές δραστηριότητες μπορούν να κάνουν στη χώρα τους.
«Για παράδειγμα οι επισκέπτες από την Αγγλία ή την Γερμανία, μπορούν να επιδοθούν στον περιπατητικό τουρισμό και στη χώρα τους ενώ δεν μπορούν να βρουν ήλιο και θάλασσα» καταλήγει ο κ. Καλλίας
- Πηγή: tourismtoday.gr