Ξηρασία στην Ευρώπη: Ο εξαιρετικά θερμός και ξηρός χειμώνας επηρεάζει το νότιο και το δυτικό τμήμα της ΕΕ

Ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού, της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Νερό στη Νέα Υόρκη και της επικείμενης συνοπτικής έκθεσης της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή, το Κοινό Κέντρο Ερευνών (ΚΚΕρ) της Επιτροπής δημοσίευσε μια νέα έκθεση σχετικά με την ξηρασία στην Ευρώπη. Σύμφωνα με την έκθεση, οι περισσότερες χώρες του νότιου και του δυτικού τμήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης πλήττονται από μια αναδυόμενη ξηρασία που προκαλεί έντονη ανησυχία σχετικά με την υδροδότηση, τη γεωργία και την παραγωγή ενέργειας.
Λόγω του εξαιρετικά ξηρού και θερμού χειμώνα, παρατηρούνται ήδη σημαντικές ανωμαλίες στην υγρασία του εδάφους και στη ροή των ποταμών, ιδίως στη Γαλλία, την Ισπανία και τη βόρεια Ιταλία. Στις Άλπεις, η συσσώρευση χιονιού ήταν πολύ χαμηλότερη του μέσου όρου και είναι ακόμη χαμηλότερη σε σχέση με τον χειμώνα 2021-2022. Η κατάσταση αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί σημαντικά η συμβολή του χιονιού στη ροή των ποταμών στις περιαλπικές περιοχές την άνοιξη και στις αρχές του καλοκαιριού του 2023.
Οι βροχοπτώσεις των προσεχών εβδομάδων θα είναι πολύ σημαντικές για την αξιολόγηση της εξέλιξης της τρέχουσας ξηρασίας και των επιπτώσεών της. Η Ευρώπη και η περιοχή της Μεσογείου ενδέχεται να βιώσουν ένα ακραίο καλοκαίρι φέτος, παρόμοιο με το καλοκαίρι του 2022. Η έκθεση συνιστά την εντατική παρακολούθηση και την κατάλληλη χρήση των υδάτων, καθώς και την εφαρμογή στοχευμένων τομεακών στρατηγικών προσαρμογής και ενισχυμένης συνεργασίας, δεδομένου ότι τέτοιες κλιματικές και καιρικές συνθήκες αναμένεται να είναι συχνότερες στο μέλλον.
Θερμότερες και ξηρότερες συνθήκες επικρατούν επίσης στη νότια και την ανατολική περιοχή της Μεσογείου, όπου παρατηρείται σοβαρή έλλειψη βροχοπτώσεων στο Μαγκρέμπ και την Τουρκία, σύμφωνα με το Δελτίο MARS του ΚΚΕρ για τη Βόρεια ΑφρικήE. Το ΚΚΕρ παρέχει πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο σχετικά με την ξηρασία μέσω του ευρωπαϊκού και του παγκόσμιου παρατηρητηρίου ξηρασίας (EDO και GDO), τα οποία αποτελούν μέρος της υπηρεσίας διαχείρισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης Copernicus (CEMS). Συντάσσει επίσης το Δελτίο MARS, μια τακτική έκθεση για τις γεωργικές καλλιέργειες, το οποίο θα δημοσιευθεί σύντομα. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο του Κέντρου Γνώσεων για τη Διαχείριση του Κινδύνου Καταστροφών.
Στο πλαίσιο της προσεχούς διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το νερό, η ΕΕ θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας κρίσης λειψυδρίας και στη διασφάλιση της ασφάλειας των υδάτων για όλους, ανακοινώνοντας 33 δεσμεύσεις για ανάληψη δράσης στο άμεσο μέλλον, μεταξύ άλλων όσον αφορά την ανθεκτικότητα στις ξηρασίες.

Δείτε και αυτά