Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού διοργανώνει την 19η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης στον φυσικό της χώρο, στις εγκαταστάσεις της Δ.Ε.Θ και συγκεκριμένα σε 4 κτίρια και 14 αίθουσες των εγκαταστάσεων της Helexpo (12,13, 14, 15) από την Πέμπτη 4 έως και την Κυριακή 7 Μαΐου 2023.
Τιμώμενη λογοτεχνία της 19ης διοργάνωσης, είναι η Αμερικανική Λογοτεχνία, η οποία εκπροσωπείται από 22 εκδοτικούς οίκους και σημαντικούς συγγραφείς από τις ΗΠΑ, στο Αμερικάνικο περίπτερο.
Παράλληλα στην Διεθνή Έκθεση Βιβλίου 2023, το κοινό θα συναντήσει συγγραφείς από τη Γηραία Ήπειρο, τη Γαλλία, τη Σενεγάλη, συγγραφείς από τα Βαλκάνια και επαγγελματίες του βιβλίου από 40 περίπου χώρες.
Ημέρες & Ώρες
Πε 4/05
Πα 5/05
Σα 6/05
Κυ 7/05
Περισσότερες Πληροφορίες
Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης 2023 διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με τους Έλληνες εκδότες, τη ΔΕΘ–HELEXPO, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Δήμο Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Η ιστορία της Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης:
Για πρώτη φορά η ΔΕΒΘ διοργανώθηκε το 2004 από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου από το οποίο, το 2014, πήρε τη σκυτάλη της οργάνωσης το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού.
Αποτέλεσε ετήσιο σημείο συνάντησης όλων των παραγόντων του βιβλίου: εκδότες, συγγραφείς, μεταφραστές, λογοτεχνικούς πράκτορες, βιβλιοπώλες, βιβλιοθηκονόμους, ακαδημαϊκούς, ιδρύματα, φορείς και οργανισμούς για το βιβλίο από την Ελλάδα, τα Βαλκάνια, τη Δυτική Ευρώπη, τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και από όλο τον κόσμο.
Φέτος η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης 2023 φιλοξενεί περισσότερους από 600 Έλληνες και ξένους επαγγελματίες του βιβλίου και σχεδόν 500 εκδηλώσεις με τη συμμετοχή τουλάχιστον 1.200 ομιλητών.
Τιμώμενη Λογοτεχνία 2023:
Η ΔΕΒΘ φέτος τιμά την Αμερικανική Λογοτεχνία, με στόχο να αναδείξει τις σύγχρονες λογοτεχνικές φωνές και την αγορά βιβλίου των ΗΠΑ, μέσα από προσκλήσεις συγγραφέων, εκδοτικών οίκων και προσωπικοτήτων του πολιτισμού και των γραμμάτων.
Η ανταπόκριση από την πλευρά των Αμερικάνων υπήρξε εντυπωσιακή καθώς στο Αμερικανικό Περίπτερο συμμετέχουν 22 σημαντικοί εκδοτικοί οίκοι, μεταξύ των οποίων:
Abrams Books Publishing Company,
Insight Editions,
Macmillan Publishers,
MoMa Publications,
Penguin Random House,
The Quarto Group,
Yale University Press,
Harvard University Press, κ.ά.
Την οργάνωση του Αμερικανικού Περιπτέρου και του προγράμματος έχει αναλάβει το Ελληνο–AμερικανικόΕμπορικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με την Επιτροπή Πολιτισμού του.
Ενώ, την πρόσκληση και εκπροσώπηση των αμερικανών εκδοτών έχει αναλάβει η εταιρεία “American Collective Stand”.
Στη Θεσσαλονίκη θα ταξιδέψουν και τρεις λογοτεχνικοί πράκτορες από ΗΠΑ συμμετέχοντας στο 1ο Πρόγραμμα Πρόσκλησης Επαγγελματιών του Βιβλίου (Thessaloniki Book Fair Fellowshipprogram) που εγκαινιάζει φέτος η ΔΕΒΘ, με 20 εκδότες και λογοτεχνικού πράκτορες από 16 διαφορετικές χώρες του κόσμου.
Επιπλέον, το Ελληνικό κοινό θα συναντήσει στις αίθουσες της ΔΕΒΘ σημαντικούς Αμερικανούς συγγραφείς που θα ταξιδέψουν στη Θεσσαλονίκη, μεταξύ των οποίων οι James Wood(Αντίποδες), Claire Messud (Δαρδανος-Gutenberg), Richard Jackson (Εστία), καθώς και οι συγγραφείς: Nell Zink, Saskia Vogel, Meg Rosoff, και Ismini Lamb προσκεκλημένοι του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.
Διεθνείς Συνεργασίες/ Ιστορίες από την Ευρώπη/ Βαλκανικές Φωνές
Τον πολυβραβευμένο Γάλλο, αϊτινής καταγωγής, συγγραφέα Makenzy Orce (Μακένζι Ορσέλ) και φιναλίστ του σημαντικού βραβείου Γκονκούρ 2022 αλλά και τον Μοχάμεντ Μουγκάρ-Σαρ από Σενεγάλη, νικητή του Γκονκούρ 2021, θα συναντήσει το ελληνικό κοινό στη ΔΕΒΘ καθώς και πέντε ακόμη σημαντικούς Γάλλους συγγραφείς που έχει προσκαλέσει το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας: Christel Espié, Murielle Szac, Christophe Cazenove, Bruno Doucey, François Thomazeau.
Στην ανάδειξη των Ευρωπαίων δημιουργών συμμετέχουν οι συγγραφείς: Jan Carson (Ιρλανδία), Lana Bastašić (Βοσνία), IoannaParvulescu (Ρουμανία) και Τάκης Καμπύλης, Νίκος Χρυσός, Κάλλια Παπαδάκη, Μάκης Τσίτας από Ελλάδα.
Τα πάνελ θα συντονίσει η Anne Bergman, διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εκδοτών (FEP) φορέα διοργάνωσης του EUPL.
Η Βουλγαρία συμμετέχει με περίπτερο που οργανώνει ο Σύνδεσμός Εκδοτών Βουλγαρίας με την παρουσία εκπροσώπων του.
Από τα γειτονικά Βαλκάνια συμμετέχουν επίσης οι συγγραφείς: Rumena Bužarovska (ΒόρειαΜακεδονία), Lana Bastašić (Βοσνία), Ylljet Alicka (Αλβανία).
Πολυφωνική πολυ-πολιτισμικότητα
Ο πολυφωνικός χαρακτήρας της φετινής διοργάνωσης εμπλουτίζεται με την παρουσία συγγραφέων, μεταφραστών και επαγγελματιών του βιβλίου από 40 περίπου χώρες, δημιουργώντας μια πλατφόρμα συνάντησης, δικτύωσης και διαλόγου χωρίς σύνορα.
Παιδική Γωνιά/ Γωνιά Εφήβων / Γωνιά Εκπαιδευτικών
Ξένοι συγγραφείς και εικονογράφοι, με αφορμή βιβλία τους που έχουν κυκλοφορήσει στα ελληνικά και προσκεκλημένοι από εκδοτικούς οίκους, ινστιτούτα και πολιτιστικούς φορείς, περιμένουν να γνωρίσουν τους μικρούς βιβλιόφιλους.
Εκπαιδευτικοί και γονείς θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε έναν μικρό κύκλο εκδηλώσεων -ημερίδες, εργαστήρια και συζητήσεις που θα οργανώσουν εκδοτικοί οίκοι και πολιτιστικοί φορείς.
Παράλληλα με το γενικό πρόγραμμα εκδηλώσεων, στην Παιδική Γωνιά οργανώνονται θεματικά αφιερώματα, εκθέσεις, γωνιές ανάγνωσης και άλλες δραστηριότητες.
Τα απογεύματα της Πέμπτης και της Παρασκευής, καθώς και στη διάρκεια του σαββατοκύριακου, μικροί και μεγαλύτεροι βιβλιόφιλοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν παρουσιάσεις βιβλίων, συναντήσεις με συγγραφείς, εικονογράφους και εμψυχωτές, θεατρικά, μουσικά και εικαστικά δρώμενα, εργαστήρια κ.ά. που θα οργανώσουν εκδοτικοί οίκοι και πολιτιστικοί φορείς.
Οι επισκέψεις οργανωμένων ομάδων πραγματοποιούνται τις δύο πρώτες ημέρες της Έκθεσης -φέτος την Πέμπτη 4 και την Παρασκευή 5 Μαΐου, από τις 09:00 το πρωί έως τις 14:00 το μεσημέρι.
Η επίσκεψη περιλαμβάνει συμμετοχή σε κάποια από τις εκδηλώσεις για παιδιά ή εφήβους.