Ημέρα Βιώσιμης Γαστρονομίας

Η 18η Ιουνίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Βιώσιμης Γαστρονομίας.

Τι είναι όμως ο όρος Βιώσιμη Γαστρονομία και πώς μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της φτώχειας και την προστασία του περιβάλλοντος;

Τα τελευταία χρόνια ακούμε όλο και πιο πολύ τους όρους βιωσιμότητα και αειφορία.

Αειφορία, όπως δείχνει ετυμολογικά η λέξη ‘’αεί + φέρω’’, είναι αυτό που διαρκεί για πάντα, που εξασφαλίζει μελλοντική ισορροπία και αφήνει παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ορίζει την Βιώσιμη Γαστρονομία ως εξής: «Η γαστρονομία καλείται μερικές φορές η τέχνη του φαγητού. Μπορεί επίσης να αναφέρεται σε ένα στυλ μαγειρέματος από μια συγκεκριμένη περιοχή. Με άλλα λόγια, η γαστρονομία αναφέρεται συχνά σε τοπικό φαγητό και κουζίνα.

Η αειφορία είναι η ιδέα ότι κάτι (π.χ. γεωργία, ψάρεμα ή ακόμη και προετοιμασία τροφής) γίνεται με τρόπο που δεν είναι σπατάλη των φυσικών μας πόρων και μπορεί να συνεχιστεί στο μέλλον χωρίς να είναι επιζήμιο για το περιβάλλον ή την υγεία μας. Ως βιώσιμη γαστρονομία λοιπόν, νοείται η κουζίνα που λαμβάνει υπόψη από πού προέρχονται τα συστατικά, πώς παράγεται η τροφή και πώς φτάνει στις αγορές μας και τελικά στα πιάτα μας».

Μπορούμε να πούμε λοιπόν ότι παράγουμε τόσο, όσο χρειάζεται για να τραφούμε!

Απώτερος στόχος είναι η μείωση της απώλειας τροφίμων και η μείωση των απορριμμάτων, που με την σειρά τους θα φέρουν μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και μικρότερη πίεση στους πόρους νερού και γης ώστε να αυξηθεί η παραγωγικότητα και η οικονομική ανάπτυξη.

Άλλος ένας εξίσου σημαντικός στόχος μέσω αυτής της τάσης είναι η βελτίωση της επισιτιστικής βοήθειας που καταλήγει στο ότι με κάθε προσπάθεια που κάνεις προς την κατεύθυνση της βιώσιμης γαστρονομίας…Τρως εσύ και τρώνε πολλοί άνθρωποι που το έχουν ανάγκη!

Δείτε και αυτά