Σε μήνυμά της για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, η τ. Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και υπ. Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, σημειώνει τα εξής:
«Η 20η Ιουνίου κάθε χρονιά αποτελεί ημέρα αφιερωμένη στους πρόσφυγες, στους συνανθρώπους μας που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το σπίτι τους, για να αναζητήσουν ασφάλεια και προστασία, αιτούμενοι την παροχή του θεμελιώδους ανθρώπινου δικαιώματος του ασύλου.
Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα έρχεται λίγο μετά την σπαρακτική τραγωδία του πρόσφατου ναυαγίου, η οποία μας έχει συγκλονίσει βαθύτατα, ιδίως εξαιτίας του συγκλονιστικού αριθμού των ψυχών που αγνοούνται στο θαλάσσιο νεκροταφείο της Μεσογείου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Δ.Ο.Μ., έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 26.924 θανάτους στη Μεσόγειο από το 2014. Στην δίοδο της Ανατολικής Μεσογείου, 2.292 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά την ίδια περίοδο, προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη.
Το ελληνικό Έθνος γνωρίζει καλά και από προσφυγιά και από μετανάστευση. Έχουμε χαραχθεί ανεξίτηλα από τη βίαιη εκρίζωση των προγόνων μας από την Μικρά Ασία και τον Πόντο. Μεγαλώσαμε με τις ιστορίες των εργατών – μεταναστών στη Γερμανία, την Αμερική, την Αυστραλία … Ματώνουμε από τη σύγχρονη μετανάστευση της νέας γενιάς, του λεγόμενου brain drain. Στην Παράταξή μας, οι πολιτικοί πρόσφυγες επί δικτατορίας έχουν αφήσει ισχυρό αποτύπωμα στην πορεία του χώρου μας.
Στην ελληνική κοινωνία, όπου όλοι είμαστε παιδιά, συγγενείς, γείτονες, συνεργάτες ή φίλοι Ελλήνων προσφύγων και Ελλήνων μεταναστών, είναι αδιανόητο να βρίσκει πρόσφορο έδαφος το εμετικό, ρατσιτσικό, ξενοφοβικό δηλητήριο, που η ακροδεξιά φασιστικά εκτοξεύει καθημερινά.
Ο ξεριζωμός της προσφυγιάς, όπως και της μετανάστευσης, παραμένει διαχρονικά παρών μέσα στον ρου της παγκόσμιας ιστορίας. Πόλεμοι, εμφύλιες διαμάχες, φτωχοποίηση, διόγκωση των ανισοτήτων, αλλά και η σύγχρονη κλιματική κρίση, είναι μερικές από τις παραμέτρους που οδηγούσαν, οδηγούν και θα συνεχίσουν να οδηγούν στη φυγή συνανθρώπων μας.
Η κοινή ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου πάσχει βαθύτατα, όπως έχει πολλαπλώς αποδειχθεί εκ του αποτελέσματος στην πράξη.
Στο ΠΑΣΟΚ, μαζί με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία όπου ανήκουμε, έχουμε στοχευμένο ξεκάθαρο πλαίσιο θέσεων και προτάσεων. Μεταξύ αυτών, ο δίκαιος αναλογικός επιμερισμός, από τις χώρες πρώτης υποδοχής (που σήμερα αναλαμβάνουν δυσανάλογο βάρος) σε όλα τα κράτη-μέλη. Πρωτίστως, η δημιουργία ”νησίδων σταθερότητας” στην Αφρική, ώστε οι πρόσφυγες να μπορούν να αναζητήσουν ασφάλεια σε κοντινό τους αφρικανικό κράτος, χωρίς να χάνουν τη ζωή τους στη Σαχάρα ή τη Μεσόγειο. Ανθρωπιά, αλληλεγγύη και συμπόνοια, με δίκαιες πολιτικές κοινωνικής ένταξης και συμπερίληψης, για όσους βρίσκονται σήμερα στη θέση όπου ενδεχομένως βρεθούμε εμείς και τα παιδιά μας αύριο.»