Καθιέρωση της υπηρεσίας «Βοηθός του Δημότη», εξορθολογισμός της διαχείρισης του Τομέα Καθαριότητας και του προγράμματος αποκομιδής απορριμμάτων, «Ημέρα Ανταλλαγής» στις γειτονιές, προγράμματα ανταποδοτικής ανακύκλωσης για κατοίκους και επιχειρήσεις και Πάρκο Ανακύκλωσης περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στις προτάσεις της «Λάρισας που μας αξίζει!» για την αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος της έλλειψης καθαριότητας, αλλά και την ενίσχυση της ανακύκλωσης στην πόλη.
«Η έλλειψη καθαριότητας είναι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα στη Λάρισα, σύμφωνα με έρευνες,. Πιστοί στο όραμά μας για ισόρροπη ανάπτυξη στην πόλη, καθιερώνουμε τον θεσμό του “Βοηθού του Δημότη”, μια εξειδικευμένη υπηρεσία προς τους πολίτες, ώστε οι κάτοικοι να μπορούν να απευθύνονται άμεσα στον Δήμο για ζητήματα καθαριότητας και καθημερινότητας, σε όποια συνοικία, σε όποια γειτονιά κι αν μένουν. Σε συνδυασμό με δράσεις για την ενίσχυση της ανακύκλωσης, της κυκλικής οικονομίας, αλλά και τον εξορθολογισμό της διαχείρισης του τομέα Καθαριότητας του Δήμου Λαρισαίων, αντιμετωπίζουμε ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της Λάρισας», σημειώνει ο υποψήφιος δήμαρχος Λαρισαίων, Θανάσης Μαμάκος.
«Βοηθός του Δημότη»
Καθιέρωση του «Βοηθού του Δημότη», με αρμοδιότητα την παρακολούθηση κοινόχρηστων χώρων: καθαριότητα, πράσινο, αστικός εξοπλισμός, φωτισμός, γκράφιτι. Ο «Βοηθός Δημότη» καταγράφει κάθε πρόβλημα που συναντά στην περιοχή ευθύνης του και φροντίζει για την αποκατάστασή του το συντομότερο δυνατό. Οι κάτοικοι αποκτούν τον δικό τους άνθρωπο του Δήμου, στον οποίο μπορούν να απευθύνονται άμεσα.
Λαμβάνοντας υπόψη έναν ρεαλιστικό αριθμό υπαλλήλων που μπορούν να στελεχώσουν τη συγκεκριμένη Υπηρεσία, καθώς και τις ανάγκες των γειτονιών της πόλης, στον «Βοηθό του Δημότη» θα απασχοληθούν περί τους 40 δημοτικούς υπαλλήλους.
Ανταποδοτική ανακύκλωση
Με την παροχή κινήτρων, κάτοικοι, αλλά και επιχειρήσεις μπορούν να συμμετέχουν ακόμη πιο αποτελεσματικά και σε μεγαλύτερους αριθμούς στη σύγχρονη διαχείριση των αστικών αποβλήτων. Όσο περισσότερο ανακυκλώνουν, τόσο περισσότερα θα κερδίζουν σε έκπτωση για αγορές προϊόντων και υπηρεσιών από τις δεκάδες μεγάλες, αλλά και τοπικές επιχειρήσεις που μετέχουν στο πρόγραμμα ανταποδοτικότητας. Η αποκομιδή θα γίνεται με ραντεβού, σε συγκεκριμένες ημέρες και ώρες. Το ανακυκλώσιμο υλικό θα ζυγίζεται και, αναλόγως με την ποσότητα, θα πιστώνονται πόντοι στον λογαριασμό του κάθε σπιτιού. Παράλληλα, προτείνουμε τη δημιουργία ειδικού προγράμματος ανταποδοτικής ανακύκλωσης για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Πάρκο Ανακύκλωσης
Τα Πάρκα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης & Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης είναι προορισμοί για νέους ανθρώπους, μαθητές και τις οικογένειές τους, αποτελώντας πολυχώρο ανακύκλωσης. Εκεί μπορούν, μεταξύ άλλων, να επιστρέφουν χύδην τις προς ανακύκλωση συσκευασίες. Επίσης το Πάρκο μπορεί να αποτελεί κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για μαθητές, εργαστήρι καλλιτεχνικής περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, όπου κατασκευάζονται προϊόντα και έργα τέχνης με χρήση ανακυκλώσιμων υλικών, κέντρο βιωματικών παιχνιδιών κ.τ.λ.
Προγραμματικές θέσεις
Στις προτάσεις της «Λάρισας που μας αξίζει!» για την αντιμετώπιση του ζητήματος της καθαριότητας στη Λάρισα, αλλά και την ενίσχυση της ανακύκλωσης, περιλαμβάνονται:
• Εξορθολογισμός της διαχείρισης του τομέα καθαριότητας από τη δημοτική αρχή.
• Δρομολόγηση της αποκομιδής απορριμμάτων σε ώρες που δεν ενοχλούν την κυκλοφορία – Ενημέρωση των κατοίκων κάθε γειτονιάς για το εβδομαδιαίο ωράριο αποκομιδής με sms.
· Καθιέρωση του «Βοηθού του Δημότη», με αρμοδιότητα την παρακολούθηση κοινόχρηστων χώρων – Άμεση επικοινωνία με τους δημότες
• Προώθηση της κυκλικής οικονομίας – Καθιέρωση στις γειτονιές της «Ημέρας Ανταλλαγής», για τη δωρεάν ανταλλαγή αντικειμένων που αλλιώς θα κατέληγαν στα σκουπίδια.
• Διεύρυνση ρευμάτων ανακύκλωσης και διαλογή στην πηγή – Πιλοτικό πρόγραμμα σε συνεργασία με τον ΦΟΔΣΑ.
• Ανταποδοτική ανακύκλωση – Κίνητρα στους κατοίκους της πόλης, τις επιχειρήσεις με πίστωση πόντων στον λογαριασμό κάθε σπιτιού.
• Ανταποδοτική ανακύκλωση για καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
• Εγκατάσταση περισσότερων συστημάτων βυθιζόμενων κάδων και αντιμετώπιση του υφιστάμενου προβλήματος χωρητικότητας τους.
• Γενναία στροφή στην κομποστοποίηση.
• Εκπόνηση μελέτης για την κατασκευή Πάρκου Ανακύκλωσης