Η ισχιακή προβολή (όταν το μωρό έρχεται με την όπισθεν)

Άρθρο του Κοκότη Νικόλαου, Μαιευτήρα – Γυναικολόγου.

Γενικώς το να κατεβαίνει το μωρό με το κεφάλι είναι το πιο σύνηθες ( > 95%), ωστόσο υπάρχουν και κάποιες άλλες στάσεις του ( προβολές στη δική μας γλώσσα) οι οποίες είναι κατά κάποιο τρόπο ένας πονοκέφαλος για το μαιευτήρα. Η πιο σύνηθης από αυτές είναι η ισχιακή αποτελώντας περίπου το 3-4 % των γεννήσεων.

Προσοχή! Το μωρό που κατεβαίνει με την όπισθεν δεν είναι άρρωστο ή προβληματικό. Η ισχιακή προβολή αποτελεί μια φυσιολογική παραλλαγή η οποία οφείλει να αντιμετωπιστεί σε κάθε περιστατικό διαφορετικά με σκοπό να αποτιμηθούν οι κίνδυνοι και να αποφασιστεί ο τρόπος του τοκετού.

Γενικώς πριν τις 28 εβδομάδες το έμβρυο μπορεί να περιστρέφεται διαρκώς μέσα στη μήτρα. Καθώς μεγαλώνει το μέγεθος του το να γυρίσει γίνεται όλο και πιο δύσκολο μιας και βρίσκει το χώρο του από μόνο του. Το όλο θέμα σχετίζεται επίσης με το μέγεθος της εκάστοτε μήτρας, το αμνιακό υγρό, την πολυτοκία κλπ.

Σε περίπτωση φυσιολογικής γέννας σε ισχιακή προβολή πρέπει να ξέρουμε ότι τα ισχία του δεν έχουν τόση δύναμη όσο το κεφάλι του και επίσης είναι μικρότερα σε διάμετρο. Έτσι λοιπόν δεν “εμπεδώνονται” τόσο καλά με κίνδυνο να υπάρξει πρόπτωση ομφάλιου λώρου και υποξία/ ασφυξία ( καθαρά μηχανικό ζήτημα πλήρωσης χώρου).

Ένα άλλο πρόβλημα με τα ισχιακά μωρά είναι ότι μπορεί να βγει το σώμα και να κολλήσουν το κεφάλι ή τα χέρια. Σε αυτή την περίπτωση ( ειδικά άμα ο μαιευτήρας χάσει την ψυχραιμία του) δυστυχώς γίνονται συχνά άγαρμποι χειρισμοί που καταλήγουν σε τραυματισμούς ( 13 φορές περισσότερο σε σχέση με κεφαλική προβολή).

Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’70 όλα τα ισχιακά τα ξεγεννούσαμε φυσιολογικά, οι καιροί όμως άλλαξαν και για τη μείωση των επιπλοκών προτιμούμε το χειρουργείο. Σύμφωνα με έρευνες της μαιευτικής εταιρείας των Η.Π.Α. πλέον εκτελούνται 7 καισαρικές για να γλιτώσουμε από ένα θάνατο ή σοβαρό τραυματισμό ενός εμβρύου με ισχιακή προβολή.

Προσωπικά σε περίπτωση ισχιακής προβολής θα περίμενα με υπομονή την 36-37η εβδομάδα και θα επιχειρούσα έναν εξωτερικό ανασχηματισμό ( περιστροφή). Εάν το παιδί επέμενε να είναι ισχιακό θα συνυπολόγιζα παραμέτρους όπως το εκτιμώμενο βάρος του, το μαιευτικό ιστορικό της γυναίκας κλπ. έτσι ώστε να αποφασίσω εξατομικευμένα.

Στη χώρα μας γενικώς τα ισχιακά τα πάμε με καισαρική κάτι το οποίο δε το βρίσκω λάθος αν σκεφτεί κανείς τι μπορεί να πάει στραβά. Παρόλα αυτά με την κατάλληλη προετοιμασία ( π.χ. μαγνητική τομογραφία λεκάνης πριν τη γέννα, παρουσία έμπειρου μαιευτικού team) θεωρώ ότι ο φυσιολογικός τοκετός είναι εφικτός!

Κοκότης Νικόλαος, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος
  • Πληροφορίες: drkokotis.gr

Δείτε και αυτά