Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Περιφερειών και Πόλεων είναι μια ετήσια τετραήμερη εκδήλωση στις Βρυξέλλες, όπου περιφερειάρχες και δήμαρχοι, εμπειρογνώμονες και ακαδημαϊκοί μπορούν να ανταλλάξουν βέλτιστες πρακτικές και γνώσεις για την περιφερειακή και αστική ανάπτυξη. Φέτος οι ημέρες διεξαγωγής της (09-12/10) συνέπεσαν με τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκηση και έτσι δεν υπήρξε μεγάλη συμμετοχή Ελλήνων αιρετών και μη. Η εβδομάδα αποτελεί μια αναγνωρισμένη πλατφόρμα πολιτικής επικοινωνίας σχετικά με την ανάπτυξη της πολιτικής συνοχής της ΕΕ, ευαισθητοποιώντας τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων στην ανάγκη οι περιφέρειες και οι πόλεις να έχουν λόγο στη χάραξη πολιτικής της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Περιφερειών και Πόλεων είναι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εκδήλωση του είδους της που πραγματοποιείται ετήσια στις αρχές Οκτωβρίου, με 6.000 συμμετέχοντες, 600 ομιλητές από όλη την Ευρώπη και ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει περίπου 100 συνεδρίες εργασίας, εκθέσεις και εκδηλώσεις προβολής με θέμα την περιφερειακή και τοπική ανάπτυξη. Το πρόγραμμα προσαρμόζεται κάθε χρόνο στο συγκεκριμένο πλαίσιο της ατζέντας της ΕΕ και η συμμετοχή στις εκδήλωση είναι δωρεάν.
Οι φετινές συνεδρίες περιείχαν αναφορές σε διαδικασίες αξιοποίησης κοινοτικών κονδυλίων, σε θέματα μετανάστευσης, εμπορίου, ενσωμάτωσης πολιτικών για την κλιματική αλλαγή και πολλά άλλα.
Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον στοιχείο που προέκυψε από τις συνεδρίες ήταν το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των περιφερειακών και τοπικών πολιτικών (75%) ισχυρίζεται ότι «υποφέρει από έλλειψη ειδικών μηχανισμών χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση των προκλήσεων προσαρμογής στο κλίμα». Αναφέρει επίσης, ότι το πρόγραμμα της ΕΕ «NextGenerationEU» παραμένει επί της ουσίας «προβληματικό», καθώς, σύμφωνα με το νέο Περιφερειακό και Τοπικό Βαρόμετρο, πάνω από το 70% των τοπικών και περιφερειακών αρχών δήλωσαν ότι δεν έχουν εμπλακεί στην εφαρμογή του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (MAA-Recovery and Resilience Facility), τον ακρογωνιαίο λίθο του σχεδίου ανάκαμψης μετά την πανδημία μέσω του «NextGenerationEU». (Ο ΜΑΑ αποτελεί ένα προσωρινό μέσο που βρίσκεται στο επίκεντρο του NextGenerationEU, που είναι το σχέδιο της ΕΕ για να βγει ισχυρότερη και ανθεκτικότερη από την κρίση και μέσω του μηχανισμού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συγκεντρώνει κεφάλαια δανειζόμενη από τις κεφαλαιαγορές (έκδοση ομολόγων εξ ονόματος της ΕΕ) και στη συνέχεια, τα κεφάλαια αυτά είναι στη διάθεση των κρατών μελών, προκειμένου να υλοποιήσουν μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις. Η σημασία του ΜΑΑ είναι καίρια και για την εφαρμογή και του σχεδίου REPowerEU, της αντίδρασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις «κοινωνικοοικονομικές δυσχέρειες και στις διαταραχές της παγκόσμιας αγοράς ενέργειας που προκλήθηκαν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία»).
Όσον αφορά τα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος, αναφέρεται ότι «το 45% των περιφερειών και των πόλεων έχουν θέσει πιο φιλόδοξους στόχους για την κλιματική ουδετερότητα από ό,τι η ΕΕ», ωστόσο, υπογραμμίζεται ότι «30 εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να «εξαφανιστούν» από τις αγροτικές περιοχές της Ευρώπης μεταξύ 1993 και 2033», δηλαδή, όσον είναι «ο πληθυσμός της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας και της Λιθουανίας μαζί».
Τέλος, η εμπιστοσύνη στις τοπικές και περιφερειακές διοικήσεις παραμένει υψηλότερη συγκριτικά με εκείνη που έχουν οι πολίτες στις διοικήσεις (κυβερνήσεις) σε εθνικό επίπεδο και σε επίπεδο της ΕΕ (κοινοτικά όργανα). Μάλιστα, διαπιστώνεται και μία αυξητική τάση, καθώς «από το 2018 οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σταθερά ότι οι περιφερειακές και τοπικές αρχές είναι η μόνη μορφή διακυβέρνησης που εμπιστεύεται περισσότερο από το 50% των ερωτηθέντων στην ΕΕ», όπως υπογραμμίζεται στην Έκθεση.