Έχετε δηλώσει συμμετοχή. Έχετε κάνει τη δέουσα προπόνηση. Έχετε θέσει ως στόχο έναν συγκεκριμένο χρόνο. Και μπορεί η επιβράβευση όλων αυτών να είναι η στιγμή του τερματισμού στο Καλλιμάρμαρο, όμως εξίσου σπουδαία είναι η συμμετοχή ανεξαρτήτως αποτελέσματος.
Είτε έχετε προπονηθεί επαρκώς, είτε όχι, σημασία έχει να βρεθείτε στην αφετηρία. Να δοκιμάσετε τις δυνάμεις και να χαρείτε τον αγώνα στο κέντρο της Αθήνας. Ακόμη κι αν δεν πετύχετε τον χρόνο που θέλετε, η συμμετοχή θα αποτελέσει μια εξαιρετική ευκαιρία να γνωρίσετε τους πολιτιστικούς θησαυρούς της Αθήνας, να προσέξετε κτίρια-κοσμήματα που προσπερνάμε όλοι μας βιαστικά, να μάθετε λεπτομέρειες που δεν γνωρίζατε και να αφεθείτε στην ομορφιά της αρχιτεκτονικής και της τέχνης που βρίσκονται πάνω στη διαδρομή των 5 χλμ. Για τον λόγο αυτό δημιουργήσαμε έναν ενδεικτικό οδηγό σημαντικών κτιρίων και μνημείων που θα συναντήσετε, ώστε να προσεγγίσετε τον αγώνα και ως πολιτιστική διαδρομή.
Αφετηρία και οδός Πανεπιστημίου
Βουλή των Ελλήνων: Το λιτό νεοκλασικό κτίριο σχεδιάστηκε ως ανάκτορα για τον Όθωνα βάσει σχεδίων του Βαυαρού Φ. Γκάρτνερ. Θεμελιώθηκε το 1836 και ολοκληρώθηκε το 1843.
Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη: Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου που φιλοτέχνησε ο Φ. Ρωκ έγιναν στις 25 Μαρτίου 1932. Το πρώτο μνημείο αγνώστου στρατιώτη στην Ελλάδα ωστόσο ανεγέρθηκε στη Σύρο το 1858.
Πλατεία Συντάγματος: Μέχρι το 1834 ονομαζόταν «πλατεία Ανακτόρων», αλλά η πλατεία που αναμορφώθηκε μετά το 2000 από τον Δ. Μανίκα άλλαξε όνομα μετά την επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου που ανάγκασε τον Όθωνα να παραχωρήσει σύνταγμα στους Έλληνες.
Πανεπιστημίου: Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία: Αρχικώς έπαυλη του εύπορου Α. Δημητρίου το κτίριο του 1842 μετατράπηκε το 1874 στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, ένα από τα πρώτα κτίρια της Αθήνας που ηλεκτροδοτήθηκαν.
Μετοχικό Ταμείο Στρατού: Στη θέση που κάποτε βρίσκονταν οι βασιλικοί στάβλοι χτίστηκε σε σχέδια των αρχιτεκτόνων Μπόνη και Κασσάνδρα το πενταόροφο κτίριο που συνδυάζει στοιχεία του κλασικισμού και Art Deco και χτίστηκε την περίοδο 1927-1929 και σήμερα είναι γνωστό ως City Link.
Ιλίου Μέλαθρον (Νομισματικό Μουσείο): Από τα σημαντικότερα νεοκλασικά κτίρια της Αθήνας το μέγαρο – κατοικία του ανασκαφέα της Τροίας και των Μυκηνών, Ε. Σλίμαν, σε σχέδια Ε. Τσίλερ ολοκληρώθηκε το 1881. Σήμερα στεγάζει το Νομισματικό Μουσείο.
Αρχαιολογική Εταιρεία: Έργο του 1958, βάσει σχεδίων του αρχιτέκτονα Ι.Αντωνιάδη. Στα αρχικά λιτά σχέδια προστέθηκαν πολλά αρχαιοπρεπή στοιχεία.
Καθολικός Καθεδρικός ναός Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτη: Τρίκλιτη νεοαναγενησιακή βασιλική σε σχέδια του Γερμανού Λ. φον Κλέντσε και του Έλληνα Λ. Καυταντζόγλου. Άρχισε να χτίζεται το 1853 και εγκαινιάστηκε το 1865.
Τράπεζα της Ελλάδος: Χαρακτηριστικό κτίριο με στοιχεία του ακαδημαϊσμού της αρχιτεκτονικής των δημοσίων κτιρίων στην Ελλάδα του μεσοπολέμου εγκαινιάστηκε το 1938 σε σχέδια των Ν. Ζουμπουλίδη και Κ. Παπαδάκη, ενώ με το πέρασμα των δεκαετιών κατέλαβε ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο.
Οφθαλμιατρείο: Το βυζαντινότροπο κτίριο που ξεκίνησε να χτίζεται το 1847 σε σχέδια του Δανού αρχιτέκτοντα Θ. Χάνσεν ολοκληρώθηκε από τον Λ. Καυτατζόγλου. Είναι εντυπωσιακή η αντίθεσή του με την τριλογία που ακολουθεί.
Ακαδημία Αθηνών: Από πεντελικό μάρμαρο το κτίριο ιωνικού ρυθμού ολοκληρώθηκε το 1885 χάρη σε δωρεά του Σ. Σίνα και βάσει σχεδίων του Θ. Χάνσεν ολοκληρώθηκε το 1885. Η Ακαδημία ωστόσο ιδρύθηκε το 1926 και μέχρι τότε φιλοξένησε άλλες χρήσεις.
Πανεπιστήμιο: Το πρώτο από τα τρία κτίρια που συνθέτουν την τριλογία ολοκληρώθηκε το 1864 σε σχέδια του Δανού αρχιτέκτονα Χ. Κ. Χάνσεν. Στην πρόσοψη τοποθετήθηκαν διαδοχικά οι ανδριάντες του Ρήγα Φεραίου (το 1871), του πατριάρχη Γρηγόριου Ε’ (το 1872), του Αδαμάντιου Κοραή (το 1875), του Γλάδστωνα (το 1885) και του Ιωάννη Καποδίστρια (το 1928).
Εθνική Βιβλιοθήκη: Τελευταία από τα τρία κτίρια η δωρικού ρυθμού Εθνική Βιβλιοθήκη ολοκληρώθηκε το 1902 σε σχέδια του Θ. Χάνσεν και με χορηγία των αδελφών Βαλλιάνου. Τα γλυπτά στα αετώματα δεν φιλοτεχνήθηκαν για οικονομικούς λόγους.
Ακαδημίας: Kτίριο «Κωστής Παλαμάς»: Χτίστηκε το 1857 ως έδρα του ιδιωτικού λυκείου “Ελληνικό Εκπαιδευτήριο”. Το 1870 το κτήριο αγοράστηκε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και λειτουργεί ως εντευκτήριο.
Μέγαρο Δεληγιώργη: Έργο της ωριμότητας του Ε. Τσίλερ χτίστηκε το 1890 για τον πολιτικό Ε. Δεληγιώργη και ακολουθεί τις αρχές της Art Nouveau
Βασιλίσσης Σοφίας:
Μέγαρο Μέρλιν (Γαλλική πρεσβεία)
Ανεγέρθηκε μεταξύ των ετών1893 και 1895, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Αναστασίου Μεταξά, για τον Κάρολο Μέρλιν. Το 1914 αγοράστηκε από το γαλλικό κράτος και στεγάζει την πρεσβεία της Γαλλίας.
Μέγαρο Ρέντη (Ίδρυμα Θεοχαράκη)
Το κτίριο χτίστηκε από τον αρχιτέκτονα Βασίλη Τσαγρή στα τέλη της δεκαετίας του 1920, στο εκλεκτικιστικό ύφος της εποχής του μεσοπολέμου και ανήκε στον διπλωμάτη και πολιτικό Κωνσταντίνο Ρέντη. Από το 2005 ανήκει στο ίδρυμα Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη.
Οικία Ψύχα (Ιταλική Πρεσβεία)
Ένα από τα ωραιότερα μέγαρα της Αθήνας και μία από τις ωριμότερες δουλειές του αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλερ αποτελεί το οικοδόμημα που ανεγέρθηκε περί το 1885 κατόπιν παραγγελίας του επιχειρηματία Στέφανου Ψύχα. Το 1903 αγοράστηκε από τον γιο του βασιλιά Γεώργιου Α’, πρίγκιπα Νικόλαο (1872 – 1938) και αργότερα νοικιάστηκε ως παράρτημα του γειτονικού ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρετανία» υπό την ονομασία «Petit Palais» («Μικρό Παλάτι»). Κατόπιν στέγασε την πρεσβεία της Νορβηγίας και αργότερα, έως σήμερα, της Ιταλίας.
Οικία Χαροκόπου (Μουσείο Μπενάκη)
Ανεγέρθηκε γύρω στο 1860 ως οικία του Π. Χαροκόπου. Το 1910 αγοράστηκε από τον Εμμανουήλ Μπενάκη, και ανασχεδιάστηκε από τον Αναστάσιο Μεταξά. Ο Αντώνης Μπενάκης δώρισε το μέγαρο στο κράτος καθώς και τις συλλογές του που οδήγησε στη δημιουργία του Μουσείου Μπενάκη.
Πολυκατοικία Πεσμαζόγλου
H πρώτη πολυκατοικία της Αθήνας χτίστηκε το 1893 σε σχέδια του Ερνέστου Τσίλερ, αλλά σήμερα σώζεται μόνο το ένα από τα δύο συγκροτήματα που την αποτελούσαν. Ανήκε στον τραπεζίτη και πολιτικό Ιωάννη Πεσμαζόγλου. Σήμερα στεγάζει και την Αυστριακή πρεσβεία.
Μέγαρο Σταθάτου (Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης)
Η μεγαλοαστική οικία και έδρα των επιχειρήσεων του εφοπλιστή Όθωνα Σταθάτου (άρχισε να χτίζεται το 1895 σε σχέδια του Ερνέστου Τσίλερ. Μεταπολεμικά λειτούργησε ως πρεσβεία της Βουλγαρίας, του Καναδά και της Λιβύης και το 1982 περιήλθε στο Ελληνικό Δημόσιο. Από το 1991 στεγάζει τμήμα της συλλογής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.
Σαρόγλειο Μέγαρο
Το «νεομπαρόκ» Σαρόγλειο Μέγαρο οικοδομήθηκε μεταξύ των ετών 1924 και 1932, επάνω σε σχέδια του αρχιτέκτονα Αλέξανδρου Νικολούδη με κληροδότημα του αξιωματικού του Πυροβολικού Πέτρου Σαρόγλου (1864-1920). Στον χώρο στεγάζεται η Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Λύκειο Αριστοτέλη
Εντός του αρχαιολογικού χώρου βρίσκονται τα κατάλοιπα της παλαίστρας ενός από τα πρώτα γυμνάσια της αρχαίας Αθήνας, του γυμνασίου του Λυκείου, το οποίο ιδρύθηκε τον 4ο αι. π.Χ. Πρόκειται για τη σχολή που ίδρυσε ο Αριστοτέλης επί 12 χρόνια, και αποτέλεσε ένα από τα πρώτα πανεπιστήμια στην Ιστορία.
Μέγαρο Ιλίσια (Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο)
Η οικία της Γαλλίδας Sophie de Marbois-Lebrun, γνωστής και ως Δούκισσα της Πλακεντίας οικοδομήθηκε μεταξύ των ετών 1840 και 1848, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Σταμάτη Κλεάνθη. Από το 1930 αποτελεί στεγάζει το Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο.
Πολεμικό Μουσείο
Στρατώνες του πυροβολικού υπήρχαν ως το 1935 στον χώρο που βρίσκεται σήμερα το Πολεμικό Μουσείο το οποίο λειτουργεί από το 1975. Η απόφαση για τη δημιουργία του ωστόσο ελήφθη το 1964 και το κτίριο ξεκίνησε να χτίζεαι το 1972 σε σχέδια του Θουκυδίδη Βαλεντή.
Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός»
Ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Ελλάδας, καταλαμβάνει ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο και η ίδρυσή του αποτελεί πρωτοβουλία της βασίλισσας Όλγας. Θεμελιώθηκε το 1881 και ολοκληρώθηκε το 1884 σε σχέδια του Αναστάσιου Θεοφιλά. Έκτοτε έχουν προστεθεί πολλές νέες πτέρυγες.
πρ. ξενοδοχείο Hilton
Ένα από τα εμβληματικότερα κτίρια της Αθήνας το οποίο κατέστη τοπόσημο, το ξενοδοχείο “Hilton” οικοδομήθηκε μεταξύ των ετών 1958-1963, βάσει σχεδίων των αρχιτεκτόνων Εμμανουήλ Βουρέκα, Προκόπη Βασιλειάδη και Σπύρου Στάικου. Το κοίλο σχήμα του, η χρήση πεντελικού μαρμάρου και η μνημειακή σύνθεση του Γιάννη Μόραλη πάνω από την είσοδο είναι μερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά του.
Ηρώδου Αττικού
Προεδρικό Μέγαρο
Οικοδομήθηκε στα τελευταία χρόνια του 19ου αιώνα, ως ανάκτορο του διαδόχου (τότε) Κωνσταντίνου σε σχέδια του Ερνέστου Τσίλερ. Η ανέγερση του ξεκίνησε το 1891 και ολοκληρώθηκε το 1897. Στη μακρά του διαδρομή στον χρόνο λειτούργησε ως έδρα του βασιλιά (Νέα Ανάκτορα) και με την εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας αποτέλεσε έδρα του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Μέγαρο Μαξίμου
Ανήκε στον διοικητή της Εθνικής Τράπεζας, Δημήτριο Μάξιμο ο οποίος διετέλεσε και εξωκοινοβουλευτικός πρωθυπουργός το 1947. Ανεγέρθηκε το 1924 σε σχέδια Αναστάσιου Χέλμη και μετά τον θάνατό του, το 1955 πέρασε στο ελληνικό κράτος. Από τη δεκαετία του 1980 μετατράπηκε σε έδρα του εκάστοτε πρωθυπουργού.
Foto + Info :HOME (athensauthenticmarathon.gr)
- Πηγή: https://www.segas.gr