Σημεία παρέμβασης του ΤΕΕ/ΤΚΔΘ σε ημερίδα διαβούλευσης µε θέμα:«2η Αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών (ΣΔΛΑΠ) του Υδατικού Διαμερίσματος Θεσσαλίας (EL08)»

Το Περιφερειακό Τμήμα Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος συμμετείχε, εκπροσωπούμενο από τον Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής κ. Νίκο Παπαγεωργίου, στην ημερίδα διαβούλευσης αναφορικά με τη «2η Αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών (ΣΔΛΑΠ) του Υδατικού Διαμερίσματος Θεσσαλίας (EL08)», που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα, Παρασκευή, 24 Νοεμβρίου στην αίθουσα της ΔΕΥΑΛ και διαδικτυακά. Σημειώνεται ότι η διοργάνωση της ημερίδας ήταν πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με την Διεύθυνση Υδάτων Θεσσαλίας και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας.

Στο πλαίσιο των τοποθετήσεων και παρεμβάσεων εκπροσώπων φορέων επί των εισηγήσεων, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΔΘ παίρνοντας τον λόγο, χαιρέτησε την πρόταση της ένταξης της δυνατότητας μεταφοράς 250 εκ. κυβικών μέτρων νερού από την ΛΑΠ Αχελώου στην ΛΑΠ Πηνειού μέσω του ταμιευτήρα της Συκιάς, σημειώνοντας ότι «μας βρίσκει σύμφωνους το γεγονός ότι αρχικά θα πραγματοποιηθεί ο ανασχεδιασμός του ταμιευτήρα της Συκιάς και κατά δεύτερον θα πραγματοποιηθεί μελέτη κόστους-οφέλους». Ο κ. Παπαγεωργίου εξέφρασε την ελπίδα τα κριτήρια να είναι αμιγώς επιστημονικά και για τον λόγο αυτό, ζήτησε τη συμμετοχή του ΤΕΕ/ΤΚΔΘ με τον ρόλο του τεχνικού συμβούλου στην διαδικασία της μελέτης, όπως προκύπτει από το γεγονός ότι το ΤΕΕ είναι επιστημονικός φορέας και τεχνικός σύμβουλος της πολιτείας. Προηγουμένως, ανέφερε ότι το ΤΕΕ/ΤΚΔΘ πρόκειται να υποβάλει σχόλια επί της σχετικής μελέτης αφού λάβει τα τεύχη τεκμηρίωσης τα οποία και ζήτησε, καθώς δεν έχουν αναρτηθεί.

Αναφορικά με τα έργα που περιλαμβάνονται στα μέτρα, ο κ. Παπαγεωργίου στάθηκε στην απουσία χρονοδιαγράμματος υλοποίησης, στο ζήτημα της εξασφάλισης των απαιτούμενων πόρων, καθώς και στην ιεράρχηση των έργων, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι αυτά είναι απολύτως απαραίτητα για την υλοποίηση του έργου. Έθεσε επίσης το ερώτημα του πώς το εν λόγω σχέδιο θα συμβαδίσει με τον Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων που ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό.

Συνεχίζοντας την παρέμβασή του, ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ/ΤΚΔΘ σημείωσε την αναγκαιότητα συμπερίληψης των συνθηκών της κλιματικής κρίσης στον συνολικό σχεδιασμό, δεδομένου ότι τα μέτρα θα πρέπει να αφορούν τόσο συνθήκες ξηρασίας όσο και συνθήκες πλημμύρας. Τόνισε δε, ότι είναι απαραίτητο να εκπονηθεί το Σχέδιο Κινδύνων Λειψυδρίας – Ξηρασίας, καθώς το υπάρχον σχέδιο κάνει μεν μία αποτίμηση της παρούσας κατάστασης, ωστόσο θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η μελλοντική κατάσταση.

Ο κ. Παπαγεωργίου ανέδειξε επίσης την σημασία ύπαρξης συντονισμού μεταξύ της κοινής αγροτικής πολιτικής και της διαχείρισης των υδάτων, λαμβάνοντας υπόψη ότι στη Θεσσαλία ο κύριος χρήστης νερού είναι η γεωργία, ενώ σημείωσε επίσης ότι για την εξέταση των σεναρίων θα πρέπει να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα το στρατηγικό πλεονέκτημα της Θεσσαλίας στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Παπαγεωργίου τόνισε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να βρεθεί οριστική λύση στο υδατικό έλλειμμα της Θεσσαλίας δεδομένων και των συνθηκών της κλιματικής κρίσης.

Δείτε και αυτά