Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή ενάντια στη διαφθορά στον αθλητισμό

Η 9η Δεκεμβρίου γιορτάζεται ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς, επειδή την ημερομηνία αυτή το 2003 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε τη Συνθήκη κατά της Διαφθοράς.

Δυστυχώς το αρνητικό αυτό φαινόμενο δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστο το αθλητικό κίνημα τόσο σε διεθνές όσο και σε εθνικό επίπεδο  και για το λόγο αυτό η Επιτροπή Φιλάθλου Πνεύματος, Ηθικής & Δεοντολογίας (Ε.ΦΙ.Π.Η.Δ.) της Ε.Ο.Ε. καλεί όλους τους εμπλεκόμενους με τον ελληνικό αθλητισμό να στέκονται καθημερινά απέναντι σε οιαδήποτε παραβατική συμπεριφορά που αντιλαμβάνονται ότι πλήττει και είναι αντίθετη με τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες του υγιούς αθλητισμού .

Ως αντίδοτο για την πρόληψη και τη θεραπεία αυτού του νοσηρού φαινομένου είναι οι σημαντικές προσπάθειες  που καταβάλλονται διεθνώς αλλά και στη χώρα μας,  με πρόσφατο παράδειγμα τη διοργάνωση της ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ (27.11-1.12.2023) που φιλοξενήθηκε στην έδρα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

Η διαρκής και πολυεπίπεδη προστασία του Φιλάθλου Πνεύματος με ταυτόχρονη ενδυνάμωση της Ηθικής και της  Ακεραιότητας στον Αθλητισμό είναι η μόνη απάντηση η οποία πρέπει να δίνεται καθημερινά  σε κάθε χώρο άθλησης ενάντια στη σοβαρή απειλή που μειώνει και υποβαθμίζει τον υγιή αθλητισμό στον πυρήνα του.

Το θέμα της χρήσης απαγορευμένων ουσιών (doping) , της χειραγώγησης αθλητικών αγώνων, της άσκησης οιασδήποτε μορφής βίας, της παρενόχλησης , της έλλειψης ασφάλειας στους αγωνιστικούς χώρους είναι ζητήματα που συνεχώς απασχολούν της Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή που προσπαθεί συστηματικά και στοχευμένα με κάθε τρόπο να συνεργάζεται με όλους τους εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς για τον περιορισμό αυτών των προβλημάτων  έως και την εξαφάνισή τους.

Γεγονός είναι ότι έχουν γίνει πολλά και σημαντικά βήματα για την πρόοδο του ελληνικού αθλητισμού αλλά απομένουν να γίνουν ακόμη αρκετά .

Με στόχο το βιώσιμο αθλητικό μέλλον της ανθρωπότητας και  βασικό μας εργαλείο  την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της ελληνικής νεολαίας και ιδίως στις πολύ νεαρές ηλικίες , καλλιεργούμε δεξιότητες και συμπεριφορές  προτάσσοντας ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ  – ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ – ΣΕΒΑΣΜΟ –  ΕΥΓΕΝΗ ΑΜΙΛΛΑ .

Δείτε και αυτά