Με δεδομένη την αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία λόγω του κορονοϊού κατά 45% την τελευταία βδομάδα και την αύξηση της επίπτωσης των κρουσμάτων της γρίπης, και του RSV σε όλες τις πληθυσμιακές ομάδες αλλά και κρουσμάτων λοίμωξης από στρεπτόκοκκο ομάδας Α και μυκοπλάσματος της πνευμονίας, θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή στο κοινό προκειμένου κατά τη διάρκεια των γιορτών να είμαστε όλοι ασφαλείς και υγιείς.
Οι αναπνευστικές λοιμώξεις αποτελούν την πιο συχνή αιτία νοσηρότητας της βρεφικής και παιδικής ηλικίας.
Οι ιώσεις του αναπνευστικού μεταδίδονται από ένα άτομο σε ένα άλλο όταν ένας ασθενής βήχει, φταρνίζεται η μιλά, διασπείροντας τους ιούς στον αέρα με τη μορφή αοράτων σταγονιδίων που εισπνέονται, αλλά και μέσω των χεριών του όταν αγγίζει επιφάνειες που έχουν μολυνθεί από ιούς και στη συνέχεια αγγίζει την μύτη τα μάτια ή το στόμα.
Προδιαθεσικοί παράγοντες για την ανάπτυξη των λοιμώξεων του αναπνευστικού στην συγκεκριμένη εποχή αποτελούν η εναλλαγή του καιρού καθώς και ο αυξανόμενος συγχρωτισμός των ατόμων σε κλειστούς χώρους.
Τα προτεινόμενα απλά μέτρα προστασίας για τις ιώσεις περιλαμβάνουν:
1. Σε χώρους με μεγάλο συγχρωτισμό, όπως και στα μέσα μαζικής μεταφοράς και καταστήματα τροφίμων, καλό είναι να φοράμε την προστατευτική μάσκα, ενώ αν έχουμε συμπτωματολογία επίφοβη για κάποια ίωση από τις προαναφερθείσες είναι συνετό να παραμένουμε σε απόσταση και ειδικά μάλιστα από άτομα τα οποία είναι ευάλωτα η παρουσιάζουν κάποιο υποκείμενο νόσημα.
Τηρούμε δε όλους τους κανόνες υγιεινής και πραγματοποιούμε σε εργαστήριο τα διαγνωστικά τεστ που υπάρχουν για την προστασία όλων μας.
2. Αντιπυρετικά επί πυρετού.
3. Αρκετά υγρά για ενυδάτωση του οργανισμού.
4. Ελαφρά διατροφή με μικρά και συχνά γεύματα.
5. Καθαρισμός της μύτης με φυσιολογικό ορό.
6. Κάλυψη του στόματος και της μύτης σε βήχα η φτάρνισμα.
7. Αποφυγή αγγίγματος ματιών, μύτης και στόματος με τα χέρια
8. Συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα ή χρήση αντισηπτικού διαλύματος.
9. Καθαρισμός επιφανειών που μολύνονται με την συχνή χρήση όπως κινητές συσκευές.
10. Παραμονή του παιδιού στο σπίτι επί αδιαθεσίας και για τουλάχιστον 1 εικοσιτετράωρο μετά την αποδρομή του πυρετού.
11. Εμβολιασμός για τα λοιμώδη νοσήματα και ειδικά για τη γρίπη, σύμφωνα με τις οδηγίες του εθνικού προγράμματος εμβολιασμών.
12. Παράλληλα συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας για την χρήση των κατάλληλων φαρμάκων για κάθε περίσταση και δεν πρέπει να θεωρούμε πανάκεια τα αντιβιοτικά, τα οποία θα πρέπει να χορηγούνται στον ασθενή μόνο κατόπιν ιατρικής συμβουλής. Σύμφωνα με το ECDC η αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά στη χώρα μας έχει φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα λόγω της μακροχρόνιας κατάχρησης τους.
Η ιατρική κοινότητα εδώ και χρόνια προσπαθεί να περάσει το μήνυμα ότι τα αντιβιοτικά καταπολεμούν ΜΟΝΟ βακτήρια και ΟΧΙ ιούς. Ωστόσο, το 40% των Ευρωπαίων εξακολουθούν να μην το γνωρίζουν.
Η χώρα μας είναι η αρνητική «πρωταθλήτρια» της ΕΕ στην κατανάλωση αντιβιοτικών στην κοινότητα (δηλαδή εκτός νοσοκομείων). Μοιραία λοιπόν έχουμε και τεράστια ποσοστά πολυανθεκτικών βακτηρίων.
Το κοινό λοιπόν καλό είναι να γνωρίζει πως τα αντιβιοτικά για μεμονωμένα συμπτώματα όπως ο πυρετός, ο πονόλαιμος ή ο βήχας δεν έχουν ένδειξη, αλλά δίδονται κατόπιν κλινικής εξέτασης από τον θεράποντα ιατρό, εφόσον διαπιστωθεί βακτηριακή λοίμωξη.
Όσον δε αφορά τις λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο ομάδας Α, όταν τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, ρίγος, πονόλαιμο, διογκωμένες αμυγδαλές και λεμφαδένες, τότε οι γονείς θα πρέπει να απευθύνονται από το πρώτο 24ωρο στον παιδίατρό τους και να διενεργούν strep test ή/και καλλιέργεια φαρυγγικού σε εργαστήριο, καθόσον είναι μικρόβιο και απαιτεί θεραπεία με αντιβιοτικά.
Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τη λοίμωξη από το μυκόπλασμα της πνευμονίας και τη μικροβιακή μηνιγγίτιδα, όπου η έγκυρη διάγνωση και αντιμετώπιση αλλάζει παντελώς την πρόγνωση.