Το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι ο παλαιότερος διακυβερνητικός οργανισμός στην Ευρώπη.
Τι είναι το Συμβούλιο της Ευρώπης;
Το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι ένας διεθνής οργανισμός με έδρα το Στρασβούργο της Γαλλίας. Ιδρύθηκε το 1949 ως ο πρώτος μεγάλος μεταπολεμικός ευρωπαϊκός οργανισμός και ασχολείται κυρίως με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. 46 χώρες είναι μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων των 27 κρατών μελών της ΕΕ. Όλα τα ευρωπαϊκά κράτη εκπροσωπούνται στο Συμβούλιο της Ευρώπης – εκτός από το Κοσσυφοπέδιο, τη Λευκορωσία και τη Ρωσία, η οποία αποκλείστηκε στις 16 Μαρτίου 2022. Η Ελλάδα είναι μέλος από τις 9 Αυγούστου 1949.
Τι κάνει το Συμβούλιο της Ευρώπης;
Το Συμβούλιο της Ευρώπης συμφώνησε ένα δεσμευτικό νομικό πλαίσιο με τα κράτη μέλη του για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Μέχρι σήμερα, υπάρχουν περισσότερες από 200 συμβάσεις και πρωτόκολλα του Συμβουλίου της Ευρώπης. Αυτές περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, τη λεγόμενη Σύμβαση κατά των βασανιστηρίων ή τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη.
Η πιο σημαντική είναι η λεγόμενη Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΔΑ), η οποία γιόρτασε την 2020ή επέτειό της το 70. Για να γίνει μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, κάθε κράτος πρέπει να υπογράψει την ΕΣΔΑ. Επομένως, η σύμβαση είναι εφαρμοστέο δίκαιο και στα 46 κράτη μέλη. Εγγυάται στους πολίτες σημαντικά θεμελιώδη δικαιώματα – για παράδειγμα, το δικαίωμα στη ζωή, την απαγόρευση των βασανιστηρίων ή την ελευθερία της έκφρασης.
Γιατί είναι σημαντικό το Συμβούλιο της Ευρώπης;
Το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει δημιουργήσει έναν παγκοσμίως μοναδικό μηχανισμό προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου για όλα τα κράτη μέλη. Όποιος θεωρεί ότι έχουν παραβιαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματά του μπορεί να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΔΑ). Τα κράτη μέλη δεσμεύονται από τις αποφάσεις του Γενικού Δικαστηρίου. Με τις αποφάσεις του, το ΕΔΔΑ κατάφερε να ενισχύσει μαζικά την ανάπτυξη υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ξανά και ξανά. Περίπου 676 εκατομμύρια Ευρωπαίοι επωφελούνται από αυτό – από την Ισλανδία έως την Πορτογαλία και την Τουρκία.
Διαβάστε περισσότερα στο :