Το έργο Lost Millennials ολοκληρώνεται με ένα εδραιωμένο διακρατικό δίκτυο ερευνητών για την αξιολόγηση των πρωτοβουλιών που αφορούν τους ΝΕΕΤ ηλικίας 25+.
Το έργο «Lost Millennials – Διακρατικό ερευνητικό δίκτυο για την αξιολόγηση των πρωτοβουλιών που απευθύνονται στους NEETs ηλικίας 25+» που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2021, με στόχο να συμβάλει στην επιτυχή ένταξη των NEETs ηλικίας 25+ στην αγορά εργασίας ή στην εκπαίδευση και κατάρτιση, αυξάνοντας τις γνώσεις σχετικά με τις επιπτώσεις των πρωτοβουλιών για την εκπαίδευση και την απασχόληση και ενισχύοντας την ικανότητα των ενδιαφερομένων φορέων για τη διεξαγωγή μελετών αντικτύπου, ολοκληρώνεται στις αρχές του 2024. Το έργο -που υλοποιήθηκε από κοινοπραξία 13 εταίρων από όλη την Ευρώπη- επικεντρώθηκε στη συγκεκριμένη ομάδα νέων ηλικίας 25-29
Κύρια επιτεύγματα:
1. Ερευνητικές δραστηριότητες και συγκεντρωτικές εκθέσεις
Οι εταίροι του έργου διεξήγαγαν δραστηριότητες έρευνας πεδίου σχετικά με την κατάσταση των ΝΕΕΤ ηλικίας 25+, το σχετικό πλαίσιο πολιτικής, τη χαρτογράφηση των υφιστάμενων πρωτοβουλιών και των πρακτικών αξιολόγησης, καθώς και τον αντίκτυπο της πανδημίας στην εν λόγω ομάδα-στόχο. Οι ερευνητικές δραστηριότητες σε επίπεδο χώρας αποτέλεσαν τη βάση για διακρατικές συγκεντρωτικές εκθέσεις. Επιπλέον, η έρευνα πεδίου επέτρεψε στους εταίρους να θέσουν τα θεμέλια για τις αξιολογήσεις των κυβερνητικών και κοινοτικών πρωτοβουλιών που υποστηρίζουν τους NEETs ηλικίας 25+, οι οποίες υλοποιήθηκαν σε εννέα χώρες ως το επίκεντρο των ερευνητικών δραστηριοτήτων. Οι εκθέσεις είναι διαθέσιμες στον δικτυακό τόπο του έργου.
2. Διάδοση των αποτελεσμάτων και τελικό συνέδριο
Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν, μαζί με τις συστάσεις πολιτικής που προέκυψαν από τα βασικά συμπεράσματα του έργου, στο τελικό συνέδριο του έργου που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, στις 28 Νοεμβρίου 2023. Οι παρουσιάσεις και τα πάνελ διαλόγου του τελικού συνεδρίου επέτρεψαν σε επαγγελματίες, ερευνητές, εμπειρογνώμονες και υπεύθυνους χάραξης πολιτικής σε όλη την Ευρώπη να ενωθούν και να συμμετάσχουν σε έναν διάλογο σχετικά με τις προκλήσεις και τις πιθανές λύσεις για την υποστήριξη των νέων που είναι πιο ευάλωτοι, καθώς και για τον κρίσιμο ρόλο της αξιολόγησης για τη χάραξη πολιτικής στον τομέα της νεολαίας.
3. Δημιουργία διακρατικού ερευνητικού δικτύου
Ως βασικό αποτέλεσμα του έργου, οι συμμετέχοντες οργανισμοί δημιούργησαν ένα διακρατικό δίκτυο ερευνητών, ανταλλάσσοντας γνώσεις και τεχνογνωσία και διοργανώνοντας δράσεις για την ανάπτυξη ικανοτήτων. Εκτός από τις εσωτερικές εκπαιδεύσεις σχετικά με τις μεθόδους αξιολόγησης και τις εκτιμήσεις επιπτώσεων, η σύμπραξη διοργάνωσε μια σειρά διαδικτυακών εκδηλώσεων, φέρνοντας σε επαφή ερευνητές και εμπειρογνώμονες από όλη την Ευρώπη (και όχι μόνο) που επικεντρώνονται στην πολιτική για τη νεολαία, την απασχόληση των νέων και την αξιολόγηση πολιτικών – οι ηχογραφήσεις των διαδικτυακών εκδηλώσεων είναι διαθέσιμες στο κανάλι του έργου Lost Millennials στο YouTube.
Το ερευνητικό δίκτυο θα διατηρηθεί και μετά τη λήξη του έργου με στόχο να αυξήσει την ευαισθητοποίηση για τη σημασία των αξιολογήσεων στον τομέα της απασχόλησης των νέων, να συνεχίσει τον διάλογο μεταξύ των επαγγελματιών και να ενθαρρύνει τον διάλογο μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων από την πολιτική, την έρευνα και την πρακτική.
Για περισσότερες πληροφορίες για το έργο, παρακαλούμε επικοινωνήστε:
Ινστιτούτο Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας: projects@ied.eu
Ακολουθήστε μας στα social media:
Facebook: https://www.facebook.com/LostMillennials
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/lost-millennials-project/
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCoMCjxoKEIEob85ytq1r-GQ
Το εταιρικό σχήμα του έργου Lost Millennials
Συντονιστής: HETFA Research Institute (Ουγγαρία)
Δικαιούχοι Εταίροι:
– Center for the Study of Democracy (Βουλγαρία),
– Institute for Structural Policy (Τσεχία),
– Institute of Entrepreneurship Development (Ελλάδα),
– Binda Consulting International (Μάλτα),
– Evidence Institute Foundation (Πολωνία),
– Sapientia University of Cluj Napoca (Ρουμανία),
– Slovak Business Agency (Σλοβακία), και
– University of Burgos (Ισπανία)
Εμπειρογνώμονες Εταίροι:
– Centre for Social Innovation (Αυστρία),
– Bifröst University (Ισλανδία),
– Demos Research Institute (Φινλανδία), και
– Nord University (Νορβηγία).
Το έργο χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία, μέσω του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και του Νορβηγικού Ταμείου Χορηγιών για την Απασχόληση των Νέων.