Λιγότερη ζάχαρη, καλύτερη σήμανση μελιού, χυμών και μαρμελάδων. Το Κοινοβούλιο αναθεωρεί τους κανόνες

Λιγότερη ζάχαρη, καλύτερη σήμανση μελιού, χυμών και μαρμελάδων
Το Κοινοβούλιο αναθεωρεί τους κανόνες για ορισμένα τρόφιμα για να παρέχει στους Ευρωπαίους πιο υγιεινές και ποιοτικότερες επιλογές.

Για να συμβαδίσει με τις αλλαγές στην ευρωπαϊκή αγορά τροφίμων και να δώσει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να τρώνε υγιεινά, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε αναθεώρηση των υφιστάμενων κανόνων για τη σύνθεση, την επισήμανση και την παραγωγή μελιού, χυμών φρούτων, μαρμελάδων και γάλακτος.

Η αναθεώρηση των «Οδηγιών για το πρωινό» της ΕΕ θα πρέπει να οδηγήσει σε:
Αυστηρότερους κανόνες για την επισήμανση του μελιού
αυξημένη περιεκτικότητα φρούτων στις μαρμελάδες
λιγότερη ζάχαρη στους χυμούς φρούτων
δυνατότητα παραγωγής γάλακτος χωρίς λακτόζη με μερική ή ολική απομάκρυνση του νερού
Ποιες είναι οι αλλαγές για συγκεκριμένα τρόφιμα

Μέλι

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, δεν θα αρκεί απλώς να αναφέρεται εάν το μέλι προέρχεται από την ΕΕ ή όχι. Θα είναι υποχρεωτικό να αναγράφονται οι χώρες προέλευσης, με φθίνουσα σειρά, μαζί με το ποσοστό του προϊόντος που προέρχεται από αυτές.

Καθώς υπάρχουν ανησυχίες ότι ορισμένοι παραγωγοί ενδέχεται να προσθέσουν ζάχαρη στα προϊόντα μελιού, η ΕΕ επιθυμεί να βελτιώσει τους ελέγχους και να αναπτύξει μεθόδους ανίχνευσης. Θα εισαγάγει επίσης ένα σύστημα ιχνηλασιμότητας που θα μπορεί να ανιχνεύει το μέλι σε συγκεκριμένο μελισσοκόμο ή εισαγωγέα.

Χυμοί φρούτων

Οι κανόνες της ΕΕ κάνουν ήδη διάκριση μεταξύ των νέκταρ φρούτων, που μπορεί να περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη, και των χυμών φρούτων που δεν περιέχουν. Ωστόσο, πολλοί Ευρωπαίοι δεν γνωρίζουν τη διαφορά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι χυμοί φρούτων θα επιτρέπεται να αναγράφουν στις ετικέτες τους ότι περιέχουν «μόνο φυσικά σάκχαρα».

Εάν αφαιρεθεί τουλάχιστον το 30% των φυσικών σακχάρων, οι χυμοί μπορούν να επισημανθούν ως «χυμός φρούτων μειωμένης ζάχαρης». Οι παραγωγοί που θα ήθελαν να βάλουν αυτό το κείμενο στην ετικέτα δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν γλυκαντικά για να αντισταθμίσουν και να αλλάξουν τη γεύση, την υφή ή την ποιότητα αυτών των προϊόντων.

Μαρμελάδες

Η ελάχιστη περιεκτικότητα φρούτων στις μαρμελάδες θα αυξηθεί, πράγμα που σημαίνει ότι θα υπάρχει λιγότερη ζάχαρη σε αυτές.

Οι μαρμελάδες θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον 450 γραμμάρια περιεκτικότητας σε φρούτα ανά κιλό (πριν ήταν 350 γρ.), ενώ οι υψηλής ποιότητας «έξτρα μαρμελάδες» θα έχουν 500 γραμμάρια περιεκτικότητας φρούτων ανά κιλό (πριν ήταν 450 γρ.).

Ο όρος «μαρμελάδα» χρησιμοποιείται προς το παρόν μόνο για μαρμελάδες εσπεριδοειδών, αλλά με τους νέους κανόνες, θα είναι δυνατή η χρήση του για οποιεσδήποτε μαρμελάδες φρούτων, σύμφωνα με τις τοπικές παραδόσεις.

Αφυδατωμένο γάλα

Η ΕΕ θα επιτρέψει την παραγωγή αφυδατωμένων γαλακτοκομικών προϊόντων με μειωμένο επίπεδο λακτόζης. Το αφυδατωμένο γάλα καλύπτει διάφορους τύπους γάλακτος που έχουν μειωμένη περιεκτικότητα σε νερό, και μπορεί να είναι ακόμη και σε στερεή μορφή.

Πλαίσιο και επόμενα βήματα

Οι «οδηγίες για το πρωινό», που ισχύουν επί του παρόντος, θεσπίζουν ένα σύνολο κανόνων που ρυθμίζουν την περιγραφή, τον ορισμό, τα χαρακτηριστικά και την επισήμανση διαφόρων προϊόντων διατροφής: κακάο και προϊόντα σοκολάτας, σάκχαρα, μέλι, χυμοί φρούτων, αφυδατωμένο γάλα, καφές, εκχυλίσματα κιχωρίου, μαρμελάδες φρούτων, ζελέ και ζαχαρούχο πουρέ κάστανου.

Η ΕΕ τα εισήγαγε για την τυποποίηση των κανόνων σε όλα τα κράτη μέλη, την προστασία των καταναλωτών και την αποφυγή του αθέμιτου ανταγωνισμού. Οι συγκεκριμένοι κανόνες ισχύουν εδώ και 20 χρόνια, επομένως τον Απρίλιο του 2023 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την επικαιροποίησή τους.

 

Δείτε και αυτά