Τώρα που οι γιορτές τελείωσαν ας γράψω -καλοδιάθετα- τη γνώμη μου για το LCS:
- Ο τίτλος της εκδήλωσης ήταν δύο φορές λάθος : δεν ήταν γιορτή του αλλά των καφέ και σίγουρα δεν ήταν «επική», μια που ο όρος χρησιμοποιείται για δράση που χαρακτηρίζεται από σκληρή και επίπονη προσπάθεια.
- Μας αρέσει στην πόλη που σύμφωνα με τον Κώστα Τόλη,»και οι φτωχοί είναι σνομπ» (φαντάσου τι είναι οι πλούσιοι..Κώστα), να «αυτοπακετωνόμαστε». Η Λάρισα ήταν πάντα -συμφωνα με το βιβλίο του Γιώργου Ζιαζιά- πόλη των καφέ, των μπαρ, των ταβερνών και εστιατορίων, της διασκέδασης, των υπηρεσιών σε περαστικούς, μια που εκ της γεωγραφικής της θέσης, δεν ήταν προορισμός αλλά πόλη διέλευσης ταξιδιωτών που κατέληγαν σε άλλες πόλεις. Παρά το ρόλο της, όλα τα χρόνια της νεώτερης ιστορίας της, δεν κατόρθωσε να κεφαλοποιήσει τις ιδιαιτερότητες της και να παρουσιάσει μια δικιά της αυτόνομη και ξεχωριστή πρόταση ακόμη και στους τομείς που υποτίθεται ότι γνωρίζει καλά ! Εν προκειμένω η Λάρισα δεν παράγει καφέ, δεν υπάρχει εταιρεία που κατασκευάζει μηχανές καφέ, το εργοστάσιο ζάχαρης έκλεισε εδώ και χρόνια, δεν έχει παρουσιαστεί από Λαρισαίο κάποια ιδιαίτερη νέα συνταγή καφέ ή έστω ένας εναλλακτικός τρόπος ψησίματος ή ένα ξεχωριστό χαρμάνι , δεν επιμορφώνει σε υψηλό επίπεδο μπαρίστες, δεν συμμετέχει σε αντίστοιχες εκθέσεις, δεν έχει δημιουργήσει σχετικές δημοτικές υποδομές παρουσίασης του προιόντος. Τι έχει λοιπόν ? Σίγουρα 5-6 απόλυτα πετυχημένες εταιρείες πώλησης και εμπορίας καφέ με Πανελλαδική και κάποιες με παγκόσμια πορεία και μια δυναμική βιομηχανία κατασκευής ποτηριών και άλλων αναλωσίμων καφέ. Και φυσικά να μην ξεχνάμε τον καφέ “John Top” που υπήρξε μια μοναδική ευρεσιτεχνία του Λαρισαίου επιχειρηματία Γιάννη Τοπάλη, η εταιρεία του οποίου θα έπρεπε να έχει τιμηθεί στην εκδήλωση.
- Μπορεί με τα παραπάνω στοιχεία η Λάρισα να διεκδικήσει θέση «πρωτεύουσας του καφέ στην Ελλάδα» και η επι μέρους οργάνωση των εκδηλώσεων του τριημέρου βοηθούν στην πραγμάτωση αυτού του στόχου? Ότι γίνεται στην πόλη «καλό είναι» και φυσικά και η συγκεκριμένη εκδήλωση καλώς οργανώθηκε, με την έννοια ότι στην κατάσταση που βρίσκεται η περιοχή και η Λάρισα μας όσον αφορά την εξωστρέφεια της, χρειάζονται κάθε είδους τονωτικά. Όμως αρκούν και έχουν ουσία όσα προσφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ? Ειλικρνά πιστεύουν οι σύμβουλοι του Δημάρχου μας ότι θα μπορούσε κάποιος από άλλη περιοχή να έλθει στην πόλη μας, για παίξει τάβλι στην πλατεία, να πιεί δωρεάν καφέ και το παιδί του να πάρει μέρος σε τσουβαλοδρομίες ? Η μήπως για να ακούσει τον πατρινό Κωνσταντίνο Λιβαθινό και να δει την -τουλάχιστον φτηνή- αντιγραφή του «course des garçons de café» του Παρισιού που έχει ιστορία 110 ετών. Στα σχετικά δελτία τύπου δεν δίνονται στοιχεία για τα αποτελέσματα των B2B συναντήσεων και τον αριθμό των εμπορικών συμφωνιών. Ας ελπίσουμε να υπάρχει κάτι σημαντικό εκεί. Άποψη μου είναι ότι για να φτάσεις να είσαι η «πρωτεύουσα του καφέ» (που παρεπιπτόντως δεν είναι καθόλου κακός στόχος) πρέπει να προσπαθήσεις πολύ περισσότερο και μάλιστα σε άλλες σύνθετες διαδρομές. Η προχειρότητα, η πενία ιδεών, οι αντιγραφές στην εποχή της AI δεν έχουν προοπτική.
- Και για να μην γίνονται μόνον παρατηρήσεις, ας παραθέσουμε και λίγες προτάσεις για τις μελλοντικές αντίστοιχες εκδηλώσεις : διαγωνισμός για νέα συνταγή καφέ με έπαθλο, πρόσκληση σε κορυφαίους μπαρίστες απ’ όλο τον κόσμο, οργάνωση σεμιναρίων barista, παράλληλες εκδηλώσεις με προσφορά καφέ στα μουσεία της πόλης, εκπαιδευτικά προγράμματα για τον καφέ, αδελφοποίηση με μία από τις São Paulo, Parana, ή Minas Gerais που είναι οι κορυφαίες πόλεις στην παραγωγή καφέ στη Βραζιλία, ή την Τεργιέστη που είναι η πόλη του καφέ στην Ιταλία, ανάθεση μελέτης για την πραγματική κατανάλωση καφέ στη Λάρισα ανα έτος, πανελλαδική διαφήμιση του γεγονότος και πολλά άλλα.
- Και του χρόνου ! Με περισσότερη σοβαρότητα και πιο εμπνευσμένες επιλογές.
- Δήμαρχε σίγουρα θέλεις και μπορείς καλύτερα !