Συνέντευξη του Μιχάλη Αγγελόπουλου με την Κατερίνα Γιατζόγλου
Ο Μιχάλης Αγγελόπουλος, στις επερχόμενες ευρωεκλογές είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία και ο μοναδικός υποψήφιος με ευρωπαϊκό προφίλ από κούνια!
Έκανε μια μια προσωπική κουβέντα με την Κατερίνα Γιατζόγλου, για να γνωρίσει ο κόσμος περισσότερο τον άνθρωπο Μιχάλη. Μίλησε για τα παιδικά του χρόνια στην Αθήνα, τα δύσκολα φοιτητικά του χρόνια, αλλά και όλη την πορεία που διένυσε μέχρι σήμερα που διεκδικεί μία θέση στο Ευρωκοινοβούλιο στις επερχόμενες ευρωεκλογές.
Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πατησίων, στάση Αγγελοπούλου και όπως λέει αστειευόμενος, δεν έχει καμία σχέση με τον οικοπεδούχο και δημιουργό της γειτονιάς!
Οι γονείς του -ο πατέρας του από την Αρκαδία και η μητέρα του από τη Σάμο- έπαιξαν σπουδαίο ρόλο στη διαμόρφωση του Μιχάλη. «Μου έμαθαν δύο πράγματα. Το πρώτο να ανοίγομαι στον ορίζοντα, να ταξιδεύω και να μην φοβάμαι. Και δεύτερον να μαθαίνω ξένες γλώσσες. Η μητέρα μου που είχε το φόβο να μη φύγω όπως ο αδελφός της στις ΗΠΑ με προέτρεπε τις μεταπτυχιακές μου σπουδές να τις κάνω στην Ευρώπη. Και το ακολούθησα αυτό, γιατί πάντοτε οι μητέρες υπερισχύουν σε αυτά», μου λέει.
Καλός μαθητής με μια μικρή παύση, όπως παραδέχεται με ειλικρίνεια, στα τέλη του Γυμνασίου που όπως λέει, ήταν μέτριος αλλά κατάφερε να καλύψει το κενό αυτό και να μπει στο πανεπιστήμιο. “Με κεκτημένη ταχύτητα έφτασα και σε ένα πολύ καλό -με άριστα- πτυχίο Νομικής”, λέει ο ίδιος.
Ο αθλητισμός είναι από τα μεγάλα του χόμπυ. “Από 5 χρονών Παναθηναϊκός. Στο σχολείο έπαιζα τερματοφύλακας. Έπαιζα μπάσκετ στο σχολείο, όχι άριστα, αλλά καλά και μετά συνέχισα να παίζω και όταν ήμουν στο πανεπιστήμιο στο Βέλγιο όταν έκανα το μεταπτυχιακό μου”, μου περιγράφει.
Ο Μιχάλης Αγγελόπουλος έχει δημιουργήσει μία όμορφη οικογένεια με τη σύζυγό του, Έφη Χρυσοχοΐδου. Μάλιστα, διηγήθηκε μια ωραία ιστορία για την σύζυγό του.
«Είναι σχέση αγάπης. Γιατί όταν μπήκα σε ένα ταξί στις 25 Δεκεμβρίου του 1996 για να πάω στο σπίτι της σημερινής συζύγου μου έπεσα επάνω σε έναν ιδιαίτερο οδηγό. Με κατεβασμένο το τζάμι, είχε όλο τον ΠΑΟΚ σε χρυσά γύρω γύρω από το παρμπρίζ του, ενώ άκουγε τους κλασικούς μελωδούς, δηλαδή Πασχάλη Τερζή και Ζαφείρη Μελά.
Με ρωτάει, λοιπόν: «Εσύ, μόνος εδώ Θεσσαλονίκη; Ανήμερα Χριστούγεννα;» (γελάει). Λέω: «Ναι». «Και που πας;» με ρωτάει. Λέω: «Εκεί που με πάτε». Μου λέει: «Το σπίτι που πας έχει κόρες;» Λέω: «Έχει.» «Πόσες έχει;» με ρωτάει. «Δύο», του λέω «Ανύπαντρες;». Λέω: «Ναι, ανύπαντρες». «Θα σου πει ο Μπάμπης που είναι το όνομά μου ότι σε ένα χρόνο είσαι παντρεμένος», μου είπε στο τέλος. Ε, ένα χρόνο μετά παντρεύτηκα, οπότε τον κάλεσα και στο γάμο μου και όλοι αναρωτιόντουσαν ποιος είναι αυτό», διηγείται.
Με την Έφη έχουν αποκτήσει έναν γιο, τον Άγγελο. “Είναι 15,5 χρονών, λέγεται Άγγελος-Ηρακλής, είναι ένα πάρα πολύ δυνατό παιδί, για το οποίο είμαι υπερήφανος και προσπαθώ να του περάσω κάποια μηνύματα εναντίον της εφηβικής βίας, που σήμερα μαστίζει όλη την επικράτεια, να μην έχει μηδενιστικές προσεγγίσεις, γιατί σε αυτήν την ηλικία υπάρχει αυτή η άρνηση εξουσίας. Η ανατροφή ενός παιδιού είναι ένα καθημερινό στοίχημα”, αναφέρει.
Όταν η κουβέντα έρχεται στην Ευρώπη, διακρίνεται το πάθος του καθώς μου μιλάει για το ευρωπαϊκό όραμα που είχε από παιδί! “Παθιάστηκα στην κυριολεξία με το ευρωπαϊκό όραμα από τα μαθητικά μου χρόνια ήδη. Με το που μπήκα στη Νομική, ήξερα ότι τα μεταπτυχιακά μου θα αφορούσαν το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και τις Διεθνείς Σχέσεις -και έτσι έγινε, στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες. Και, στη συνέχεια, πέρασα 14 ολόκληρα χρόνια, είτε μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο, ως Επιστημονικός Συνεργάτης σε επιτροπές του, είτε ως νομικός σύμβουλος της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα”, εξηγεί.
Υπήρξε, άλλωστε, μέλος των Ελλήνων Φεντεραλιστών του Ιταλού θεωρητικού Σπινέλι, όπου έμαθε πολλά πράγματα για την Ευρώπη και γνώρισε από κοντά τρεις σημαντικούς Έλληνες πολιτικούς: τον Παρασκευά Αυγερινό, τον Τάκη Λαμπρία και τον Μιχάλη Παπαγιαννάκη.
“Έχω γράψει σειρά δοκιμίων για την αρχιτεκτονική της Ευρώπης και το ευρωπαϊκό δίκαιο και εκπροσωπώ από το 2022 την ΚΕΔΕ σε διεθνή και ευρωπαϊκά θέματα. Και, βέβαια, υπήρξα ο πρώτος Έλληνας δις εκλεγμένος αντιπρόεδρος του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που εκπροσωπεί 200.000 Δήμους και Περιφέρειες των 47 χωρών – μελών του. Δεν ξέρω, λοιπόν, αν υπάρχει σχετικό ευρώ-γονίδιο, αλλά αν έτσι συμβαίνει, είναι σίγουρα στο DNA μου!”.
Ένας συνειδητοποιημένος Ευρωπαϊστής
Συνειδητοποιημένος ευρωπαϊστής, αλλά με πρακτικές εφαρμογές, ο Μιχάλης Αγγελόπουλος λέει: «Νομίζω ότι πρέπει να προχωρούμε σε πράξεις εφόσον μπορούμε να το κάνουμε, αλλά έδωσα μεγάλο βάρος και στους αριθμούς και στα οικονομικά και στην υλοποίηση πρακτικών δράσεων και πως μπορούν οι συνέργειες να συνθέτουν και απόψεις και παρεμβάσεις. Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή πήγα ως νομικός σύμβουλος αφού έλαβα μέρος σε έναν ανοικτό διεθνή διαγωνισμό, ενώ σε όλα τα πόστα έχω ακολουθήσει διαγωνιστικές διαδικασίες, εκτός από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, την οποία μου εμπιστεύθηκε ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Εκεί έμεινα 3,5 χρόνια που ήταν και πάρα πολύ ουσιαστικά για τη ζωή μου».
Ο Μιχάλης Αγγελόπουλος είχε ασχοληθεί και με την τοπική αυτοδιοίκηση, όπου υπήρξε για μία θητεία δήμαρχος Σάμου την περίοδο 2014-19.
«Ήθελα να δώσω μια διέξοδο σε ένα κόσμο, ο οποίος στα απώτατα σημεία του Αιγαίου ζούσε και ζει από τον τουρισμό, αλλά έπρεπε να βρει και ένα άλλο αποτύπωμα. Έκανα, λοιπόν μια στρατηγική εξωστρέφειας που μου στοίχισε, γιατί μου έλεγαν όλοι ότι «λείπεις και ότι «δεν είσαι εδώ», αλλά είχα δύο στόχους. Ενέταξα 62 εκατομμύρια έργα ΕΣΠΑ που ήταν ρεκόρ όλων των εποχών, αξιοποιώντας και την προσφυγική μεταναστευτική κρίση που ξέσπασε το 2015. Επίσης εξελέγην στο Συμβούλιο της ΚΕΔΕ ως ο πρώτος Σαμιώτης αντιπρόεδρος στο Κογκρέσο τοπικών και περιφερειακών αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Επίσης κατάφερα να κατεβάσω τη Σάμο υποψήφια για την πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης μαζί με άλλες 14 πόλεις, όπου πήγαμε πολύ καλά, εξασφαλίζοντας 145 υπογραφές από ξένους και ελληνικούς δήμους», λέει.
Ρωτήθηκε γιατί οι πολίτες να επιλέξουν στις ευρωεκλογές το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. “Η πενταετία αυτή είναι πολύ κρίσιμη για την Ευρώπη και ταυτόχρονα πολύ ενδιαφέρουσα. Οι 21 Έλληνες ευρωβουλευτές πρέπει να κάνουν και δουλειά λάντζας, αλλά και αυτοί που θα εκλεγούν πρέπει να είναι ικανοί. Είναι λίγοι ας είναι ικανοί. Η ψήφος στη ΝΔ είναι μια ψήφος θετικής σκέψης για την πατρίδα μας”, σημειώνει.
Κλείνοντας την κουβέντα εξηγεί γιατί ο ίδιος κατεβαίνει σήμερα στις ευρωεκλογές. “Κατεβαίνω για να εκπροσωπήσω την αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες που τις ξέρω καλά είτε αυτές φορούν την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη είτε τα νησιά είτε και τις άλλες αυτοδιοικητικές περιοχές. Γνωρίζω καλά και σε βάθος τα προβλήματα, μπορώ να τα εκφράσω σωστά, να τα ντύσω ευρωπαϊκά”.