Επειδή τους τελευταίους μήνες αρκετές Ελληνικές επιχειρήσεις αυθαιρετούν εξοργιστικά όσον αφορά την αποδοχή των μετρητών, αδιαφορώντας για Νόμους, πλαίσια και διατάξεις καλό είναι οι πολίτες να γνωρίζουμε τις παρακάτω σχετικές διευκρινίσεις της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας:
Θα εξαφανιστούν τα μετρητά στο κοντινό μέλλον;
Όχι. Τα μετρητά θα εξακολουθήσουν να είναι το βασικό μέσο πληρωμής για το ορατό μέλλον. Τα μετρητά φέρουν αξία, η γνησιότητά τους μπορεί να επαληθευτεί κατά τρόπο αξιόπιστο και για τον διακανονισμό της πληρωμής δεν απαιτείται η συμμετοχή τρίτου μέρους. Κανένα άλλο μέσο πληρωμής δεν παρέχει αυτά τα οφέλη τόσο αποτελεσματικά όσο τα μετρητά.
Η αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών θα σημάνει και το τέλος των μετρητών;
Όχι. Τα μοναδικά χαρακτηριστικά τους διασφαλίζουν ότι τα μετρητά θα είναι και στο μέλλον σημαντικά. Τα ψηφιακά μέσα πληρωμής μπορεί να είναι βολικά για πολλούς, αλλά δεν είναι κατάλληλα για όλους. Οι ηλεκτρονικές πληρωμές δεν θα αντικαταστήσουν τα μετρητά ως μέσο πληρωμής, αλλά θα διατίθενται παράλληλα με αυτά.
Επιτρέπεται οι επιχειρήσεις λιανικής να απορρίψουν τα μετρητά ως μέσο πληρωμής;
Τον Μάρτιο του 2010 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε τη σύσταση (2010/191/EE), βασιζόμενη σε έκθεση της ομάδας εμπειρογνωμόνων για το ευρώ ως νόμιμο χρήμα, στην οποία αναφέρει τα ακόλουθα όσον αφορά την υποχρέωση να γίνονται δεκτά τα μετρητά.
Οι επιχειρήσεις λιανικής δεν μπορούν να απορρίψουν πληρωμές σε μετρητά εκτός εάν και τα δύο μέρη έχουν συμφωνήσει να χρησιμοποιήσουν διαφορετικό μέσο πληρωμής.
Η ανάρτηση πινακίδας ή αφίσας που αναφέρει ότι η επιχείρηση δεν δέχεται πληρωμές σε μετρητά, ή πληρωμές με τραπεζογραμμάτια ορισμένων ονομαστικών αξιών, δεν αρκεί. Η επιχείρηση πρέπει να παρέχει θεμιτή αιτιολογία, όπως δυσκολία να διατηρεί επαρκή αποθέματα μετρητών για ρέστα ή συγκεκριμένους κινδύνους φυσικής ασφάλειας λόγω της ύπαρξης μεγάλων ποσών μετρητών.
Οι δημόσιοι οργανισμοί που παρέχουν στους πολίτες βασικές υπηρεσίες δεν μπορούν να εφαρμόζουν περιορισμούς ή να αρνούνται γενικά τις πληρωμές σε μετρητά χωρίς βάσιμο λόγο. Αυτό θα υπονόμευε το καθεστώς νόμιμου χρήματος των τραπεζογραμματίων και των κερμάτων ευρώ το οποίο προστατεύεται από τη νομοθεσία της ΕΕ.
Πηγή :