Το έργο Skills4VET-app έχει ως στόχο να εξοπλίσει τους εκπαιδευτές επαγγελματικής κατάρτισης με ικανότητες και γνώσεις για την καλύτερη υποστήριξη των ατόμων που ασχολούνται με τη μαθητεία σε έναν κόσμο μετά το Covid19. Η μαθητεία είναι μια σημαντική πτυχή της αγοράς εργασίας που αναδεικνύεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το έργο διεξήγαγε μια φάση έρευνας για την καλύτερη κατανόηση των προκλήσεων και των αναγκών που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτές ΕΕΚ στην υποστήριξη των μαθητευομένων, με αποτέλεσμα την ψηφιακή έκθεση.
Προχωρώντας από τα ευρήματα της Ψηφιακής Έκθεσης, το έργο στοχεύει στη δημιουργία ενός Ψηφιακού Οδικού Χάρτη για να δώσει στους εκπαιδευτές ΕΕΚ τις απαιτούμενες ικανότητες για την υποστήριξη των εκπαιδευομένων σε θέσεις μαθητείας.
Το έργο θα επικεντρωθεί επίσης στις ειδικές προκλήσεις της διεξαγωγής μαθητείας σε αγροτικές περιοχές, μεταξύ των οποίων δύο περιοχές στις οποίες βρίσκονται δύο από τους εταίρους: Λάρισα (Ελλάδα) και Ούντινε (Ιταλία).
Διακρατική συνάντηση έργου στη Λάρισα :
Η κοινοπραξία του έργου συμμετείχε στη διακρατική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα (Ελλάδα) στις 10 και 11 Ιουνίου 2024. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε από το KAINOTOMIA, Συντονιστής του έργου, και σε αυτήν συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των εμπλεκόμενων οργανισμών: SIRED – Ίδρυμα Κοινωνικής Καινοτομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης (Ελλάδα), MEUS – Markeut Skills Sociedad Limitada (Ισπανία) και Università delle LiberEtà del FVG – ETS (Ιταλία).
Η δια ζώσης συνάντηση επικεντρώθηκε στα εξής θέματα:
– Διαχειριστικές και οικονομικές πτυχές του έργου
– Ανάρτηση της ψηφιακής έκθεσης στον ιστότοπο σε όλες τις γλώσσες των εταίρων
– Ανάπτυξη του δεύτερου αποτελέσματος του έργου: Ο ψηφιακός χάρτης πορείας
– Φάση πιλοτικής εφαρμογής σε κάθε οργανισμό εταίρο
Τι έρχεται τους επόμενους μήνες:
Η ψηφιακή έκθεση είναι διαθέσιμη στον επίσημο ιστότοπο του έργου στα αγγλικά και σε όλες τις γλώσσες των εταίρων: Ελληνικά, Ιταλικά και Ισπανικά.
Ο ψηφιακός οδικός χάρτης θα οριστικοποιηθεί τους επόμενους μήνες. Θα είναι διαθέσιμος δωρεάν στον ιστότοπο στα αγγλικά και στις εθνικές γλώσσες όλων των εταίρων επίσης.
Σκοπός του Ψηφιακού Οδικού Χάρτη είναι η παροχή ικανοτήτων και γνώσεων σύμφωνα με τα ευρήματα της Ψηφιακής Έκθεσης, προκειμένου να γεφυρωθούν τα κενά και να αντιμετωπιστούν οι πιο αναγκαίες πτυχές της μαθητείας.
Κάθε εταίρος θα συνεισφέρει στους διάφορους σταθμούς του χάρτη και θα επανεξετάσει όλους τους σταθμούς πριν τον δοκιμάσει στις πιλοτικές συνεδρίες που θα πραγματοποιηθούν από τους οργανισμούς όλων των εταίρων.
Η φάση της πιλοτικής εφαρμογής κατά την οποία το περιεχόμενο του ψηφιακού χάρτη πορείας θα δοκιμαστεί μεταξύ των εκπαιδευτών επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης θα αποτελέσει πολύτιμη ευκαιρία για τη συλλογή σημαντικών ανατροφοδοτήσεων από εκείνους που εμπλέκονται άμεσα με τη μαθητεία και έχουν ανάγκη αναβάθμισης των ικανοτήτων τους.
Μείνετε συντονισμένοι για περισσότερες ενημερώσεις του έργου και ακολουθήστε το έργο στο Facebook και στο LinkedIn!