Ενίσχυση Εργαστηριακών Τμημάτωντων Νοσοκομείων της πόλης μας

Ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας (ΙΣΛ) έχει κατ’ επανάληψη δημοσιοποιήσει ολοκληρωμένες προτάσεις για την ριζική ανασυγκρότηση και μεταρρύθμιση του ΕΣΥ, σε νέες σύγχρονες βάσεις, ώστε αυτό να αποβεί ωφελιμότερο προς τους συμπολίτες μας, διασφαλίζοντας παράλληλα τις καλύτερες δυνατές συνθήκες  εργασίας και αμοιβών των γιατρών αλλά και του λοιπού προσωπικού.

Κύρια πρόταση συνεχίζει να αποτελεί η γενναία χρηματοδότηση του ΕΣΥ, που επηρεάζει άμεσα την στελέχωση σε ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και την επάρκεια σε υλικά και σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.

Ο Εργαστηριακός τομέας  με την ομαλή λειτουργία των εργαστηρίων του, αποτελεί σήμερα το «δεξί χέρι» των γιατρών παθολογικών και χειρουργικών ειδικοτήτων στην διαγνωστική προσέγγιση,  την ταχεία διαφορική διάγνωση και την διάγνωση της ασθένειας. Ως εκ τούτου είναι αυτονόητη η ενίσχυσή του σε προσωπικό, υλικά και εξοπλισμό.

Κορυφαία παραδείγματα αποτελούν τα εργαστήρια Παθολογικής Ανατομικής  (το πολυτιμότερο εργαλείο κυρίως των ογκολογικών ειδικοτήτων), τα Μικροβιολογικά  (πολυτιμότατη η προσφορά τους κυρίως στην διάγνωση των λοιμώξεων που τελευταία ταλανίζουν ολόκληρη την ανθρωπότητα, αλλά και την ταυτοποίηση ανθεκτικών μικροβίων που πρωταγωνιστούν σήμερα στην μικροβιακή αντοχή με συνέπεια αρκετούς θανάτους από ανθεκτικές ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις), τα Ανοσολογικά τμήματα  (με μεγάλη προσφορά στην επισήμανση ανοσολογικών ελλειμμάτων και ενίσχυση των αδύναμων οργανισμών), τα Ακτινολογικά (η ιατροτεχνολογία εδώ έχει κάνει άλματα στην διάγνωση των ασθενειών), τα Ακτινοθεραπευτικά τμήματα (τεράστια η προσφορά στην αντιμετώπιση κυρίως των κακοηθειών) κ.λπ.

Με αφορμή την επισήμανση του Συλλόγου Ιατρών ΕΣΥ του ΠΓΝΛ για ενίσχυση των ανωτέρω εργαστηρίων ζητάμε από τα συναρμόδια Υπουργεία την αύξηση του Ετήσιου Προϋπολογισμού και για τα 2 νοσοκομεία της πόλης (ΓΝΛ και ΠΓΝΛ) και την δικαιότερη κατανομή των κονδυλίων προς όφελος τους εργαστηριακού τομέα.

Τέλος, επισημαίνουμε πως όσο δεν γίνονται οι ουσιαστικές μεταρρυθμιστικές αλλαγές, τόσο το ΕΣΥ θα βρίσκεται πάντα ένα βήμα πριν το χείλος του γκρεμού και τίποτα δεν μπορεί να συγκρατήσει τη σταδιακή παρακμιακή κατηφόρα ενός συστήματος που ξεκίνησε πολλά υποσχόμενο 4 δεκαετίες πριν, αλλά τείνει να καταλήξει ένα οδυνηρό αποτύπωμα του παρελθόντος.

Δείτε και αυτά