– «Παγκόσμια η εμβέλεια της Λάρισας ως πόλης του Ιπποκράτη», τονίζει ο Δήμαρχος Λαρισαίων, κ.Θανάσης Μαμάκος
Η επίδραση της Τέχνης -και δη της Μουσικής- στον άνθρωπο και τη νόσο είναι ο κεντρικός άξονας της θεματολογίας των φετινών εκδηλώσεων «Ιπποκράτης: Η αέναη επιστροφή», που ξεκινούν μεθαύριο, Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου, με την έναρξη του 3ου Ιπποκράτειου Ιατρικού Συνεδρίου, και θα ολοκληρωθούν το Σάββατο, 7 Σεπτεμβρίου, με εκδηλώσεις τόσο στο πλαίσιο του Ιατρικού Συνεδρίου όσο και με θεματική εσπερίδα στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας.
«Τιμούμε τον “πατέρα” της Ιατρικής, αναδεικνύουμε την άρρηκτη σύνδεση της πόλης μας με το έργο του, ενώνουμε για άλλη μια χρονιά τις δυνάμεις μας για να αναδείξουμε την παγκόσμια εμβέλεια της Λάρισας ως πόλης του Ιπποκράτη», σημείωσε ο Δήμαρχος Λαρισαίων, κ.Θανάσης Μαμάκος, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, με αφορμή την έναρξη των εκδηλώσεων.
«Ως Δημοτική Αρχή, σχεδιάζουμε το πολιτιστικό και πολιτισμικό μας αύριο, με όρους μέλλοντος. Σε αυτό το μέλλον, δεν μπορεί παρά η Λάρισα να είναι η πόλη του Ιπποκράτη, με δράσεις, συνέργειες και συμπράξεις που τοποθετούν την πόλη μας στην καρδιά του παγκόσμιου τουρισμού και δη του ιατρικού», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ.Μαμάκος.
Επίδραση στον άνθρωπο και στη νόσο
Στην επίδραση της τέχνης στον άνθρωπο και στη νόσο, την επίδραση ακόμη πιο ειδικά της Μουσικής, καθώς και στις σχέσεις του Ιπποκράτη με τον άνθρωπο και τη νόσο, που είναι ο κεντρικός θεματικός άξονας της εσπερίδας στο ΔΩΛ, αναφέρθηκε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, κ.Θωμάς Ρετσιάνης.
«Ο Ιπποκράτης ήταν αυτός που ουσιαστικά εξανθρώπισε τη νόσο, αποδίδοντας σε αυτήν όχι τα υπερφυσικά αίτια που αποδίδονταν μέχρι τότε, αλλά φυσικά αίτια – έφερε τη νέα, ορθολογική εποχή στην επιστήμη της ιατρικής. «Στη χώρα μας, προχωράμε σε μια σημαντική καινοτομία που υπάρχει στην Ευρώπη: στη συνταγογράφηση Τέχνης, στην πολιτιστική συνταγογράφηση για ανθρώπους που μπορεί να έχουν ψυχική νόσο, για ανθρώπους με αναπηρία, για ανθρώπους ηλικιωμένους, για ανθρώπους που είναι αποκλεισμένοι, για διάφορους λόγους», σημείωσε ο κ.Ρετσιάνης.
Κοιτίδα Πολιτισμού και Επιστήμης
Στην ιδιαίτερη σύνδεση της Λάρισας, της Ιατρικής Σχολής με τον Ιπποκράτη αναφέρθηκε ο αναπληρωτής πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής, αναπληρωτής καθηγητής Ανατομίας, κ.Αριστείδης Ζιμπής. «Είναι ιδιαίτερο χάρισμα του Τμήματος Ιατρικής να βρίσκεται στον τόπο που έζησε, το δεύτερο μισό της ζωής του ο Ιπποκράτης, προσδίδει ιδιαίτερη αξία στο να εκπαιδεύονται οι νέοι γιατροί στα χώματα που έζησε ο πατέρας της Ιατρικής. Σε συνδυασμό με την έναρξη του αγγλόφωνου τμήματος της Ιατρικής Σχολής, είναι ένα μοναδικό πλεονέκτημα που μας κάνει γνωστούς σε όλον τον κόσμο. Οι νέοι φοιτητές έχουν έρθει από Ευρώπη, Ασία, Αφρική και Αμερική – η Λάρισα γίνεται κοιτίδα ιατρικού πολιτισμού και επιστήμης», τόνισε.
Σύνδεση με την κοινωνία
Στη σύνδεση των εκδηλώσεων για τον Ιπποκράτη με την κοινωνία, μέσω της διοργάνωσης των εκδηλώσεων «Ιπποκράτης – Η αέναη επιστροφή» αναφέρθηκαν τόσο ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, κ.Ντίνος Γιαννακόπουλος, όσο και ο πρόεδρος του Συλλόγου «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα», κ.Ρίζος Χαλιαμπάλιας, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση και των δύο φορέων στη συνέχιση και την ενδυνάμωση του θεσμού.
Πρόγραμμα εκδηλώσεων
Υπενθυμίζεται ότι οι εκδηλώσεις του «Ιπποκράτης – Η Αέναη Επιστροφή» διοργανώνονται για 8η συνεχή χρονιά από τον Δήμο Λαρισαίων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τον Ιατρικό Σύλλογο Λάρισας και τον Σύλλογο “Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα”.
Το διάστημα 5/9 – 7/9/2024 θα πραγματοποιηθεί το 3ο Ιπποκράτειο Ιατρικό Συνέδριο Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Οι εργασίες του συνεδρίου θα διεξαχθούν κατά την πρώτη ημέρα (Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου) στο αμφιθέατρο «Ιπποκράτης» στην έδρα του Τμήματος Ιατρικής στην περιοχή «Βιόπολις» και στη συνέχεια στο Κτήριο Κατσίγρα (πλατεία Ταχυδρομείου) για την Παρασκευή 6 και το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου.
Μέσω του σύνδεσμου https://med.uth.gr/3ippokrateio/ μπορεί να γίνει η εγγραφή στο συνέδριο και η λήψη του προγράμματος.
Το Σάββατο 7/9/2024 στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, το πρόγραμμα των οποίων έχει ως εξής:
19.00 – 19.30 Χαιρετισμοί
19.30 – 20.00 Στρες, Φλεγμονή, Νόσος
Γεώργιος Χρούσος, Ομότιμος Καθηγητής
20.00 – 20.20 Πως αντιδρούν οι ακροατές ακούγοντας μουσική
Βύρων Φιδετζής, Μαέστρος – Τσελίστας
20.20 – 21.00 Μουσική εκδήλωση με το έργο του συνθέτη Γ. Κοντογιώργου «Χορεύοντας με τους Κενταύρους»
Σ. Μαυρομάτης (σαξόφωνο) & Π. Γιαννακάκης (πιάνο)
Η συμμετοχή για το κοινό είναι ελεύθερη.