Ο Αντιπρόεδρος Σχοινάς στο Γερεβάν για την έναρξη διαλόγου με την Αρμενία σχετικά με την ελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων

Τη Δευτέρα, ο Αντιπρόεδρος κ. Σχοινάς θα επισκεφθεί το Γερεβάν της Αρμενίας για να ξεκινήσει διάλογο σε πολιτικό επίπεδο σχετικά με την ελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων.

Ο Αντιπρόεδρος κ. Σχοινάς θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Αρμενίας κ. Βαχάγκν Χατσατουριάν, τον Πρωθυπουργό κ. Νικόλ Πασινιάν και τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Αραράτ Μιρζογιάν, για να συζητήσουν την έναρξη του διαλόγου σχετικά με την ελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων, καθώς και άλλες πτυχές του θεματολογίου εταιρικής σχέσης ΕΕ-Αρμενίας.

Η έναρξη του διαλόγου για την ελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων —σε πολιτικό επίπεδο με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό κ. Μχερ Γκριγκοριάν— αποτελεί ένα ισχυρό μήνυμα εκ μέρους της ΕΕ και των κρατών μελών της για την αποφασιστικότητά τους να εμβαθύνουν την ήδη ισχυρή εταιρική σχέση μεταξύ της ΕΕ και της Αρμενίας. Στόχος του διαλόγου αυτού είναι να αρθεί τελικά η υποχρέωση θεώρησης για βραχεία διαμονή Αρμενίων πολιτών στην ΕΕ, εφόσον οι αρμενικές αρχές εφαρμόσουν ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις σε βασικούς τομείς όπως η ασφάλεια των ταξιδιωτικών εγγράφων, η διαχείριση των συνόρων, η μετανάστευση και το άσυλο, η δημόσια τάξη και ασφάλεια, καθώς και τα θεμελιώδη δικαιώματα που σχετίζονται με την ελεύθερη κυκλοφορία. Όπως έχει δείξει η εμπειρία με άλλες τρίτες χώρες, ο διάλογος αυτός με την Αρμενία θα διαρκέσει πολλά χρόνια και θα διεξαχθεί σε στενή συνεργασία με τα κράτη μέλη της ΕΕ, προκειμένου να υπάρχει παρακολούθηση της προόδου της διαδικασίας και των μεταρρυθμιστικών εξελίξεων.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αρμενία, ο Αντιπρόεδρος θα πραγματοποιήσει επίσης συζήτηση με φοιτητές και φοιτήτριες από το Πανεπιστήμιο του Γερεβάν σχετικά με την ουσιαστική πρόοδο που σημειώθηκε πρόσφατα στις σχέσεις ΕΕ-Αρμενίας και τις προοπτικές εμβάθυνσης των σχέσεων αυτών βάσει κοινών αξιών.

Δείτε και αυτά