Βραβείο Κοινού LUX: οι φιναλίστ του 2025

Ανακαλύψτε, παρακολουθήστε και βαθμολογήστε τις πέντε ταινίες που διαγωνίζονται για το Βραβείο Κοινού LUX 2025 που συνδιοργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Υποψήφιοι για το βραβείο κοινού Lux
Οι πέντε ταινίες που θα διαγωνιστούν στην τελική φάση του Βραβείου LUX ανακοινώθηκαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, στις 18 Σεπτεμβρίου.

Οι φιναλίστ

Animal

Ελλάδα, Αυστρία, Ρουμανία, Κύπρος, Βουλγαρία

Σε σκηνοθεσία της Σοφίας Εξάρχου, η ταινία διαδραματίζεται σε ένα ελληνικό παραθαλάσσιο θέρετρο όπου μια ομάδα ανιματέρ ετοιμάζεται για τη τουριστική σεζόν. Καθώς το καλοκαίρι προχωρά και αυξάνεται η εργασιακή πίεση, οι νύχτες γίνονται βίαιες. Αλλά όταν οι προβολείς είναι στραμμένοι πάνω σου, η παράσταση πρέπει να συνεχιστεί.

Dahomey

Γαλλία, Σενεγάλη, Μπενίν

Η σκηνοθέτης Mati Diop αφηγείται την ιστορία 26 βασιλικών θησαυρών του Βασιλείου της Dahomey που πρόκειται να επιστραφούν από το Παρίσι στη χώρα καταγωγής τους, τη σημερινή Δημοκρατία του Μπενίν. Μαζί με χιλιάδες άλλα αντικείμενα, αυτά αφαιρέθηκαν από τα γαλλικά αποικιακά στρατεύματα το 1892. Η επιστροφή τους ωστόσο προκαλεί ζωηρές συζητήσεις μεταξύ των φοιτητών στο τοπικό Πανεπιστήμιο του Abomey-Calavi.

 

Flow, η γάτα που δεν φοβόταν πια το νερό

Λετονία, Γαλλία, Βέλγιο

Ο σκηνοθέτης Gints Zilbalodis δημιούργησε μια ταινία φαντασίας κινουμένων σχεδίων για την επιβίωση όταν επέρχεται το τέλος του κόσμου. Η γάτα είναι ένα μοναχικό ζώο, αλλά καθώς το σπίτι της καταστρέφεται από μια πλημμύρα, θα πρέπει να συνεργαστεί με τα άλλα ζώα παρά τις διαφορές τους. Πλέοντας μέσα από μυστικιστικά τοπία, πλοηγούνται στις προκλήσεις της προσαρμογής σε έναν νέο κόσμο.

 

Intercepted

Καναδάς, Γαλλία, Ουκρανία

Σε σκηνοθεσία της Oksana Karpovych, αυτό το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει μια σκληρή εικόνα του τρόπου με τον οποίο ο πόλεμος απανθρωποποιεί τον κόσμο, με φόντο χιλιάδες υποκλοπές τηλεφωνημάτων Ρώσων στρατιωτών από το πεδίο της μάχης στην Ουκρανία. Οι φωνές των στρατιωτών αποκαλύπτουν ψευδαισθήσεις, απώλεια λογικής, αμφιβολίες, απογοήτευση, εγκλήματα πολέμου και τα αποτελέσματα της προπαγάνδας.

 

Julie Keeps Quiet (Julie zwijgt)

Βέλγιο, Σουηδία

Η ταινία του σκηνοθέτη Leonardo Van Dijl, περιστρέφεται γύρω από την Julie –  πρωταγωνίστρια σε μια ελίτ ακαδημία τένις. Ο προπονητής της τίθεται ξαφνικά υπό έρευνα και αποβάλλεται. Όταν όλοι οι παίκτες του συλλόγου ενθαρρύνονται να μιλήσουν, η Τζούλι αποφασίζει να σιωπήσει…

 

Το Βραβείο Κοινού LUX

Το Βραβείο Κοινού LUX, διοργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Europa Cinema από το 2020. Συνδυάζει τις βαθμολογίες του ευρωπαϊκού κοινού με τις βαθμολογίες των ευρωβουλευτών, καθεμία εκ των οποίων αντιπροσωπεύει το 50% του τελικού αποτελέσματος.

Το Κοινοβούλιο καθιέρωσε το Βραβείο Κινηματογράφου LUX το 2007 για να βοηθήσει στη διανομή ταινιών της ΕΕ υψηλής καλλιτεχνικής ποιότητας που αντικατοπτρίζουν την πολιτιστική ποικιλομορφία στην Ευρώπη και πέραν αυτής, και που αγγίζουν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η ισότητα, η μη διάκριση, η ένταξη, η ανοχή, η δικαιοσύνη και η αλληλεγγύη.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρέχει υπότιτλους στις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ για όλους τους φιναλίστ ταινιών και διοργανώνει δωρεάν προβολές στους κινηματογράφους σε όλη την Ευρώπη έως τις 25 Απριλίου.

Για την έκδοση LUX 2024, διοργανώθηκαν περισσότερες από 700 προβολές των ταινιών που προκρίθηκαν στη λίστα, με συζητήσεις στις οποίες συμμετείχαν περισσότερα από 70.000 μέλη του κοινού.

Κατά τη διάρκεια της έκδοσης του 2025, το Βραβείο συμπληρώνεται από το Πρόγραμμα νέων ταλέντων που στοχεύει στην ανάδειξη νέων επαγγελματιών του κινηματογράφου, στην προώθηση των ευρωπαϊκών αξιών και το έργο του Βραβείου Κοινού LUX.

Δείτε και αυτά