Έκθεση της Επιτροπής δείχνει ότι οι κοινωνικές επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις στηρίζουν την ανταγωνιστικότητα, την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική ένταξη

Οι κοινωνικές επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις τονώνουν την απασχόληση, την κοινωνική ένταξη, την ανταγωνιστικότητα και την οικονομική ανάπτυξη. Αυτό είναι το κύριο συμπέρασμα της έκθεσης της Επιτροπής του 2024 για την απασχόληση και τις κοινωνικές εξελίξεις στην Ευρώπη (ESDE).

Οι μεταρρυθμίσεις και η χρηματοδοτική στήριξη για την προσχολική εκπαίδευση και φροντίδα, την ανάπτυξη δεξιοτήτων, τη διά βίου μάθηση, την επαγγελματική κατάρτιση, καθώς και για ορισμένα προγράμματα στήριξης της απασχόλησης δημιουργούν πολλές προσδοκίες. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση ESDE, οι επενδύσεις είχαν θετικό αντίκτυπο στα εισοδήματα, τα επίπεδα απασχόλησης, την κοινωνική ένταξη και την καταπολέμηση της φτώχειας, συμβάλλοντας στη μείωση των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων σε ολόκληρη την ΕΕ.

Οι κοινωνικές επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις μεταξύ 2010 και 2021 συνέβαλαν επίσης στην αύξηση του μέσου πλούτου στην ευρωζώνη, μειώνοντας παράλληλα τις διαφορές μεταξύ των κρατών μελών. Οι χώρες της ΕΕ με προηγουμένως ασθενέστερες οικονομικές και κοινωνικές επιδόσεις έχουν καλύψει την υστέρησή τους σε σχέση με τις ισχυρότερες χώρες, εν μέρει χάρη σ’ αυτές τις επενδύσεις.

Ο Επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων κ. Νικολά Σμιτ δήλωσε σχετικά: «Σύμφωνα με την έκθεση ESDE του 2024, οι κοινωνικές επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο για τη μείωση των ανισοτήτων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων, αλλά και για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης. Τα συμπεράσματα της ESDE ενισχύουν τη δέσμευσή μας να εφαρμόσουμε πλήρως τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων και να επιτύχουμε τους πρωταρχικούς στόχους της ΕΕ για το 2030 όσον αφορά την απασχόληση, τις δεξιότητες και τη μείωση της φτώχειας. Η ΕΕ έχει επιτύχει θετικά αποτελέσματα όσον αφορά την ενίσχυση μιας κοινωνικής Ευρώπης, και πρέπει να βασιστούμε σ’ αυτά τα θεμέλια για να επιτύχουμε ακόμη μεγαλύτερη κοινωνική σύγκλιση προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας μας.»

Η ετήσια επισκόπηση της απασχόλησης και των κοινωνικών εξελίξεων στην Ευρώπη είναι η εμβληματική αναλυτική έκθεση της Επιτροπής για την απασχόληση και τις κοινωνικές εξελίξεις. Παρέχει μια επικαιροποιημένη οικονομική ανάλυση και σχετικές συστάσεις πολιτικής.

Δείτε και αυτά