Ο Πρόεδρος του ΣΘΕΒ κ. Γιώργος Ρουπακιάς με επιστολή του επαναφέρει το αίτημα για την ενεργοποίηση ειδικού προγράμματος χρηματοδότησης στο πλαίσιο του νέου αναπτυξιακού νόμου για τις επιχειρήσεις της Θεσσαλίας, καθώς ορισμένες από αυτές υπέστησαν σοβαρές ζημιές τον Σεπτέμβριο του 2023 από τις πλημμύρες που έπληξαν την Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Ο ΣΘΕΒ αναγνωρίζει τις προσπάθειες της Ελληνικής Κυβέρνησης για την υποστήριξη της πληγείσας επιχειρηματικότητας αλλά επισημαίνει πως για τις μεγάλες επιχειρήσεις, ειδικά αυτές που υπέστησαν βαριές ζημιές, τα κυβερνητικά μέτρα και οι τυχόν αποζημιώσεις που έλαβαν από συμβόλαια ιδιωτικής ασφάλισης δεν επαρκούν για να τις επαναφέρουν στην πρότερη βιώσιμη και ανταγωνιστική θέση που κατείχαν στις αγορές που δραστηριοποιούνται.
Ο ΣΘΕΒ από την πρώτη στιγμή κατέθεσε προτάσεις για τη στήριξη των επιχειρήσεων που επλήγησαν με πάγιο αίτημα την άμεση προκήρυξη ενός Νέου Αναπτυξιακού Πλαισίου Ενισχύσεων με αξιοποίηση των διαθέσιμων πηγών χρηματοδότησης (Αναπτυξιακός Νόμος, ΕΣΠΑ 2021-2027, Ταμείο Ανάκαμψης) για υφιστάμενες και νέες επιχειρήσεις στην περιοχή της Θεσσαλίας. Ύστερα από συναντήσεις της Διοίκησης του ΣΘΕΒ με τους αρμόδιους Υπουργούς, υπήρξε δέσμευση από πλευράς της Πολιτείας για τη θέσπιση ειδικού προγράμματος χρηματοδότησης στα πλαίσιο του νέου Αναπτυξιακού νόμου 4887/2022, υπό το καθεστώς ενισχύσεων «Επιχειρηματικότητα 360°». Ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει κάποια πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση.
Για να μπορέσει να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα των θεσσαλικών επιχειρήσεων, ο ΣΘΕΒ αιτείται την άμεση προκήρυξη του προτεινόμενου πλαισίου ενισχύσεων αλλά και την άμεση προκήρυξη των δράσεων / καθεστώτων για τα οποία έχει ανακοινωθεί η ενεργοποίησή τους το τελευταίο διάστημα, όπως η Δράση Π3-73-2.3 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (Μεταποίηση/Εμπορία Γεωργικών Προϊόντων) και το καθεστώς της Αγροδιατροφής του Αναπτυξιακού Νόμου 48887/22.
Επιπλέον, προτείνει τη μεταφορά των αδιάθετων κονδυλίων από δράσεις όπου υπήρξε περιορισμένο ενδιαφέρον σε δράσεις που υπάρχει μεγάλος αριθμός αιτήσεων ένταξης ενώ θα πρέπει να ληφθεί κάθε μέριμνα για την επιτάχυνση των διαδικασιών αξιολόγησης, ελέγχου και καταβολής ενισχύσεων όλων των Δράσεων Ενίσχυσης, κατά προτεραιότητα για τις πληγείσες επιχειρήσεις της Θεσσαλίας υπό την αρμοδιότητα των υπηρεσιών της Περιφέρειας.
Ο Πρόεδρος του ΣΘΕΒ κ. Γ. Ρουπακιάς ολοκληρώνει την παρέμβασή του επισημαίνοντας ότι για να μπορέσει οποιοδήποτε χρηματοδοτική δράση να ανταποκρίνεται στις αυξημένες επενδυτικές ανάγκες των επιχειρήσεων, θα πρέπει η επιλεξιμότητα των δαπανών να έχει αναδρομική ισχύ, λόγω ανωτέρας βίας, από την ημερομηνία των καταστροφικών πλημμυρών. Αυτό αποτελεί ένα από τα βασικά αιτήματα των επιχειρήσεων που αγωνίζονται να ορθοποδήσουν και έχουν ήδη προβεί σε αγορά νέου μηχανολογικού εξοπλισμού και κατασκευή κτιριακών εγκαταστάσεων, προκειμένου να συνεχίσουν αδιάκοπα τη λειτουργία τους και να εξακολουθήσουν να απασχολούν το προσωπικό τους.
Η επιστολή εστάλη στους Υπουργούς Ανάπτυξης κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκο και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη, στον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκο Παπαθανάση, στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Δημήτρη Κουρέτα, στους Βουλευτές Θεσσαλίας καθώς και στον Πρόεδρο του ΣΕΒ κ. Σπύρο Θεοδωρόπουλο.