« Σοφία Βέμπο, Η Γυναίκα Θρύλος»… Αφιερώματα στο ΔΩΛ

Αφηγηματική- μουσική εκδήλωση, με τίτλο « Σοφία Βέμπο, Η Γυναίκα Θρύλος»… , διοργανώνει την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024 στις 19.30, στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας,  η Λαρισαϊκή Λέσχη Λάρισας, με αφορμή την Εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου και συναισθανόμενη την σημαντικότητα του ρόλου της Σοφίας Βέμπο, κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων των Ελληνικών Δυνάμεων στον Β ΄Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η παράσταση είναι δημιούργημα της ηθοποιού Ελντας  Φλέγκα, της οποίας η Σοφία Βέμπο υπήρξε νονά. Η Έλντα Φλέγκα θα είναι και η αφηγήτρια της βραδυάς.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με την ΔΕΥΑΛ, υπό την αιγίδα του Δήμου Λαρισαίων και χορηγό την εταιρία TEDRA.

 

Εξάλλου με μια ιδιαίτερη συναυλία-αφιέρωμα στη Σοφία Βέμπο, και η γυναικεία χορωδία «InDONNAtiόn» του Δ.Ω.Λ. εγκαινιάζει την καλλιτεχνική της σεζόν, τιμώντας την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου, στις 21:00, στην αίθουσα συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας, στο πλαίσιο των επετειακών εορτασμών για την 28η Οκτωβρίου που διοργανώνει το ΔΩΛ.

Πρόκειται για ένα νοσταλγικό ταξίδι με τραγούδια που αγαπήθηκαν και παραμένουν ανεξίτηλα στο πέρασμα των χρόνων μιας εκ των κορυφαίων Ελληνίδων ερμηνευτριών, της Σοφίας Βέμπο.

Η «εθνική τραγουδίστρια της Νίκης», όπως συχνά αποκαλείται, μέσα από τη μοναδική ερμηνεία της, κατάφερε να αποτυπώσει τους αγώνες της εποχής της, αλλά και τις πιο βαθιές ανθρώπινες συναισθηματικές εμπειρίες.

Η Βέμπο, δίνοντας φωνή στα ηρωικά τραγούδια συνθετών που εμψύχωσαν τους Έλληνες κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και της μεταπολεμικής περιόδου, μετέφερε τη δύναμη και την ελπίδα, προβάλλοντας την αλληλεγγύη και την ανδρεία.

Συνθέτες, όπως οι Γιάννης Κωνσταντινίδης (Κώστας Γιαννίδης), Χρήστος Χαιρόπουλος με την πασίγνωστη «Ψαροπούλα», Θεόφραστος Σακελλαρίδης κ. ά. αλλά και στιχουργοί, όπως ο Μίμης Τραϊφόρος -που για χάρη της διασκεύασε την «Ζεχρά» του Μιχάλη Σουγιούλ και προέκυψε το εμβληματικό «Παιδιά, της Ελλάδος παιδιά»- βρήκαν στην εμβληματική φωνή της Βέμπο την ιδανική έκφραση της γενναιότητας και του έρωτα. Οι ανεπανάληπτες ερμηνείες της, όπως στα «Σαν κι απόψε» και «Δεν είναι ανάγκη να μου πεις πως μ’ αγαπάς», άγγιξαν τις ψυχές μας, εξυμνώντας τα ιδανικά της αγάπης και του ηρωισμού.

Η χορωδία «InDONNAtiόn» υπόσχεται μια μοναδική βραδιά, γεμάτη μουσική και νοσταλγία, αναβιώνοντας την εποχή της Σοφίας Βέμπο με αριστουργήματα που συνεχίζουν να εμπνέουν.

Συντελεστές:

Τις χορωδιακές επεξεργασίες και ενορχηστρώσεις για πιάνο, βιολοντσέλο και κλαρινέτο έχει επιμεληθεί ο Σπύρος Δεληγιαννόπουλος.

Τα συνδετικά κείμενα και την αφήγηση, η Κωνσταντίνα Κουκολίτσου,

Σολίστ η Αμαλία Σδρόλια (μέτζο σοπράνο) και ο Γιάννης Κάβουρας (τενόρος)

Πιάνο: Φρόσω Αστ. Κτιστάκη

Βιολοντσέλο: Νίκος Νικολαΐδης

Κλαρινέτο: Μιχάλης Σαμπάνης.

Τη συναυλία διευθύνει ο μαέστρος της χορωδίας, Δημήτρης Κτιστάκης.

Προπώληση εισιτηρίων (κόστος 10 ευρώ)

Δευτέρα 21/10 & Τρίτη 22/10  10πμ-1μμ, 6μμ-9μμ

Τετάρτη 23/10  & Πέμπτη 24/10  6μμ-9μμ  Παρασκευή 25/10 7μμ-9μμ

Δείτε και αυτά