Εμπρός για ένα νέο ΕΣΥ αντάξιο των προσδοκιών πολιτών και γιατρών

Ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας στηρίζει τις απεργιακές κινητοποιήσεις των γιατρών ΕΣΥ που προκήρυξε η Ομοσπονδία τους (ΟΕΝΓΕ) για την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024.

Έχουμε κατ’ επανάληψη δημοσιοποιήσει πως  το ΕΣΥ, όπως αυτό σχεδιάστηκε και λειτούργησε εδώ και 40 χρόνια έχει ολοκληρώσει τον ιστορικό του ρόλο, χωρίς να μπορεί όμως σήμερα να ανταποκριθεί στις πολλαπλές απαιτήσεις της ιατρικής επιστήμης αλλά και της κοινωνίας, με κύρια χαρακτηριστικά την βαριά υποχρηματοδότηση και υποστελέχωσή του.

Το ΕΣΥ καταρρέει μέρα με την ημέρα, όπως και οι εργαζόμενοι που βρίσκονται πλέον στο φάσμα της υπερκόπωσης. Η αντίληψη της κυβέρνησης ότι όποιος ασθενεί μπορεί και να πληρώσει και… λίγα από την τσέπη του, δεν βρίσκουν κανέναν σύμφωνο όπως αποδεικνύεται καθημερινά στην πράξη. Οι τελευταίες «μεταρρυθμιστικές» παρεμβάσεις στο ΕΣΥ, ήταν ατελέσφορες και δεν πρόσθεσαν απολύτως τίποτα ούτε προς τους πολίτες, αλλά ούτε και προς τους γιατρούς.

Το δίλημμα που προβάλλει επιτακτικά σήμερα είναι: αναβάθμιση και ανασυγκρότηση του παλιού ΕΣΥ με κατά προτεραιότητα θεραπεία και  επούλωση των βασικών πληγών του ή ο σχεδιασμός και η λειτουργία ενός Νέου ΕΣΥ;

Με αυτά τα δεδομένα, οι δημοσιευμένες κατ’ επανάληψη προτάσεις μας προς την αναδιάρθρωση και την λειτουργία ενός νέου ΕΣΥ, γίνονται επιτακτικές όσο ποτέ άλλοτε:

1.     Η εκπόνηση νέου υγειονομικού χάρτη που να αποτυπώνει τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας ανά περιοχή, με παράλληλη σύνταξη νέων οργανισμών στα Νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας.

2.     Η επαρκής και γενναία χρηματοδότηση όλου του συστήματος.

3.     Η στελέχωση όλων των υγειονομικών δομών του ΕΣΥ (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας), με γρήγορες και αξιοκρατικές διαδικασίες πρόσληψης και επιστημονικής ανέλιξης και θέσπιση ειδικών κινήτρων. Μονιμοποίηση των επικουρικών γιατρών μετά από αξιολόγηση.

4.     Άμεση αναθεώρηση του μισθολογίου των ιατρών ΕΣΥ και επαναφορά στα προ 2012 επίπεδα με τελικό στόχο τον διπλασιασμό του.

5.     Το άμεσο άνοιγμα των χειρουργικών αιθουσών στα νοσοκομεία και στην επαναφορά τους τουλάχιστον στα προ covid-19 επίπεδα, ώστε να αποσυμφορηθούν οι χειρουργικές λίστες, με δικαιότερη αναλογική κατανομή του χειρουργικού χρόνου μεταξύ του ιατρικού προσωπικού κάθε κλινικής.

6.     Η καταπολέμηση της έλλειψης των υλικών και η ανανέωση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού με γνώμονα την εξελισσόμενη νέα τεχνολογία.

7.     Η ριζική αναδιάρθρωση του ΕΚΑΒ.

8.     Η κτηριακή και ενεργειακή αναβάθμιση εκεί όπου χρειάζεται.

9.     Εκπόνηση ενιαίων και σύγχρονων εκπαιδευτικών προγραμμάτων για από ειδικευόμενους, με κοινωνικά χαρακτηριστικά.

10.  Η  οργάνωση μιας ΠΦΥ που θα αποτελεί πραγματικό ανάχωμα από την ροή των ασθενών στα νοσοκομεία για αναζήτηση υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης, με ελεύθερη επιλογή γιατρού και αξιοποίηση ολόκληρου του ιατρικού δυναμικού από χώρας.

11.  Έμφαση και ενίσχυση των μαζικών προληπτικών προγραμμάτων, που η έγκαιρη διάγνωση ορισμένων ασθενειών και η αντιμετώπισή από κυρίως, σώζει ζωές αλλά και εξοικονομεί πόρους.

12.  Νέα φαρμακευτική πολιτική ώστε να μηδενιστούν οι ελλείψεις φαρμάκων, να επέλθει επιτέλους ο εξορθολογισμός της δαπάνης τους, ενώ η πρόσβαση όλων των πολιτών σε καινοτόμες θεραπείες να είναι εύκολη και ελεύθερη.

Τέλος, ο στρατηγικός σχεδιασμός για το νέο σύστημα υγείας από χώρας από θα πρέπει να περιλαμβάνει την συνεργασία του ιδιωτικού με τον δημόσιο τομέα σε  όλα τα επίπεδα. Σ’ έναν ισχυρότατο δημόσιο πυλώνα, με δομές διαρκώς αξιολογούμενες, να μπορεί να κουμπώνει από υποστηρικτικός ιδιωτικός τομέας, διαρκώς πιστοποιούμενος και ελεγχόμενος. Ο πολίτης θα κινείται εύκολα μέσα στο σύστημα, χωρίς φυσικά να πληρώνει από την τσέπη του.

Δείτε και αυτά