Η αμυντική βιομηχανία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), συμπεριλαμβανομένων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ερευνητικών ιδρυμάτων, υπέβαλε πρωτοφανή αριθμό προτάσεων στο πλαίσιο των προκηρύξεων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας (ΕΤΑ) για το 2024. Συνολικά 298 προτάσεις διεκδικούν χρηματοδότηση ύψους 1,1 δισ. ευρώ για συνεργατικά έργα αμυντικής έρευνας και ανάπτυξης στην ΕΕ. Ο αριθμός των προτάσεων είναι αυξημένος κατά 25% σε σχέση με πέρυσι και είναι ο μεγαλύτερος από το 2021 που ιδρύθηκε το Ταμείο. Επιπλέον, πρωτοφανής και αυξημένος κατά 28% σε σχέση με πέρυσι είναι ο αριθμός των προτάσεων που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο μη θεματικών προκηρύξεων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ερευνητικά ιδρύματα. Επιβεβαιώνεται έτσι για άλλη μια φορά ότι το ΕΤΑ είναι εξαιρετικά ελκυστικό για τις μικρότερες εταιρείες και τους νεοεισερχόμενους στον τομέα της άμυνας.
Η κ. Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, Εκτελεστική Αντιπρόεδρος αρμόδια για μια Ευρώπη Έτοιμη για την Ψηφιακή Εποχή, δήλωσε τα εξής: «Χαίρομαι ιδιαίτερα που βλέπω να αυξάνεται συνεχώς το ενδιαφέρον της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας για συνεργασίες στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας. Σε μια εποχή που η ευρωπαϊκή αμυντική ετοιμότητα είναι υψίστης σημασίας, είναι εξαιρετικά ενθαρρυντική η δέσμευση που αναλαμβάνει η αμυντική βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένου ενός όλο και μεγαλύτερου αριθμού μικρομεσαίων επιχειρήσεων, να οικοδομήσει μια ισχυρότερη τεχνολογική βάση στον τομέα της άμυνας και να αναπτύξει αμυντικές ικανότητες αιχμής.»
Οι υποβληθείσες προτάσεις εμπίπτουν σε όλες τις θεματικές προτεραιότητες που συμφωνήθηκαν με τα κράτη μέλη της ΕΕ. Οι προσκλήσεις υποβολής προτάσεων του ΕΤΑ για το 2024 θα στηρίξουν έργα σε κρίσιμους τομείς αμυντικών ικανοτήτων, όπως την ανάπτυξη ενός επόμενης γενιάς τεθωρακισμένου οχήματος μάχης πεζικού, ικανοτήτων αντιμετώπισης υπερηχητικών πυραύλων, ενός ευρέος φάσματος μη επανδρωμένων εναέριων και χερσαίων συστημάτων, ενός αυτόνομου συστήματος απομάκρυνσης βαρειών ναρκών, καθώς και ασφαλών διαστημικών επικοινωνιών. Οι υποβληθείσες προτάσεις θα προετοιμάσουν επίσης το έδαφος για την ανάπτυξη αμυντικών πλατφορμών επόμενης γενιάς, μεταξύ άλλων για ελικόπτερα και μεσαίου μεγέθους φορτηγά αεροσκάφη. Οι φετινές προσκλήσεις υποβολής προτάσεων του ΕΤΑ παρέχουν επίσης ειδική στήριξη για την αμυντική καινοτομία, ιδίως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και προωθούν τη συμπεριληπτικότητα μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος αμυντικής καινοτομίας (EUDIS), το οποίο λαμβάνει συνολική χρηματοδότηση ύψους 225 εκατ. ευρώ.
Όλες οι κατατεθείσες προτάσεις θα υποβληθούν τώρα σε ελέγχους παραδεκτού και επιλεξιμότητας από τις υπηρεσίες της Επιτροπής. Όταν αυτοί ολοκληρωθούν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επικουρούμενη από ανεξάρτητους εξωτερικούς εμπειρογνώμονες, θα αξιολογήσει την επιστημονική αριστεία και τα λοιπά κριτήρια ανάθεσης, και θα διενεργήσει δεοντολογικό έλεγχο όλων των έργων. Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης προβλέπεται να δημοσιευτούν τον Μάιο του 2025.