Νέα έρευνα του Ευρωβαρόμετρου δείχνει πρωτοφανή υψηλή εμπιστοσύνη στην ΕΕ τα τελευταία χρόνια

Το πιο πρόσφατο Ευρωβαρόμετρο που δημοσιεύτηκε σήμερα αποκαλύπτει ότι το επίπεδο εμπιστοσύνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το υψηλότερο από το 2007 και ότι η στήριξη προς το ευρώ είναι η υψηλότερη που καταγράφηκε ποτέ. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι οι Ευρωπαίοι έχουν πιο αισιόδοξη άποψη για το μέλλον. Θα ήθελαν μια ισχυρότερη και πιο ανεξάρτητη ΕΕ, ιδίως απέναντι στις σημερινές παγκόσμιες προκλήσεις.

Η εμπιστοσύνη προς την ΕΕ βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 17 ετών

Το 51 % των Ευρωπαίων τείνουν να εμπιστεύονται την ΕΕ· πρόκειται για το υψηλότερο αποτέλεσμα από το 2007. Η εμπιστοσύνη προς την ΕΕ φτάνει το υψηλότερο επίπεδο μεταξύ των νέων ηλικίας 15-24 ετών (59 %). Επίσης, το 51 % των Ευρωπαίων δήλωσαν ότι εμπιστεύονται την Ευρωπαϊκή Επιτροπή· πρόκειται για άλλο ένα ρεκόρ των τελευταίων 17 ετών.

Σχεδόν τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων (74 %) δηλώνουν ότι αισθάνονται πολίτες της ΕΕ· πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες. Επιπλέον, πάνω από έξι στους δέκα πολίτες της ΕΕ (το 61 %) είναι αισιόδοξοι για το μέλλον της ΕΕ.

Παράλληλα, το 44 % των πολιτών της ΕΕ εξακολουθεί να έχει θετική εικόνα για την ΕΕ, ενώ το 38 % έχει ουδέτερη εικόνα και το 17 % έχει αρνητική εικόνα για την ΕΕ.

Θετικές τάσεις καταγράφηκαν επίσης στις περισσότερες χώρες της διεύρυνσης που συμμετείχαν στην έρευνα. Η πλειονότητα των πολιτών στην Αλβανία (81 %), το Μαυροβούνιο (75 %), το Κόσοβο (70 %), τη Γεωργία (58 %), τη Βόρεια Μακεδονία και τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη (56 % κάθε μία), και στη Μολδαβία (52 %) εμπιστεύονται την ΕΕ. Στην Τουρκία, το 42 % (τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα) τείνει να εμπιστεύεται την ΕΕ, ενώ το ποσοστό αυτό στη Σερβία είναι 38 % (+2 ποσοστιαίες μονάδες). Το 38 % των ερωτηθέντων από το Ηνωμένο Βασίλειο (+ 6 ποσοστιαίες μονάδες) συμμερίζονται επίσης την άποψη αυτή.

Οι Ευρωπαίοι θέλουν μια ισχυρότερη, πιο ανεξάρτητη και βιώσιμη ΕΕ

Σχεδόν επτά στους δέκα ερωτηθέντες (69 %) συμφωνούν ότι η ΕΕ έχει επαρκή εξουσία και διαθέτει τα απαραίτητα εργαλεία για να προασπίσει τα οικονομικά συμφέροντα της Ευρώπης στην παγκόσμια οικονομία. Παρόμοια, το 69 % συμφωνεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας χώρος σταθερότητας σ’ έναν ταραγμένο κόσμο.

Σύμφωνα με τους Ευρωπαίους, η ασφάλεια και η άμυνα (33 %) θα πρέπει να είναι ο κύριος τομέας προτεραιότητας για τη δράση της ΕΕ μεσοπρόθεσμα, ακολουθούμενη από τη μετανάστευση (29 %), την οικονομία (28 %), το κλίμα και το περιβάλλον (28 %) και την υγεία (27 %). Ταυτόχρονα, το 44 % των Ευρωπαίων πολιτών πιστεύει ότι η διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας θα έχει τον μεγαλύτερο θετικό αντίκτυπο στη ζωή τους βραχυπρόθεσμα, ακολουθούμενη, αφενός, από τη διασφάλιση του ενωσιακού εφοδιασμού στους τομείς των τροφίμων, της υγείας και της βιομηχανίας και, αφετέρου, από τη διαχείριση της μετανάστευσης (ποσοστό 27 % και για τις δύο). Όσον αφορά συγκεκριμένους τομείς δράσης της ΕΕ στον χώρο των καθαρών τεχνολογιών, οι Ευρωπαίοι πιστεύουν ότι η ΕΕ θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (38 %) πρώτα, και, στη συνέχεια, στις επενδύσεις στη βιώσιμη γεωργία (31 %), την ενεργειακή υποδομή (28 %) και τις επενδύσεις στις καθαρές τεχνολογίες (28 %).

Ιστορικά υψηλή στήριξη για το ευρώ και αυξανόμενη αισιοδοξία για την οικονομία

Η έρευνα του Ευρωβαρόμετρου κατέγραψε την υψηλότερη στήριξη που έχει καταγραφεί ποτέ στο κοινό νόμισμα, τόσο στο σύνολο της ΕΕ (74 %) όσο και στη ζώνη του ευρώ (81 %). Όσον αφορά την αντίληψη που έχουν οι Ευρωπαίοι για την κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας, το 48 % (αύξηση κατά μία ποσοστιαία μονάδα από την άνοιξη του 2024) βρίσκει ότι η κατάσταση αυτή είναι καλή, ενώ το 43 % (αύξηση κατά δύο μονάδες) βρίσκει ότι είναι κακή. Η αντίληψη της κατάστασης της ευρωπαϊκής οικονομίας έχει βελτιωθεί σταθερά από το φθινόπωρο του 2019. Πολλοί πολίτες (49 %) πιστεύουν ότι η ευρωπαϊκή οικονομική κατάσταση θα παραμείνει σταθερή κατά τους επόμενους 12 μήνες.

Συνεχίζεται η στήριξη για την αντίδραση της ΕΕ στον πόλεμο στην Ουκρανία

Απέναντι στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, σχεδόν εννέα στους δέκα Ευρωπαίους (87 %) συμφωνούν με την παροχή ανθρωπιστικής στήριξης στους ανθρώπους που πλήττονται από τον πόλεμο. Το 71 % των πολιτών της ΕΕ υποστηρίζει τις οικονομικές κυρώσεις κατά της ρωσικής κυβέρνησης, των ρωσικών εταιρειών και των Ρώσων ιδιωτών, ενώ το 68 % συμφωνεί με την παροχή χρηματοδοτικής στήριξης στην Ουκρανία. Έξι στους δέκα Ευρωπαίους εγκρίνουν τη χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία, ενώ το 58 % συμφωνεί με τη χρηματοδότηση από την ΕΕ της αγοράς και προμήθειας στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία εξακολουθεί να θεωρείται το σημαντικότερο ζήτημα σε επίπεδο ΕΕ (31 %) μέσα από έναν κατάλογο 15 ζητημάτων (ακολουθούμενος από τη μετανάστευση με ποσοστό 28 % και τη διεθνή κατάσταση με ποσοστό 22 %), ενώ το 76 % των Ευρωπαίων ερωτηθέντων συμφωνούν ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελεί απειλή για την ασφάλεια της ΕΕ.

Δείτε και αυτά