Στο Δίκτυο Βαλκανικών Πόλεων B40 ο Δήμος Λαρισαίων

-Στη Σόφια μεταβαίνει ο Δήμαρχος Λαρισαίων για την 4η Σύνοδο Κορυφής, στις 23-25 Φεβρουαρίου

Στο Δίκτυο Βαλκανικών πόλεων B40 εντάσσεται η Λάρισα, μετά από σχετική πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής. Στόχος είναι η διεύρυνση των συνεργασιών του Δήμου Λαρισαίων, ιδίως στους τομείς που αφορούν την αναστροφή των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, καθώς και την ενδυνάμωση των σχέσεων της καλής γειτονίας στην ευρύτερη περιοχή. Στη Σόφια μεταβαίνει ο Δήμαρχος Λαρισαίων, κ.Θανάσης Μαμάκος, προκειμένου να συμμετέχει στην 4η Σύνοδο Κορυφής του Δικτύου, στις 23-25 Φεβρουαρίου.

Η σχετική εισήγηση έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο της περασμένης Τρίτης, 12 Φεβρουαρίου 2025, από τον κ.Μαμάκο, με τη συμμετοχή του Δήμου Λαρισαίων στο Δίκτυο B40 να εγκρίνεται από το σώμα. Να σημειωθεί ότι το Δίκτυο Βαλκανικών πόλεων B40 αριθμεί περισσότερα από 70 μέλη – Δήμους των βαλκανικών χωρών.

«Η πόλη της Λάρισας εκτιμούμε ότι οφείλει να συμμετέχει σε αυτή την προσπάθεια. Πιστεύουμε ότι με τον τρόπο αυτό θα ανοιχτούν περισσότερες ευκαιρίες για τη Λάρισα, σε νέους τομείς συνεργασίας», σημείωσε, μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Λαρισαίων.

Στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής (B40 Sofia Summit) που πραγματοποιείται στη Σόφια της Βουλγαρίας θα βρεθούν θέματα καινοτομίας, βιωσιμότητας και πράσινης μετάβασης στα Βαλκάνια, ενώ οι συμμετέχοντες θα συζητήσουν βέλτιστες πρακτικές και θετικά παραδείγματα πρωτοβουλιών, δράσεων και εφαρμογών, που ενσωματώνουν τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις, στους τομείς τουρισμού, πολιτισμού, διακυβέρνησης, αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης.

 

 

 

 

 

Ιστορικό

 

Το B40 Balkan Cities Network ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2021 στην Κωνσταντινούπολη, με στόχο την ενίσχυση της ειρήνης και της δημοκρατίας στην περιοχή των Βαλκανίων, καθώς και τη συνεργασία των μελών του στους τομείς της οικονομίας, της καινοτομίας, της βιώσιμης ανάπτυξης και του πολιτισμού.

 

Η πρωτοβουλία που πήρε τότε ο Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, είναι πολύ σημαντική όχι μόνον γιατί δεκάδες Βαλκανικές πόλεις συμμετέχουν σε ένα δίκτυο με ανταλλαγές καλών πρακτικών για θέματα που είναι κοινά, όπως η ενεργειακή κρίση, η κλιματική αλλαγή, ο τουρισμός, ο πολιτισμός, η διασύνδεση μεταξύ των πόλεων και των χωρών, αλλά και γιατί αναδεικνύει ένα κοινό όραμα συνεργασίας στα Βαλκάνια.

 

Στο δίκτυο συμμετέχουν πολλοί δήμοι της Ελλάδας, όπως Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Πειραιά, Τρικκαίων, Πατρέων, Χαλκίδας, Καλαμάτας, Χανίων, Κοζάνης, Καρδίτσας, Ρεθύμνου, Κορίνθου, Μυτιλήνης, Χίου, Ορεστιάδας, Λευκάδας, καθώς και Δήμοι των Βαλκανικών χωρών, όπως Βελιγράδι, Κονστάντζα, Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Κότορ, Σόφια, Σκόδρα, Σπλίτ, Τίρανα, Βελίκο Τάρνοβο, Ζάγκρεμπ, Σκόπια, Σαράγεβο, Πρίστινα, Νις, Αδριανούπολη, Μπουργκάς, Τσανάκαλε κ.α.

 

Δείτε και αυτά