Δημ. Κουρέτας: «Η Θεσσαλία δεν πρέπει απλώς να επιβιώνει, αλλά να δημιουργεί προστιθέμενη αξία, αναδεικνύοντας τη μοναδικότητά της»
Ελπιδοφόρο είναι το μήνυμα της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Σάββατο 5 Απριλίου, με τίτλο «Η Θεσσαλία ως κέντρο επενδυτικών ευκαιριών», στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας (Καλλισθένους και Θεοφράστου, Λάρισα) και που είχε ως στόχο την ανάδειξη των στρατηγικών ανάπτυξης της περιοχής, τις επενδυτικές προοπτικές και τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορούν να στηρίξουν την ανάκαμψη της Θεσσαλίας, μετά την καταστροφή του Daniel.
Η ημερίδα αποτέλεσε σημείο συνάντησης φορέων, επιχειρηματιών, στελεχών της δημόσιας διοίκησης και εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών, με σκοπό τη διαμόρφωση ενός κοινού οράματος για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Θεσσαλίας. Μέσα από ομιλίες, παρουσιάσεις και ανταλλαγή απόψεων, τονίστηκε η σημασία της καινοτομίας, της συνεργασίας και της αξιοποίησης των τοπικών δυνατοτήτων.
H Περιφερειακή αρχή του κ. Κουρέτα διεξήγαγε ένα μεγάλο κύκλο επαφών στο πλαίσιο του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας που οδήγησε σε ασφαλή συμπεράσματα για το επιχειρηματικό προφίλ της Περιφέρειας.
Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Βασίλης Χατζηκαμαγιάννης, Διευθυντής του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης, ενώ την εναρκτήρια ομιλία πραγματοποίησε ο Δημήτρης Κουρέτας, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, ο οποίος έθεσε τις βάσεις για έναν ευρύ διάλογο γύρω από την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής.
Δημ. Κουρέτας
«Η Θεσσαλία έχει μια πανελλαδική πρωτιά και ίσως πανευρωπαϊκά, ένα πολύ ιδιαίτερο οικοσύστημα, γιατί ενώ η χώρα έχει το 3% του ΑΕΠ από την πρωτογενή παραγωγή, η Θεσσαλία έχει το 15%. Δηλαδή είναι πέντε φορές πάνω από τον εθνικό μέσο όρο και αρκετές φορές πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αν συνδυάσει κανείς και το αντίστοιχο ποσοστό από τη μεταποίηση, φτάνουμε σε ένα ποσοστό περίπου 30% του ΑΕΠ το οποίο προέρχεται από τη γεωργία, το οποίο ουσιαστικά κάνει τη Θεσσαλία να μην πεινάει ποτέ. Αυτό δεν μας αρκεί. Πρέπει να δημιουργήσουμε προστιθέμενη αξία για τα ποιοτικά προιόντα και να τα συνδέσουμε με τον τουρισμό και με τις υπηρεσίες. Αυτή είναι το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε και δεν είναι τωρινό. Έπρεπε εδώ και χρόνια να το αντιμετωπίσουμε και ουσιαστικά αυτή η συζήτηση σήμερα αποσκοπεί στο να συμφωνήσουμε πώς δένουμε τα ποιοτικά προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ, με την αγροδιατροφική σύμπραξη που έχουμε δημιουργήσει, ποιες προκλήσεις μπορούμε να αναδείξουμε για να αυξήσουμε το εισόδημα των αγροτών, πώς να λύσουμε χρόνια προβλήματα όπως το νερό, κ.α. Επίσης ολοκληρώνουμε αυτή την περίοδο τις τελευταίες διαβουλεύσεις και ημερίδες με τα Επιμελητήρια και με τους Συνδέσμους Βιομηχανιών, ώστε να δεχτούμε προτάσεις για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας μέσα από προγράμματα που θα τρέξουν προυπολογισμού από 30.000 μέχρι 400.000€.»
Ο Γιώργος Ζερβός, Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Τομεακών Προγραμμάτων του ΕΤΠΑ, του Ταμείου Συνοχής και του ΕΚΤ, παρουσίασε τις στρατηγικές ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας, τις επενδυτικές ευκαιρίες και τα χρηματοδοτικά εργαλεία, δίνοντας έμφασης στις Δράσεις προγράμματος «ανταγωνιστικότητα προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις», με ιδιαίτερη αναφορά στον ψηφιακό μετασχηματισμό, στην πράσινη μετάβαση, στην ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τουριστικών επιχειρήσεων.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν με τις εισηγήσεις τους ακόμη ο Γιάννης Τόλιας και ο Νίκος Πιτσούλης, Τεχνικοί Σύμβουλοι της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ο Γρηγόρης Γκουντόπουλος, πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Θεσσαλίας, ο Γιώργος Ρουπακιάς, πρόεδρος του ΣΘΕΒ, ο Νίκος Ποδαράς, CFO της ΕΛΒΑΚ, η Κερασία Σειραγάκη, Προϊσταμένη Μονάδας Α’ Προγραμματισμού και Αξιολόγησης της ΕΥΔ Προγράμματος «Θεσσαλία» 2021-2027, η Ισμήνη Παπακυρίλλου, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, ο Γιάννης Ρέτσας, Γενικός Διευθυντής Στρατηγικής Ανάπτυξης Εξωτερικού Εμπορίου στην Enterprise Greece και η Γιάννα Χορμόβα, Υποδιοικήτρια της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης.
Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο δημοσιογράφος κ. Γιάννης Γιαννακόπουλος.
Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με θετικά σχόλια και ενεργή συμμετοχή του κοινού, αποδεικνύοντας τη μεγάλη ανάγκη για ανοιχτό διάλογο, δικτύωση και κοινή δράση με στόχο την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της Θεσσαλίας.