Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου με θέμα «Η Διασυνοριακή Συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη: Προκλήσεις–Προβλήματα–Προοπτικές», που διοργάνωσαν οι Ευρωπαϊκοί Όμιλοι Εδαφικής Συνεργασίας (ΕΟΕΣ) «ΕΛΙΚΑΣ», «ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑ», «ΕΥΞΕΙΝΗ ΠΟΛΗ» στις 3-4 Απριλίου 2025 στη Θεσσαλονίκη και στο οποίο συμμετείχε με εκπροσώπους του το Διοικητικό Επιμελητήριο. Αντικείμενο του Συνεδρίου ήταν η αξία της εδαφικής διακυβέρνησης και του ολοκληρωμένου χωρικού σχεδιασμού στην εδαφική ανάπτυξη ως στόχου ευρωπαϊκής πολιτικής σε διασυνοριακό επίπεδο.
Το Συνέδριο διεξήχθη με τη συμμετοχή εκατοντάδων στελεχών από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Βόρεια Μακεδονία, την Αλβανία. Συνολικά, 35 ομιλητές ανέπτυξαν τις θέσεις τους σε τρεις θεματικές ενότητες και πέντε πάνελ, προσφέροντας σημαντικά συμπεράσματα και μεταφέροντας καλές πρακτικές από την ευρωπαϊκή εμπειρία. Τις εργασίες του Συνεδρίου χαιρέτησαν εκπρόσωποι της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, δήμαρχοι και εκπρόσωποι δήμων της Χώρας.
Το Διοικητικό Επιμελητήριο εκπροσωπήθηκε στο Συνέδριο από τον Αντιπρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου, Προϊστάμενο του Αυτοτελούς Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων του Υπουργείου Εσωτερικών, μέλος ΣΕΠ του ΕΑΠ και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, Δρα Αντώνιο Καρβούνη, και από την περιφερειολόγο με ειδίκευση στα ζητήματα εδαφικής ανάπτυξης, μέλος ΣΕΠ του ΕΑΠ και Ειδική Γραμματέα Περιφερειακής Πολιτικής του Επιμελητηρίου, Δρα Χριστίνα Μπαρμπαρούση.
Ειδικότερα, με εισήγησή του για τις «Διμερείς και Πολυμερείς Συνεργασίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη: Η Ελληνική Εμπειρία», ο Δρ Καρβούνης ανέδειξε τα εξής:
Το ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις διεθνείς συνεργασίες της ελληνικής τοπικής αυτοδιοίκησης.
Την κατάσταση των συνεργασιών των δήμων και περιφερειών της Χώρας με αντίστοιχους οργανισμούς των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης από το 2006 μέχρι σήμερα.
Τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που καλούνται να διαχειριστούν οι δήμοι και οι περιφέρειες της Χώρας στη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή της Μεσογείου.
Κατά το κλείσιμο των εργασιών του Συνεδρίου, ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου έδωσε το στίγμα για έναν Οδικό Χάρτη για τη διασυνοριακή συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, περιγράφοντας πέντε στάδια για την πραγματοποίηση της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης στα σύνορα της εν λόγω περιφέρειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκεκριμένα, επισήμανε ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη θα πρέπει να περιλαμβάνει τα εξής στάδια:
Θεσμική ολοκλήρωση με τους ΕΟΕΣ να λειτουργούν πραγματικά ως εργαστήρια πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, εκφράζοντας τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και προωθώντας τα αιτήματά τους στα ανώτερα επίπεδα διοίκησης.
Χρηματοδοτική ολοκλήρωση με την αξιοποίηση του αντικτύπου των ενωσιακών χρηματοδοτήσεων.
Γνωστική ολοκλήρωση με την επιμόρφωση των στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης μέσω των διασυνοριακών συνεργασιών.
Διοικητική ολοκλήρωση με την υιοθέτηση από τους δήμους και τις περιφέρειες της Χώρας εκείνων των διαδικασιών και πρακτικών που θα τους επιτρέψουν να συγκλίνουν με τις αντίστοιχες των ενωσιακών ομολόγων τους.
Πολιτισμική ολοκλήρωση με την εμπέδωση ενός πνεύματος αλληλεγγύης με τους λαούς που βρίσκονται στην άλλη πλευρά των συνόρων.
